Tarih: 08.01.2021 18:31

KYME KIYIM KIYIM KIYILIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Nemrut Körfezi'nde, Antik Kyme kalintilarinin bulundugu alanda yapilan açiklamada, bu kararin geri dönülemez zararlar verebilecegine dikkat çekilerek, henüz bölgeyle ilgili yargi süreçleri tamamlanmamis davalar bulundugu ifade edildi.

Iyi Parti Aliaga Ilçe Baskani Yavuz Adar'in giris konusmasinin ardindan, hazirlanan ortak metni CHP Aliaga Ilçe Baskani Özlem San Oguzhan okudu.


Basin açiklamasinda söyle denildi:

"Kiymetli Aliagalilar, degerli basin mensuplari;

Ne yazik ki, yine bir tarih, doga ve çevre katliamiyla ile karsi karsiyayiz.

Aliagamizin en degerli varliklarindan biri olan Kyme Antik kentinin talanini durdurmaya yönelik mücadeleler maalesef sonuç vermedi. Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Nemrut Körfezi'nde liman için hazirlanan imar planini 2020 yilinin son gününde onayladi. Bu imar plani, 3 bin yillik bir tarihin 88 bin metrekarelik alan içinde yapilacak dolgu ile yok edilmesi anlamina gelmektedir.

Izmir 2 Numarali Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu'nun, antik kentin liman insaat sahasi içinde kalan kismini birinci dereceden üçüncü derece sit alanina düsürülmesiyle baslayan katliam, bu son kararla iskelenin antik limana dogru genislemesi yolunu açmistir.

Bölge ile ilgili itirazlar sürerken ve yargiya intikal etmis, sonuçlanmamis pek çok dava varken Çevre ve Sehircilik Bakanligi onayladigi imar planiyla zaten birçok büyük sanayi kurulusu tarafindan çevrelenmis antik kentin modern sanayiye kurban edilmesine, büyük bir kisminin yok olmasina sebep olacaktir.

Oysa ki Bodrum Sualti Müzesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Teknolojileri Enstitüsü uzmanlarinca hazirlanan inceleme raporlarinda SIT sinirinin üçüncü dereceye düsürülmesine iliskin net veriler bulunmadigi ve sözkonusu degisikligin antik limana zarar verecegi açik bir sekilde belirtilmektedir.


Degerli basin mensuplari;

Kamusal nüfuzlarini da kullanarak kendilerine menfaat elde etmeyi aliskanlik haline getirenler, yalniz insana degil, tarihe ve tabiata da saygi duymadiklarini bu sekilde göstermektedirler. Ancak, Aliaga'yi sahipsiz sananlar elbette yanildiklarini er ya da geç anlayacaklardir.

29 Ocak'a kadar askida kalacak olan Liman Amaçli 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazim Imar Plani ve Üçüncü Derece Arkeolojik Sit alani Koruma Amaçli Nazim Plani'na itiraz ederek Antik Kyme kentini ve antik limani kurtarmak için her türlü girisimde bulunacagiz.

Bir dünya mirasi olan Kyme ranta kurban edilemeyecek kadar degerlidir. Bölgedeki tarihi dokuya ve arkeolojik kalintilara geri dönüsü mümkün olmayan zararlar verebilecek böylesi bir kararin yangindan mal kaçirircasina, açilan davalar sonuçlanmadan onaylanmasindaki amaç nedir?

Bu isin takipçisi, aracisi ve israrcisi kimlerdir?

Aliaga'da her sey sadece ticaret aksinda mi yürütülmektedir?

Halkin temsilcisi olarak gelenler sadece is adamlarinin sözüyle mi hareket etmektedir?

Unutulmasin ki kimse halktan, haktan ve hukuktan üstün degildir; bugün alacaklari yanlis kararin hesabini mutlaka vereceklerdir.


Kiymetli Aliagalilar;

Aliagamizin tarihi, kültürel ve dogal zenginliklerini korumak, rant ve rüsvete kurban gitmesini engellemek için basta Aliaga Belediye Baskani ve Belediye Meclis üyeleri olmak üzere; bütün sivil toplum kuruluslarini ve halkimizi birlikte hareket etmeye, ortak tavir koymaya çagiriyoruz.

Inaniyoruz ki sagduyu her türlü siyasi ideoloji ve menfaat iliskilerine galip gelecektir.

Saygilarimizla"





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —