Dügün ve toplanti salonu isletmecileri,albümcüler, kameramanlar, organizatörler vb sektör odalari ortak basin açiklamasiyla sorunlarini dile getirdiler:
"Etkinlik sektörünün 13 meslek örgütü bir araya gelerek ortak bir basin açiklamasi yayinladi. Faaliyet alanlari 15 aydir kapali olan etkinlik sektörünün 1 Haziran’da açilmaya hazir oldugunu belirten sektör temsilcileri, açilma tarihi ve çalisma kosullarini belirleyecek genelgenin en kisa zamanda açiklanmasini ve belirsizligin yarattigi sorunlarin bir an önce giderilmesini talep ettiler.
Sektör temsilcileri, yaptiklari çagrinin 1 milyondan fazla sektör çalisanini aileleri ile birlikte degerlendirildigimizde 4 milyon civarinda vatandasimizi, etkinlik sahipleri bakimindan degerlendirildigimizde ise bu yil evlenmesi beklenen 600 bine yakin çiftimizi ilgilendirdigini hatirlatarak yapilacak açiklamanin sadece sektör firmalarinin degil tüm toplumunihtiyaci ve ortak beklentisi oldugunu ifade ettiler.
Hazirlik süreçleri gerektiren dügün ve davet organizasyonlarinin geç kalacak bir açiklama sonrasinda yapilamaz hale gelecegini belirten sektör temsilcileri, dügün salonlari basta olmak üzere on binlerce etkinlik firmasi ve 1 milyondan fazla etkinlik çalisanina vakit kaybetmeden müjdeli haberin duyurulmasini ve sektörün kaygidan kurtarilmasini istediler.
MESLEK ODALARINDAN; Istanbul Toplanti ve Dügün Salonu Isletmecileri Esnaf Odasi, SENDIKALARDAN; Albümcüler Kameramanlar Fotografçilar Isveren Sendikasi , Dügün Ekipmanlari Üreticileri Isverenleri Sendikasi, Dügün Giyim Sektörü Isveren Sendikasi, Dügün Salonlari ve Organizasyoncular Isveren Sendikasi, FKS Isveren Sendikasi, Tüm Etkinlik Sektörü Isveren Sendikasi, FEDERASYONLARDAN; Tüm Dügün Salonlari Etkinlik ve Organizasyon Isletmecileri Federasyonu ile Kurulmakta olan Tüm Etkinlik Sektörü Konfederasyonuna bagli Tüm Etkinlik Sektörü Federasyonu, Anadolu Davet ve Etkinlik Federasyonu, Ege Davet ve Etkinlik Federasyonu, Dügün Sektörü Isletmecileri Federasyonu tarafindan yayinlanan ortak açiklamada su görüslere yer verildi:
“Biz, etkinlik sektörünün 13 meslek örgütü olarak, kademeli normallesme sürecine iliskin ortak görüslerimizi, beklentilerimizi ve çözüm önerilerimizi devletimizin ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”
Dügün, organizasyon ve etkinlik sektörü 15 aydir faaliyet gösterememektedir. Dügün salonlari basta olmak üzere on binlerce etkinlik firmasi ve 1 milyondan fazla etkinlik çalisanina vakit kaybetmeden müjdeli haberin duyurulmasini ve etkinlik sektörünün 1 Haziran tarihinde, turizm ve yiyecek-içecek sektörleriyle ayni anda açilmasini temenni ediyoruz.
Sektörümüzün diger önemli beklentisi ise, genelgenin gecikmeksizin açiklanmasidir. Sektörümüzü diger sektörlerden ayiran en önemli fark, dügünler basta olmak üzere tüm etkinliklerin belirli bir hazirlik süreci gerektirmesidir. Beklenen açiklamanin ve ilgili genelgenin gecikmesi durumunda magduriyet devam edecek, dügünler ve diger etkinlikler bir yil daha yapilamaz hale gelecektir.
“Sektör çalisanlarini aileleri ile birlikte degerlendirdigimizde 4 milyon civarinda vatandasimizi, etkinlik sahipleri bakimindan degerlendirdigimizde ise bu yil evlenmesi beklenen 600 bine yakin çiftimizi ilgilendiren açiklama, sadece sektör firmalarimizin degil tüm toplumumuzun ortak ihtiyaci ve ortak beklentisidir. Dolayisi ile dügün ve etkinlik sektörü ile ilgili açiklanacak genelgenin, tüm vatandaslarimizin ihtiyaç ve beklentilerini karsilayacak sekilde düzenlenmesi gerekmektedir.”
“Kademeli normallesme sürecine geçilmesiyle etkinlik sektörü için de isik görünmüs ancak açilis tarihinin hala açiklanmamis olmasi nedeniyle Haziran ayi için yapilan rezervasyonlar iptal edilmeye baslamistir. Davet ve etkinlik sektörü iki yil öncesinden baslayan ve aylar önce tamamlanan rezervasyonlar ile çalismaktadir. Yasanan belirsizlik aldigimiz rezervasyonlarin kaybedilmesine neden olurken yeni rezervasyonlarin yapilmasinin önünde de engel teskil etmektedir. Is kayiplarinin yani sira iptaller nedeniyle firmalarimiz ve etkinlik sahipleri arasinda bu yil da hukuksal itilaflar ve kaparo sorunlari yasanmaya baslayacaktir. Geçen yili kaybeden sektörümüz bir yil daha kaybetme riski ile karsi karsiyadir.”
Bilindigi gibi etkinlik sektörü 16 Mart 2020’de kapanmis ve geçtigimiz Temmuz, Agustos aylarinda sadece 55 gün faaliyet gösterebilmistir. Bu nedenle etkinliklerin yapilmadigi dönemde 60 binleri geçen vaka sayilarinda dügünlerin ve etkinliklerin hiçbir payi yoktur. Son dokuz ayda virüsün yayilmasina neden olan tüm alanlar faaliyete baslatilirken bu tabloda payi olmayan dügün, davet ve etkinliklerin bekletilmesi yüksek sezonu 15 Mayis- 15 Ekim arasi olan sektörümüzün sonunu getirecektir.”
“Turizm isletmelerinde, restoran ve kafelerde saglanabilen güvenlik, ek önlemler ile denetimli etkinlik mekanlarinda da saglanabilir. Üstelik dügün ve davetlerde yasanan risk, yillik katilim süresinin azligi ve filyasyonimkani bakimindan daha düsüktür.”
“HES kodu ve maske ile giris yapilacak denetimli mekanlarda gerçeklestirilecek dügün ve davetlere katilan misafirler bellidir ve filyasyon takibi mümkündür. Dügünlerle ilgili risk, kontrolsüz köy ve sokak dügünleri için geçerlidir. Geçen yil yasanan tecrübelerin isiginda bu yil sokak ve köy dügünlerine kesinlikle izin verilmemesini bekliyor ve etkinliklerin sadece denetimli mekanlarda yapilmasi gerektigine inaniyoruz “
“Ayrica, insanlarin yil içinde dügün ve davetlere katilim sayisi dikkate alindiginda etkinliklerde geçirilen toplam süre diger riskli alanlarda geçirilen toplam riskli süre ile karsilastirilamayacak kadar azdir. Bir insan, bir yilda ortalama iki - üç dügüne ya da kurumsal davete katilir. Davetlerde geçirilen yillik toplam sürenin ortalamasi, alti ile dokuz saat arasindadir ve bu yillik toplam süre, toplu tasima, AVM, Pazar yeri, kafe, restoran ve diger kalabalik alanlarda geçirilen haftalik toplam sürenin çok çok altindadir.”
“Etkinlik sektörü, devletine ve toplum sagligina gösterdigi saygi ile korona virüs ile mücadelede üzerine düsen sorumlulugu yerine getirmis ve pandemide toplam 13 ay çalismamistir. Dügün ve davetlerin hiç yapilmadigi dönemde 60 binleri asan vaka sayilari dikkate alindiginda da sadece etkinlik sektörünü kapali tutarak salginin önlenemeyecegi herkes tarafindan görülmüstür. Sektör temsilcilerimizin en büyük beklentilerinden biri salgin ile mücadelede en etkili önlem olan asilama çalismalarinin hizlanmasi ve toplumumuzun tüm alanlariyla kalici refaha kavusmasidir.”
“Pandemi sürecinde toplumda dügünlerin ve etkinliklerin gerekliligi hakkinda yanlis bir düsünce olusmus ve etkinlikler sadece bir kutlama ya da eglence olarak degerlendirilmistir. Ancak etkinlikler,sadece kutlama ya da eglenceden ibaret degildir. 50’ye yakin meslek grubuna dogrudan is saglayan etkinlik sektörü 1 milyondan fazla etkinlik çalisani ile devasa bir sektördür. Pandemi döneminde etkinliklerin yapilamamasindan dolayi 1 buçuk milyona yakin etkinlik çalisani 15 aydir issiz kalmistir ve ailelerinin geçimini saglayamamaktadir. “
Etkinlik Sektörünün Ekonomideki Payi
“Etkinlik sektörü, özel etkinlikler basliginda toplayabilecegimiz dügünler ve diger özel davet organizasyonlari ile kurumsal etkinlikler basliginda toplayabilecegimiz kongre, toplanti ve fuar organizasyonlariyla yillardir ülke ekonomimize arti deger katmaktadir.”
Dügün ve Diger Özel Davet Etkinlikleri bakimindan degerlendirdigimizde;
“TÜIK verilerine göre 2019 yilinda ülkemizde yaklasik 550.000 çift evlenmis olup 2020 yilinda yapilamayan dügünler eklendiginde 2021 yili içerisinde yaklasik 600.000 çiftin evlenmesi beklenmektedir. Dügün sektörünün, kiz isteme merasiminden baslayarak aile birliginin ve yuvanin kurulmasi ile sonlanan süreç içindeki tüm harcamalar dikkate alindiginda yillik ortalama 90 milyar TL islem hacmine sahip oldugu degerlendirilmektedir. Evlilik kutlamasi olan dügünlerin disinda kalan sünnet, dogum günü, evlilik yildönümü ve diger özel etkinlikler bu ekonomik hacme dahil degildir.”
Kongre, Toplanti Ve Fuar Etkinlikleri bakimindan degerlendirdigimizde;
“M.I.C.E sektörü olarak adlandirilan kurumsal etkinlik sektörü, 150 bin kisiye dogrudan, 600 bin kisiye ise dolayli yoldan katki saglamaktadir. Yilda 70 binden fazla organizasyonun gerçeklestirildigi toplam 8 milyar dolara yakin aktif büyüklügü olan kurumsal etkinlik sektörü, 50'den fazla sektör ile ticari iliski içerisindedir.”
Etkinlik sektörünün 15 aydir kaybettigi ekonomik deger, ülkemizin kaybidir. 1 Haziran’dan itibaren sektörümüzün faaliyete geçmesi 4 milyondan fazla insanimiza nefes aldiracak ve dügünlerin baslamasi ile kaybolmaya baslayan örf, adet ve geleneklerimiz yasamaya devam edecektir. “