1 HAZIRAN'DAN ITIBAREN UYGULANACAK SOKAGA ÇIKMA YASAGININ AYRINTILARI VALILIKLERE GÖNDERIDI.

31 Mayis 2021 tarihli Cumhurbaskanligi Kabinesinde ele alinarak; Haziran ayi boyunca uygulanacak olan kademeli normallesme sürecinin ikinci etabi kapsamindaki tedbirlerin 1 Haziran 2021 Sali günü saat 05.00'ten itibaren hayata geçirilmesi gerektigi b

Gündem 1.06.2021 11:00:23 0
1 HAZIRAN

Kademeli normallesme döneminin ikinci etabinda; Pazartesi, Sali, Çarsamba, Persembe, Cuma ve Cumartesi günleri 22.00 - ­05.00 saatleri arasinda; Pazar günleri ise Cumartesi günü saat 22.00’den baslayip Pazar gününün tamamini kapsayacak ve Pazartesi günü saat 05.00’te tamamlanacak sekilde sokaga çikma kisitlamasi uygulanacaktir.

Sokaga çikma kisitlamasi uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamamasi, saglik, tarim ve orman faaliyetlerinin sürekliliginin saglanmasi amaciyla Ek’te belirtilen yerler ve kisiler kisitlamadan muaf tutulacaktir.

Sokaga çikma kisitlamasina yönelik taninan muafiyetler, 14.12.2020 tarih ve 20799 sayili Genelgemizde açikça belirtildigi sekilde muafiyet nedeni ve buna bagli olarak zaman ve güzergâh ile sinirli olup aksi durumlar muafiyetlerin kötüye kullanimi olarak görülerek idari/adli yaptirimlara konu edilecektir.

Sokaga çikma kisitlamasindan muaf tutulan is yeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalisan kisiler yapilan denetimlerde 29.04.2021 tarih ve 7705 sayili Genelge çerçevesinde e-Devlet platformunda yeralan Içisleri Bakanligi e-Basvuru sistemi üzerinden alinan “çalisma izni görev belgesini” ibraz etmek zorundadirlar. Ancak NACE kodu eslesme hatasi, muafiyet kapsamindaki bir is yerinde görev yapmasina ragmen alt isverenin muafiyet kapsaminda olmamasi nedeniyle görev belgesi alinamamasi veya erisim hatasi gibi durumlarda örnegi bahse konu genelge ekinde yer alan ve isveren ile çalisanin beyani/taahhüdüyle manuel doldurularak imza altina alinan “çalisma izni görev belgesi formu” da denetimlerde ibraz edilebilecektir.

 Tam gün sokaga çikma kisitlamasi uygulanacak Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemisçi ve tatlicilar 10.00-17.00 saatleri arasinda faaliyet gösterebilecek, vatandaslarimiz zorunlu ihtiyaçlarinin karsilanmasi ile sinirli olmak ve araç kullanmamak sartiyla (engelli vatandaslarimiz hariç) ikametlerine en yakin bakkal, market, manav, kasap, kuruyemisçi ve tatlicilara gidip gelebileceklerdir.

 Sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapildigi firin ve/veya unlu mamul ruhsatli is yerleri ile bu is yerlerinin sadece ekmek satan bayileri (sadece ekmek ve unlu mamul satisi için)açik olacaktir. Vatandaslarimiz ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarinin karsilanmasi ile sinirli olmak ve araç kullanmamak sartiyla (engelli vatandaslarimiz hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan firina gidip gelebileceklerdir.

Firin ve unlu mamul ruhsatli is yerlerine ait ekmek dagitim araçlariyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapilabilecek, sokak aralarinda kesinlikle satis yapilmayacaktir.

Kendi ihtiyaçlarini karsilayamayacak durumda olan ileri yas gruplarindaki veya agir hastaligi olan vatandaslarimizin 112, 155 ve 156 numaralari üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçlari, VEFA Sosyal Destek Gruplarinca karsilanacak olup, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekse ihtiyaçlarin bir an evvel giderilmesi bakimindan gerekli tedbirler Valiler ve Kaymakamlar  tarafindan alinacaktir.

Asi hakkini kullanarak iki doz asi olmus olan 65 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile 18 yas alti gençler ve çocuklarimizla ilgili olarak, herkes için uygulanan sokaga çikma kisitlamasinin disinda ayrica bir sokaga çikma kisitlamasi uygulanmayacaktir.
 
Asi hakki bulunmasina ragmen asi olmayan 65 yas ve üzeri vatandaslarimiz pazar günleri disindaki diger günlerde sadece 10.00 - 14.00 saatleri arasinda sokaga çikabilecekler; pazar günleri ise tam gün sokaga çikma kisitlamasina tabi olacaklardir.

Sokaga çikma kisitlamasina tabi olup olmadigina bakilmaksizin 65 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile 18 yas alti gençler ve çocuklarimiz sehir içi toplu ulasim araçlarini (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmus vb.) kullanamayacaklardir.
 
Bu hükümden, Milli Egitim Bakanligi'nin yüz yüze egitim ve ögretim yapmasini uygun gördügü ögrenciler istisna tutulacaktir.

Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °