HAFTADA 2 GÜN 12 SAAT YÜZ YÜZE EGITIM
1 Mart'tan itibaren, tüm ilkokullar ve bu ilkokullarin bünyesindeki ana siniflarinda seyreltilmis sekilde haftada 2 gün 12 ders saati yüz yüze egitim yapilacak. Diger ders saatleri uzaktan egitim yoluyla islenecek.
Tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarinin 8. siniflarinda da yüz yüze egitime baslanacak. Ortaokul 8. siniflarda belirlenen dersler, haftada toplam 22 ders, imam hatip ortaokulu kademesinde ise haftada 24 ders seklinde yüz yüze islenecek. Diger ders saatlerinde ise uzaktan egitime devam edilecek.
Yüz yüze egitimlerde bir ders 30 dakika, teneffüsler ise 10'ar dakika olacak.
Yüz yüze egitim disinda kalan tüm dersler uzaktan egitim yoluyla tamamlanacak.
Ortaokul 5, 6 ve 7. siniflarda tüm dersler, uzaktan egitim yoluyla islenmeye devam edilecek.
1 MART ITIBARIYLA 5 GÜN YÜZ YÜZE EGITIME GEÇIYORLAR
Ilkokul ve ortaokul kademesinde egitim veren özel egitim okullari ve özel egitim anasiniflari ile diger okullar bünyesindeki özel egitim siniflarinda da 1 Mart itibariyla haftada 5 gün yüz yüze egitime baslanacak.
Bilim ve Sanat Merkezleri de programlari dahilinde yüz yüze egitime geçecek.
Özel egitim okullari ve siniflari, özel gereksinimli ögrenciler için de ayni tarihten itibaren yüz yüze egitim vermeye baslayacak.
LISELERDE,
Liseler, yeni egitim ögretim dönemine uzaktan egitimle basladi. 1 Mart itibariyla 12. siniflarda seyreltilmis sinif uygulamasiyla yüz yüze egitime geçilecek.
Lise son siniflarda 1 Mart itibariyla yüz yüze yapilacak dersler, ögrencilerin merkezi sinavlara iliskin beklenti ve ihtiyaçlari da dikkate alinarak, haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak sekilde egitim kurumu müdürlüklerince belirlenerek planlanacak.
Yüz yüze egitim disinda kalan tüm dersler uzaktan egitim yoluyla tamamlanacak. Ögrenciler, ölçme ve degerlendirme uygulamalarinda, yüz yüze ve uzaktan egitim kapsaminda islenen derslerin tüm konularindan sorumlu olacak.
Liselerde 12. sinif disindaki diger kademelerde uzaktan egitime devam edilecek.
Yüz yüze egitimle yürütülecek egitim ve ögretim faaliyetlerine katilim istege bagli olacak ve devam zorunlulugu aranmayacak. Ancak yüz yüze egitim faaliyetlerine katilmayacak ögrenciler için velileri, ögrenciyi yüz yüze egitim için egitim kurumuna göndermek istemediklerine dair taleplerini, bir dilekçeyle egitim kurumu müdürlügüne iletecek.
MESLEK LISELERINDE TÜM KADEMELER UYGULAMA EGITIMLERINE YÜZ YÜZE BASLAYACAK
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programli Anadolu liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri derslerine ait uygulama kazanimlarinin yüz yüze egitimlerine tüm sinif seviyelerinde 1 Mart'tan itibaren baslanacak.
Mesleki egitim merkezlerinde okulda yapilan alan/dal derslerinin ögretimine uzaktan egitim yoluyla devam edilecek.
Lise kademesinde egitim veren tüm özel egitim okullari ve diger okullar bünyesindeki özel egitim siniflarinda da 1 Mart'tan itibaren haftada 5 gün yüz yüze egitime geçilecek.
LISELERDE SINAVLAR YÜZ YÜZE YAPILACAK
Liselerde tüm sinif seviyelerinde birinci döneme iliskin yapilamayan sinavlarin takvimi, 1 Mart'tan itibaren 2 haftayi geçmeyecek sekilde egitim kurumu alan zümre baskanlari kurulunca belirlenip planlanacak.
Birinci dönemde yapilamayan sinavlarin kapsami, 1 Kasim 2020'ye kadar islenen konularla sinirli tutulacak. Herhangi bir nedenle sinavlara katilamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen ögrenciler, ilgili alan zümre ögretmeninin belirleyecegi tarihte sinava alinacak. Sinav tarihleri, en az bir hafta önceden ögrencilere duyurulacak ve e-Okul Sistemine islenecek.
SORUMLULUK SINAVLARI,
Sorumluluk sinavlari da 1-31 Mart döneminde tamamlanacak sekilde egitim kurumu müdürlüklerince planlanacak.
Iller arasi hareketliligin azaltilmasi amaciyla yüz yüze egitim kapsamina alinmayan siniflar düzeyindeki ögrenciler, istemeleri halinde, KKTC dahil bulunduklari yerlesim yerlerinde ögrenim gördükleri okul ile ayni okul türündeki egitim kurumlarinda, ayni okul türü bulunmamasi halinde ayni programi uygulayan resmi ve özel okullarda sinavlara girebilecek.
Mesleki ve teknik ortaögretim kurumlari ile güzel sanatlar ve spor liselerinde ise ögrenciler, bulunduklari yerlesim yerlerine yakin il ve ilçelerde, kayitli oldugu okulla ayni okul/program türü/alan/dali bulunmasi sartiyla sinavlara girebilecekler.
LISELERDE IKINCI DÖNEM YAPILACAK SINAVLARIN PLANLAMASI
2020-2021 egitim ögretim yilinin ikinci dönemine iliskin puanlar, haftalik ders saati sayisina bakilmaksizin, ögrencinin her dersten sinav puani, performans çalismasi puani ve derse katilima iliskin performans puani ile ögrenciye dersi ve konusu birinci dönem belirlenip verilen ve ögrencinin ikinci dönem ders ögretmenine teslim etmesi gereken proje ödevi puaniyla belirlenecek.
2020-2021 egitim ögretim yilinin ikinci dönemine iliskin yapilacak birinci sinavlar da 16 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanacak sekilde planlanacak ve egitim kurumu müdürlüklerince sinavlarin yüz yüze uygulanmasi saglanacak.
Kendisinde veya birlikte kaldigi aile bireylerinden herhangi birinde kronik hastalik bulunan ögrenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sinava alinacak.
Yüz yüze egitim için çocugunu okula göndermek istemeyen veliler, okul müdürlüklerine yazili basvuru yapabilecek. Yüz yüze egitime gelmeyen ögrenciler devamsiz sayilmayacak.
Öte yandan, Ulusal Destekleme Programi (UDEP) ile uzaktan egitimdeki ögrenme kayiplari giderilecek.
UZAKTAN VE YÜZ YÜZE EGITIM TAKVIMI
MEB, 2020-2021 egitim ögretim dönemini Kovid-19 salgini tedbirleri kapsaminda TRT EBA, EBA ve canli dersler araciligiyla uzaktan egitim yoluyla 31 Agustos 2020'de baslatti.
Yüz yüze egitim, birinci asamada, ana siniflari ve birinci siniflar için 21 Eylül 2020'de baslatildi. Ikinci asamada, 12 Ekim'den itibaren ilkokullar, köy okullari, 8 ve 12. siniflar, lise hazirlik siniflari ile özel gereksinimli çocuklar, üçüncü asamada ise 2 Kasim Pazartesi itibariyla 5 ve lise 9. siniflarda yüz yüze egitime geçildi.
Birinci dönem ara tatili, 16 Kasim Pazartesi basladi ve 20 Kasim 2020 Cuma sona erdi.
Milli Egitim Bakanliginca, 2020-2021 egitim ögretim döneminin ilk ara tatilinin ardindan 23 Kasim'dan itibaren koronavirüs önlemleri kapsaminda uzaktan egitim baslatildi. Bu süreçte egitim ögretim, ana noktalari TRT EBA kanallari olmak üzere canli sinif uygulamalari, EBA ile basili ve dijital yardimci kaynaklarla 22 Ocak 2021'e kadar sürdü.
Daha önce 12-16 Nisan 2021'de yapilmasi planlanan ikinci ara tatil, yariyil tatiline eklendi. Böylece ögrenciler, 25 Ocak'tan baslamak üzere 3 hafta sömestr tatili yapti.
2020-2021 egitim ögretim döneminin ikinci dönemi, 15 Subat 2021'de baslatildi.
Kaynak: AA