Yüksekögretim Kurumlari Sinavi'na (YKS) günler kala, pandemi sartlarinda sinavlara hazirlanan adaylarin stres ve kaygisi artti. Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Banu Femir Gürtuna, "Adaylar sunu bilmel
Üniversite egitimi için en önemli geçit olan Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS) girmek adaylar üzerinde her zaman önemli bir stres ve baski yaratir. Son iki yildir pandemi sartlari altinda evlerinde sinavlara hazirlanmak zorunda kalan adaylarin, stres ve kaygilari normal sartlara göre ikiye katlandi. Üniversite sinavina haftalar kala adaylarin heyecaniyla birlikte stres ve kaygilari da tavan yapti. 26-27 Haziran 2021 tarihlerinde üniversiteye girmek için YKS’de ter dökecek olan milyonlarca adayin kalan sayili günleri en iyi sekilde degerlendirmesi, moral ve motivasyonunu yüksek tutmasi mümkün.
Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Banu Femir Gürtuna, “Içinde bulundugumuz durumda, üniversite adaylarinin kaygilarinin artmis olmasi ve buna bagli motivasyon kaybi yasamalari olagan bir durum. Önemli olan adaylarin egitim ihtiyaçlarini belirleyip, kalan zamani disiplinli bir sekilde hedef odakli yönetmesi” diyor.
“Ciddiyetle deneme sinavi uygulayin”
Sinava az bir zaman kala adaylara, günlük ya da birkaç günlük programlar hazirlayip, çalismalarini sürdürmelerini tavsiye eden Gürtuna, söyle konusuyor: “Sürecin son dönemlerinde adaylar, zaman yönetimine yogunlasmali. Aynen YKS’ye giriyormus gibi bir ortam olusturup, sinav süresinde ve disiplininde (ara vermeden) test çözmek, sinav için iyi bir hazirlik olacaktir. Bu denemeler sayesinde dikkat dagildigi zaman nasil toparlanacagi ile ilgili de bir prova yapilabilir. Her aday kendine en uygun yöntemi bulmalidir.”
“Beden sagliginiza da dikkat edin”
Banu Femir Gürtuna, motivasyon kaybi ve dikkat eksikligi yasayan adaylarin kendilerini en çok motive edecek yolu yine kendilerinin bulabilecegini kaydediyor. Gürtuna, su degerlendirmelerde bulunuyor:
“Kalan sürede olusturacaginiz programda, derslere oldugu kadar sevdiginiz aktivitelere ve hobilere de mutlaka yer ayirmaniz gerekir. Programi basarili bir sekilde yürütmek için uyku düzeninize ve beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bilimsel arastirmalar, günlük hayati saglikli ve dinlenmis bir sekilde ilerletmek için genç yetiskinlerin günde ortalama 7-9 saat uyumalari gerektigini gösteriyor. Dengeli beslenmek, bol su tüketmek ve fiziksel aktivitelerde bulunmak; dikkat, akil yürütme ve karar verme gibi bilissel süreçlerin saglikli bir sekilde islemesi için oldukça önemli.
Temelde adaylar sunu bilmeli ki sinav; zekâ ya da hayat basarisini ölçmez, sadece bilgiyi ve performansi ölçer. Hayatta hiçbir sey sizden degerli degildir ve YKS degerinizi ölçen bir sinav degildir. YKS, hayallerinize ulasmak için izleyeceginiz yoldaki adimlarin basidir. Bunu bilerek kaygilarinizi yönetmelisiniz.”
Üniversite adaylarina 10 hayati tavsiye
KAYGINIZI KONTROL EDIN: Pandemi ortaminda yasadiginiz kaygi ve motivasyon kaybinin normal oldugunu bilin. Optimal düzeyde kaygi sizi basariya iterken, kontrol edilemeyecek düzeyde kaygi performansinizi olumsuz etkiler.
DEGERLI OLDUGUNUZU UNUTMAYIN: Hiçbir sinav; zeka ve hayat basarisini ölçmez, sadece bilgi ve performansi ölçer. Hayatta hiçbir seyin sizden daha degerli olmadigini unutmayin.
GÜNLÜK PROGRAM YAPIN: Sinava az bir zaman kala günlük ya da birkaç günlük programlar hazirlayip çalisin.
HOBILERINIZE ZAMAN AYIRIN: Motivasyon kaybinizi gidermek için olusturacaginiz programda dersler kadar sevdiginiz aktivite ve hobilere de yer ayirin.
BEDEN SAGLIGINIZA DIKKAT EDIN: Ruh sagliginiza oldugu kadar beden sagliginiza da dikkat edin. Yeterli uyku, dengeli beslenme, bol su tüketimi, fiziksel aktivite; dikkat, akil yürütme ve karar verme gibi bilissel süreçlerin saglikli bir sekilde islemesi için önemlidir.
ZAMAN YÖNETIMINE YOGUNLASIN: Sinava günler kala; zaman yönetimine yogunlasin. Aynen YKS’ye giriyormus gibi ara vermeden ve kurallara dikkat ederek test çözün. Dikkatiniz dagildiginda nasil toparlayabileceginizi prova edin.
EKSIKLERINIZI TESPIT EDIN: Çalismalarinizda performansiniz beklentinizin altindaysa kaygilanmayin. Bu durumu avantaja çevirin. Çözdügünüz deneme testlerinde yanlis yaptiginiz sorulari ve konulari renkli kalemler ile çizip bu konulara yogunlasin.
SIZE ÖZEL ÇALISMA ALANI OLUSTURUN: Çalisma için ayrilan yerin diger aktivitelerde kullanilmayan bir yer olmasina dikkat edin. Eger buna imkân yoksa, çalistiginiz mekânda/masada birkaç ufak degisiklik ile farkli bir ortam yaratilabilirsiniz.
ÇALISMA SEKLINIZI GÖZDEN GEÇIRIN: Çalistiginiz ortamin performansinizi etkiledigini unutmayin. Masada, sirtiniz dik bir sekilde ve çok fazla uyarana maruz kalmadiginiz bir ortamda çalisin. Yatak üzerinde ya da koltukta yatar bir pozisyonda çalismak uykunuzu getirebilir.
KÜÇÜK MOLALAR VERIN: Saatler boyunca hiç kalkmadan ders çalismak dogru degil. Her 45-50 dakikada 10 dakikalik molalar verin. Mola saatlerinize riayet edin. Eger mümkünse bu molalarda temiz hava ile temas edin.