100 binde 35'e inen açilacak! Vatandaslar birbirini takip edecek.

Saglik Bakani Koca, 1 Mart'tan itibaren, kriterlere uyan illerde normallesmenin baslayacagini açiklamisti. Kriterlere göre 100 binde 10 vakanin altindaki iller düsük, 11-35 arasi ise orta riskli sayilacak.

Gündem 24.02.2021 10:27:13 0
100 binde 35

COVID-19 önlemleriyle ilgili normallesme süreci 1 Mart’tan itibaren basliyor. Illerdeki kisitlamalar, düsük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genisletilecek.

ORTA RISKLI ILLERDE KONTROLLÜ AÇILMA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, umut verici konustu. “Normallesmenin ayak seslerini duymaya basladik” diyen Turan, “Yüz binde 10’un altinda vaka sayisi olan illerde kisiler, kendi tedbirlerini uygulamaya devam ederek, hijyen kurallarina uyarak, açilmaya baslayacak. Ancak yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açilma olacak. Örnegin önce küçük isletmeler açilacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açilma simdilik zor görünüyor” dedi.

ÜÇ BÜYÜK ILDEN, ÖNCELIKLI OLAN ANKARA

Yasaklamalarin kalkmasinda Ankara, Istanbul ve Izmir’den daha öncelikli olacak. Çünkü önceki gün yayinlanan son haritaya göre Ankara’da vaka görülme orani 100 bin kiside 35.39. Orani 68.23 olan Istanbul ile 42.67 olan Izmir’in ise biraz daha gayret göstermesi gerekiyor. Prof. Dr. Turan bu illerle ilgili su degerlendirmeleri yapti: “Ankara’da vaka sayisi yüz binde 35 yani 5.5 milyon nüfusta haftalik bin 925 vaka demek. Bu durumda Ankara, düsük riskle-riskli arasinda bir çizgide duruyor. Sokaga çikma kisitlamasinin gün ve saatleri ile restoranlarin açilmasi noktasinda Ankara, Istanbul ve Izmir’den önce kontrollü normallesme adimlarinin atilacagi iller arasinda yer aliyor. Maalesef Istanbul, Izmir’de vaka sayilari geçmise oranla azalmakla birlikte, kriterlere uyum henüz istenen seviyede degil.”

NORMALLESME IÇIN KRITERLERE UYAN ILLER HANGILERI?

Buna göre, kisitlamalarin kaldirilmasi için kriterlere uyan iller su sekilde siralandi;

Denizli, Usak, Isparta, Bartin, Eskisehir, Afyonkarahisar, Ankara, Karabük, Kastamonu, Çankiri, Kirsehir, Kahramanmaras, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Mardin, Batman, Sirnak, Hakkari, Siirt, Van, Mus, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Agri, Bitlis, Igdir, Bayburt, Kars.

RENKLERE GÖRE, KADEME KADEME

Bakan Koca konuya iliskin daha önce yaptigi açiklamada, illerin risk durumlarina göre mavi, sari, turuncu ve kirmizi renklere ayrilacagini ve risk hesaplamalarinin da vaka sayilarina göre belirlenecegini söylemisti. O kriterler söyle olacak:

DÜSÜK RISK (MAVI): Yüz binde 10’un altinda vaka görülen iller

ORTA RISK (SARI): Yüz binde 11-35 arasi vaka olan iller

YÜKSEK RISK (TURUNCU): Yüz binde 36-100 arasi vakasi bulunan iller

ÇOK YÜKSEK RISK (KIRMIZI): Yüz binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller.

KARADENIZ ALARM VERIYOR

Son haritaya göre en çok vakanin görüldügü ilk 5 il yine Karadeniz’de. Ordu’da her 100 bin kisiden 228’inde virüs tespit edildi. Ordu’yu Giresun (217.51), Trabzon (207.54), Samsun (102.94) ve Rize (200.08) takip etti. En riskli il Ordu’da Valilik, dün aldigi ek kararla, misafirlige gitme, taziye ziyareti ve gün gibi sosyal aktivitelere izin verilmeyecegini duyurdu.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °