12 MART 2021, ISTIKLAL MARSI' NIN KABULÜNÜN 100. YILDÖNÜMÜ

12 MART 2021, ISTIKLAL MARSI

Korkma, sönmez bu safaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yildizidir, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak.

 Istiklal sairinin “korkma” diyerek basladigi marsin kabulünün üzerinden 100 yil geçti. Zafere olan inancin tam sekilde aktarildigi marsta önemli ifadeler yer aliyor.

Istiklal Sairi Mehmet Akif Ersoy’ un,  Kurtulus Savasi'nin kazanilacagina olan inancini, Türk askerinin yürekliligine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bagimsizliga, Hakk'a, yurduna ve dinine bagliligini dile getirdi bu dizeler

Mehmet Akif Ersoy, Kurtulus Savasi sonrasinda TBMM tarafindan talep edilen Istiklal Marsi'ni hiçbir menfaat kabul etmeden yazmis ve Yüce Türk Milletine bagislamistir. 1921 yilinda kabul edilerek Istiklal Marsi olarak ilan edilen mars, milli mars olarak yer almistir.

Kurtulus Savasi yillarinda ordudan bir istiklal marsi yazilmasi istegi gelmesi üzerine Maarif Vekaleti (Milli Egitim Bakanligi) 500 lira ödüllü bir yarisma açar. Bakanlik, yarismaya gönderilen 724 siirden 6'sini seçip bastirdiktan sonra milletvekillerine dagitir. Ancak bu siirleri yeterli bulmayan dönemin Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi (Tanriöver), yarismaya para ödülü oldugu için katilmadigini ögrendigi Burdur Milletvekili Mehmet Akif'e (Ersoy) bir mektup yazarak kendisinden yarismaya katilmasini ister.

Meclisin 12 Mart 1921'de Baskanvekili Istanbul Milletvekili Dr. Adnan (Adivar) Bey baskanliginda yaptigi toplantida, Mehmet Akif'in siiriyle birlikte 7 siir ele alinir. Tartismalardan sonra Istiklal Marsi olarak kabul edilen Mehmet Akif'in siiri, Meclis kürsüsünden Bakan Hamdullah Suphi tarafindan okunur.

Mehmet Akif ise para ödülünü almak istemez. Yarismanin sartnamesi uyarinca almak zorunda oldugu belirtilince, Mehmet Akif, parayi “Darül Mesai” adli bir yardim kurumuna bagislar.

Marsin kabulünden sonra Maarif Vekaleti bu kez beste yarismasi açar. 24 müzisyenin katildigi yarismanin sonuçlanmasi savas yüzünden gecikir ve Bakanlik, 1924 yilinda olusturulan özel bir komisyonun, Ali Rifat Çagatay'in bestesini “Istiklal Marsi” olarak belirledigini duyurur. Ancak Çagatay'in bestesinin Türk müziginin etkisi altinda oldugu gerekçesiyle 1930 yilinda alinan karar uyarinca Osman Zeki Üngör'ün bestesi, “Istiklal Marsi” olarak benimsenir.