13 vatandasimiz nasil sehit oldu? Bakan Akar açikladi

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Gara operasyonunun detaylarini açiklayarak 13 vatandasimizin terör örgütü PKK tarafindan nasil sehit edildigini açikladi.

Gündem 16.02.2021 19:23:36 0
13 vatandasimiz nasil sehit oldu? Bakan Akar açikladi

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar TBMM Genel Kurulu’nda "Gara operasyonuna" yönelik bilgilendirme yapti.

Bakan Akar, Irak’in toprak bütünlügünü saygili olduklarini belirterek, “Yillardir ülkemizin enerjisini tüketen terörü bitirmek, 83 milyon vatandasimizi, asil milletimizi terör belasindan kurtarmakta kararliyiz. Irak kuzeyinde terör örgütünün sinir ötesindeki tahkimli mevzilerini ve barinma alanlarini imha etmek, hudut emniyetini ileride saglamak ve azami teröristi etkisiz hale getirmek için operasyonlarimiz icra edilmektedir” ifadelerini kullandi.

Akar, söyle konustu:

“Bu bölgedeki teröristlerin bir kisminin Gara'yi seçtigi, oraya odaklandigi bize gelen bilgiler arasinda bulunmaktadir. Teröristler her an gelebilirler diye korksalar da yine kendilerini emniyette hissetmislerdir. Herhangi bir sekilde karadan destek olmadan yapilan bir operasyon olmasi nedeniyle daha önceki operasyonlardan farklidir. Hedeflere yönelik ayrintili çalismalar yapilmistir, hedefler özenle seçilmis. Sivil halkin can güvenligine özen gösterilmistir, çevrenin korunmasina azami dikkat ve hassasiyet gösterilmistir."

'48 HEDEF VURULDU'

13 Subat 02.55’te uluslararasi hukuktan dogan mesru müdafaa haklariyla, Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar ile IHA ve SIHA destegi ile harekatin baslatildigini belirten Akar, “Planlanan 50’den fazla hedeften 48’i vurulmustur. Diger hedefler güvenlik nedeniyle hem kendi unsurlarimiz hem de terör nedeniyle iptal edilmistir. Hedeflerin vurulmasini müteakip saat 5.45'te hava hücum harekati baslatilmis, özel kuvvet unsurlarimiz helikopterle inmeye baslamistir. Ilk temasta bölgelerden birinde 2 sehit ve bir yarali olmustur. Yarali subayimiz hastanede sehit olmustur. Buraya mutlaka kara operasyonu yapmak mecburiyetimiz var” dedi.

13 VATANDASIMIZ NASIL SEHIT EDILDI?

Magaranin iki kapisi daha bulundugunu söyleyen Akar, “Magaranin içerisinden ates edilip, el bombasi atiliyordu. Askerlerimiz de gerekli karsiligi veriyordu. Sadece ve sadece göz yasartici gaz kullanilmistir. Teröristlere teslim olmalari yönünde sürekli çagri yapildi. Daha sonra magara içinde ilerleme sirasinda geçitlerin ve demir kapilarin oldugu görüldü. Ilerleme zor oldu. Aksam saatlerine dogru birinci terörist 'Ates etmeyin teslim olmak istiyorum' diyerek disari çikti. Içeride 7 terörist, alikonulan 12'si Türk vatandasi biri yabanci toplam 13 kisinin oldugu, alikonulan 13 kisinin sözde magara sorumlusu tarafindan hava hücum harekati basinda 13 kisinin 05.45'te baslarina kursun sikilarak öldürüldükleri ifade edildi. Ikinci bir terörist kaçarken yakalandi. Sözde magara sorumlusu, YPG/PKK iliskisini göstermesi için çok önemli. Alinan terörist, turuncu listede yer alan teröristlerden 2017'den önce Beytüssebap'ta terör olaylarina katildi ve buradan bir sekilde kaçti. Kamisli'da 2017-2018'de sözde cephe sorumlusu olarak görev yapti. Derik'te tedavi gördü. 2019 yilinda sonbaharinda sözde cezaevi sorumlusu olarak görevlendirildi. YPG/PKK arasinda iliski olmadiklarini söyleyenlerin bunu görmesi lazim. YPG'nin PKK'dan farki yok” seklinde konustu.

Akar, vatandaslari teslim alma esasiyla hareket yapildigini ifade ederek, "13 vatandasimizin sehit edildigi bölmeye girildi. Önce çevrenin güvenligi alindiktan sonra. Görüldü ki 7 demir kapi ve parmaklik oldugu görülmüs oldu. Magaranin durumu da videoyla görüntülendi. Gerekli tedbirler alindiktan sonra naaslar tahliye edildi. Teröristlerin verdigi ifadelerdeki gibi fiilen görülmüs oldu. Operasyon oldukça zor sartlarda her ülkenin yapamayacagi sekilde gerçeklestirildi. Sehitlerimiz naaslari yurt içine nakledildikten sonra, oradaki unsurlarimiz kademeli ve emniyetli bir sekilde yurt içine dönmeye basladi. Oradaki operasyonlarimiz devam etti" diye konustu. Kaynak: IHA


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °