Hizmete girdiginde "dünyanin en büyük orta açiklikli asma köprüsü" unvanini alacak, renkleri, figürleri ve diger özellikleriyle özgün mimariye sahip 1915 Çanakkale Köprüsü'nün insasi sürüyor.
Her iki yakayi birbirine baglayan halatlar üzerinden devam eden çalismalarda, köprü insaati için en önemli noktalardan olan kedi yolunun yapimi da devam ediyor. Bir çalisma platformu olan yol, görevli isçiler için üzerinde çalisma firsati sundugundan önem tasiyor.
Kedi yolu ile Avrupa ve Asya yakalarindaki deniz üstü çalismalari gerçeklestirilecek.
Santiye yetkililerinden alinan bilgiye göre, iki bölümden olusan ve yüzde 70'i bitirilen kedi yolu tamamen hazir olunca 1915 Çanakkale Köprüsü'nün deniz üzerindeki çalismalari daha da hizlanacak ve tabliye montajlarina baslanacak.
Avrupa ve Asya yakalarini birbirine baglayan kedi yolu kilavuz halatlarinin çekimi ise geçen eylül ayinda yapildi.
Çalismalar kapsaminda Çanakkale Bogazi transit gemi geçislerine kapatildi, 318 metre yükseklikteki kulelere gönderilen çelik halatlar karsi kitaya römorkörler vasitasiyla ulastirildi.
Kilavuz halatlarla birbirine baglanan iki kitada yapimi süren kedi yolu, köprünün silüetini de ortaya çikarmaya basladi.
Geceleri tamamlanan kisimlari aydinlatilan köprü, adeta görsel sölen sunuyor.
Tasarimi inceliklerle örülen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak araligi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100'üncü yiliyla anlamlandirilarak 2023 metre olarak planlandi.
Köprünün kule baglantilari ve unsurlari, Türk bayragina atfen kirmizi ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada 333'er metre yüksekligindeki kulelerin üst kismi da Seyit Onbasi'nin Çanakkale Savaslari'nda namluya sürdügü top mermisini temsil edecek sekilde yapilacak.
Orta açikligi 2023 metre, 770'er metre yan açikliklar, 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleriyle Çanakkale Bogazi'nin ilk asma köprüsünün toplam uzunlugu 4 bin 608 metreyi bulacak.
"2x3" seritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 45,06 metre genislik ve 3,5 metre yükseklikte olacak. Tabliyenin her iki tarafinda insa edilecek yürüme yollari, bakim onarim amaciyla kullanilacak.
Köprü için 2 yaklasim viyadügü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavsak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakim isletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu insa edilecek.
1915 Çanakkale Köprüsü, uluslararasi bir koridorun da tamamlayicisi olacak. Köprü, Avrupa'dan gelip Türkiye'nin dört bir yanina gidecek sürücü ve yolcular tarafindan yogun sekilde kullanilacak.
Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yil dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete alinmasi planlaniyor. Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, çalismalarin iyi gittigini, köprünün daha erken açilabilme ihtimalinin oldugunu açiklamisti.