2. Dünya Çocuk Konferansi KKTC Ev Sahipliginde Yapildi

Kibris'in ilk ve tek çocuk üniversitesi Özay Günsel Çocuk Üniversitesi' nin düzenledigi Dünya Çocuk Konferansi, 21-23 Mayis 2021 tarihlerinde gerçeklestirildi. Konferansta, 25 ülkeden 199 sözlü bildiri sunuldu.

Güncel 25.05.2021 10:12:33 0
2. Dünya Çocuk Konferansi KKTC Ev Sahipliginde Yapildi

KKTC’nin ilk ve tek çocuk üniversitesi Özay Günsel Çocuk Üniversitesi ev sahipliginde KKTC’de düzenlenen 2. Dünya Çocuk Konferansi, 21-23 Mayis 2021 tarihleri arasinda gerçeklestirildi. 3 gün boyunca toplam 28 oturumun yapildigi konferansta, 25 ülkeden bilim insanlari 199 sözlü bildiri sunarak merkezinde çocuklarin oldugu pek çok konuyu ele aldi. 

Çocuklarla ilgili onlarca konu tartisildi

2. Dünya Çocuk Konferansi’nda Afrika, Amerika, Asya ve Avrupa’nin farkli pek çok ülkesinden bilim insanlari, çocuklarla ilgili yaptiklari çalismalarin sonuçlarini, üç gün boyunca sabah ve ögleden sonra 5’er ayri salonda sözlü bildiri olarak sundu. 199 sözlü bildirinin sunuldugu konferansta, okul öncesi egitim, okul yönetimi, ögretmen davranislari, dijital egitim olanaklari, dijital okur yazarlik ve dijital ebeveynlik, dijital fobi, dijital dünyanin çocuklardaki olumlu ve olumsuz yansimalari, çocuk istismari, çocuk haklari, ayrilan ebeveyn tutumlari, çocuga yönelik siddet olgusu, çocuk kitaplari, çocuk kütüphaneleri, çocuk ve sanat, çocuk resimleri ve anlamlari, çocuk sagligi konulari, çocuk ve uyku, çocuk ve ergenlerde agiz ve dis bakimi, zihinsel ve bedensel engelli çocuklar, çocuklarda sosyal sorumluluk bilincinin gelistirilmesi, çocuk ve çevre bilinci, girisimci-yaratici çocuk, pandemi sürecinde çocuk, aile, ebeveyn iliskisi, pandemi ve uzaktan egitimin çocuklarda yarattigi sorunlar, mental problemler, erken çocuklukta ahlak ve etik gelisimi, fen ve matematik egitiminde çocuklara yaklasim, 21’inci yüzyil becerilerinin gelistirilmesinde akran egitimi modeli gibi çocuklarla ilgili pek çok arastirma konusu ele alinarak farkli ülkelerdeki uygulamalarla birlikte degerlendirildi. Konferansa katilan bilim insanlarinin kendi alanlarindaki diger uzmanlarla bir araya geldikleri toplantida, yeni ortak projeler gelistirme önerileri gündeme geldi.

COVID 19 salgini nedeniyle online gerçeklestirilen konferans, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Meriçli’nin tüm katilimcilara kendi dillerinde “günaydin” deyisiyle basladi. 

Prof. Dr. Filiz Meriçli: “Farkli ülkelerinden onlarca bilim insani çocuklar için daha iyi bir dünya olusturabilmek için bir araya geldi.”

Çocuklukta yasanilan ve ögrenilen seylerin kisilerin nasil bireylere dönüstügünü belirledigini söyleyen Prof. Dr. Meriçli, “Her bebek masum dogar. Her çocuk meraklidir. Ilk yaslarinda her gün binlerce soru soran çocuklar nasil soru sormayan, merak etmeyen, sorgulamayan hatta siddet uygulayabilen bireyler haline gelirler?” diye sordu. Çocuklarin büyümek için temiz suya ve yeterli gidaya kisacasi temiz çevreye ihtiyaci oldugunu söyleyen Prof. Dr. Meriçli, “Çocuklarin insana, dogaya, çevreye ve sanata sevgi ve saygi duyan yetiskinler olarak yetistirilmesi dünyayi ve gelecegi güzellestirmenin anahtaridir” ifadesini kullandi. Dünya Çocuk Konferansi’nda Özay Günsel Çocuk Üniversitesi’nin kurulus amaçlarina da uygun olarak dünyanin farkli ülkelerinden onlarca bilimin saninin çocuklar için daha iyi bir dünya olusturabilmek için bir araya geldigini söyledi. 

Anna Günsel: “Çocuklar için uygulanacak politikalar küresel ölçekte tartisilmali ve bütün dünyaya yayilan bir fikir birligi ile uygulanmalidir”

Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Anna Günsel de Dünya Çocuk Konferansinin açilisinda katilimcilara seslendi. Çocuklarin daha iyi bir dünya ve daha iyi bir gelecekte yasamalarini saglamak için yerel ölçekte yapilan çalismalarin tek basina yeterli olmadigini vurgulayan Günsel, “Çocuklar için uygulanacak politikalar küresel ölçekte tartisilmali ve bütün dünyaya yayilan bir fikir birligi ile uygulanmalidir” ifadesini kullandi. Katilimcilara, “Pandemi olmasaydi sizleri Kibris’imizda agirlamak isterdik, ancak toplanti konulari ertelenemeyecek kadar önemli oldugu için online yapiyoruz” sözleri ile seslenen Anna Günsel, bu önemli konferansa katkida bulunan bilim insanlarina tesekkür etti. 

Sema Hosta: “Çocuklar için hep birlikte çaba göstermeliyiz.”

Tüm dünyada dezavantajli çocuklar için projeler gelistiren Birlesmis Milletler UNICEF  Türkiye temsilcisi Sema Hosta’da toplantida yaptigi konusmada Özay Günsel Çocuk Üniversitesi’nin düzenledigi bu toplantinin önemine vurgu yaparak çocuklar için tüm yetiskinlerin ve tüm kisi ve kuruluslarin, üniversitelerin birlikte çaba göstermesi gerektigini söyledi. Hosta, UNICEF’in dünyada yürüttügü projeleri de örnekleri ile anlatti. 

Gençlerin Performanslari Büyük Begeni Topladi

2. Dünya Çocuk Konferansi, açilisinda oldugu gibi kapanisinda da gençlerin basarili müzik performanslarina da sahne oldu. Konferansin açilisinda, Rauf Rasimov’un 13 yasindaki ögrencisi piyanist Can Sakkaoglu Wolfgang Amadeus Mozart’in Türk Marsini çalarken, Yakin Dogu Üniversitesi Atatürk Egitim Fakültesi Müzik Bölümü master ögrencisi Begüm Tekakpinar da Kuzey Kibris ezgisini piyano esliginde seslendirdi. Konferansin kapanisi ise ise Yakin Dogu Üniversitesi Atatürk Egitim Fakültesi Müzik Bölümünden Rüya Yilmaz’in söz ve müzigini yazdigi ve pandemi kosullari nedeniyle liseli çocuklarin çevrimiçi olarak seslendirdigi söyledigi sarki ile yapildi. 


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °