2021 DASK tutarlari yükseltildi

Zorunlu Deprem Sigortasi'nda tarife degisti. Zorunlu Deprem Sigortasi kapsaminda, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutari yapi tarzi ayirimi yapilmaksizin 240 bin liradan 268 bin liraya çikarken betonarme ve diger yapi tarzlarinda metrekare

Gündem 19.01.2021 10:22:17 0
2021 DASK tutarlari yükseltildi

Tüm ev ve is yeri sahiplerinin yaptirmasi gereken Zorunlu Deprem Sigortasi’nda (DASK) degisiklikler yasandi. Her yil güncellenen tarifeler duyuruldu.

Resmi Gazete'de yayimlanan degisikliklere göre 2021 yilinda bir mesken için verilebilecek azami teminati tutari yapi tarzi ayrimi yapilmaksizin 240 bin liradan 268 bin liraya yükseltildi.

Bununla birlikte betonarme yapilarda sigorta bedeli hesabina esas metrekare bedeli 1134 liradan 1268 liraya diger yapi türleri için de 782 liradan 874 liraya yükseldi.

DASK NELERI KARSILIYOR?

Depremin ardindan bina tamamen ya da kismi olarak zarar görse de sigorta teminati altinda oluyor ve sigortadan zararinizi karsiliyorsunuz.

DASK, temeller, ana duvarlar, bagimsiz bölümleri ayiran ortak duvarlar, bahçe duvarlari, istinat duvarlari, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanliklar, koridorlar, çatilar, bacalar, yapinin benzer nitelikteki tamamlayici bölümlerini de teminat altina aliyor.

NEYI KARSILAMAZ?

DASK, enkaz kaldirma masraflari, kar kaybi, is durmasi, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgah ve isyeri masraflari, mali sorumluluklar ve benzeri baskaca ileri sürülebilecek diger bütün dolayli zararlar, her türlü tasinir mal-esya ve benzerleri, tüm bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri, deprem ve deprem sonucu olusan yangin, infilak, tsunami veya yer kaymasinin disinda kalan hasarlar, depremden bagimsiz olarak binanin kendi kusurlu yapisi nedeniyle zamanla olusmus zararlari karsilamiyor.

HANGI BINALAR DASK KAPSAMINA ALINIR?

Tapuya kayitli ve özel mülkiyete tabi tasinmazlar üzerinde mesken olarak insa edilmis binalar, 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamindaki bagimsiz bölümler, binalarin içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanilan bagimsiz bölümler, dogal afetler nedeniyle devlet tarafindan yaptirilan veya verilen kredi ile yapilan meskenler, kat irtifaki tesis edilmis binalar, tapuda henüz cins tashihi yapilmamis ve tapu kütügünde vasfi "arsa vs." olarak görünen binalar, tapu tahsisi henüz yapilmamis kooperatif evleri teminat kapsamina alinarak sigortalanabiliyor.

TEMINAT KAPSAMINA ALINMAYAN YAPILAR

9/11/1983 tarihli ve 2946 sayili Kamu Konutlari Kanununa tâbi olan veya kamu hizmet binasi olarak kullanilan binalar ve bagimsiz bölümler, köy nüfusuna kayitli ve köyde sürekli oturanlarca köy yerlesik alanlari ve civarinda ve mezralarda yapilan binalar, tamami ticari veya sinai amaçla kullanilan binalar, projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemis binalar, tasiyici sistemi olumsuz yönde etkileyecek sekilde tadil edildigi veya zayiflatildigi tespit edilen binalar, tasiyici sistemi olumsuz yönde etkileyecek sekilde ilgili mevzuata ve projeye aykiri olarak insa edilen binalar, yetkili kamu kurumlari tarafindan yikilmasina karar verilen binalar ile mesken olarak kullanima uygun olmayan, bakimsiz, harap veya metruk binalar DASK kapsaminda sigortalanmiyor. Bu tarz yapilari Ihtiyari Deprem Sigortasi ile sigortalayabilirsiniz.(kamuhaber)


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °