Tarih: 16.02.2021 15:45

2021 yilinda konut sektörünü neler bekliyor? Devlet bankalari neden konut kredilerini düsürmüyor?

Facebook Twitter Linked-in

Dünya geçtigimiz yil yasanan pandemi ile birlikte büyük bir krize girmisti. Gerek gayrimenkul gerekse diger is kollari tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de büyük darbe aldi. Devletimizin dirayetli durusu sayesinde tüm sektörlere büyük destek paketleri açiklandi. 2020 yilinda kamu bankalari öncülügünde düsük faizli konut kredileri açiklanmasi sektörde tam bir bayram havasi yaratti.

Bu kampanya da çok düsük tarihi oranlarla 1 yil geri ödemesiz konut kredileri verildi. Dolayisi ile bu konut sektöründe bir nebze olsun rahatlama sagladi. Temmuz ve agustos aylarinda yasanan hareketlilik, az bir miktar Eylül ayina da yansimis görünse de daha sonrasinda iki dalga ile birlikte tekrar bir duraklama dönemine girmis oldu. Dolayisiyla 2020 yilini aslina bakarsaniz bu sekilde bitirmis olduk.

Asilarin uygulaniyor olmasi sektörde umutlari yesertti

2021 yili asilarin bulunmasi ve su an asilarin uygulaniyor olmasi ile birlikte insanlarin, biraz daha beklentilerini arttirdi. Normallesme süreci ile ilgili her ne kadar hizli normallesme bilirsek, o oranda da piyasalar hareketlenecek ve canlanacak diye düsünüyorum. Konut kredileri su an için çok yüksek bu da ister istemez konut satislarini da etkiliyor. Insanlar ev almak için konut kredilerinin düsmesini bekliyor. Haliyle de düsecek beklentisi ile bekleme modundalar diyebilirim.

Bahar dönemiyle sektör hareketlenecek

Bahar aylarina girdigimizde, sektörün de ivme kazanip hareketlenecegini düsünüyorum. Turyap olarak yaptigimiz incelemeler de faizlerin düsük oldugu dönemlerde, konut yatirimcisinin taleplerinin oldukça fazla oldugunu görüyoruz. Su anki döneme baktigimizda, konut kredisi faiz oranlari çok yüksek. Bugün baktigimizda özel bankalar, kamu bankalarina göre genel anlaminda bir tik daha iyi. Devlet bankalari yöneticileri ile yaptigimiz görüsmelerde, özellikle geçtigimiz yil verdikleri bu tesvik niteligindeki kredilerle riskin çogunu aldiklari için, bu dönemde biraz daha geri planda durmayi ve özel bankalarin daha aktif rol almalarini istediklerini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde hem faiz oranlarinin gevsemesi açisindan hem de piyasanin hareketlenmesi açisindan çok önemli bir sürece giriyoruz.

2. Faz asilarin yapilacak olmasi piyasada biraz daha güven ortamini pekistirecek düsüncesindeyim. Kisitlamalarin yavas yavas gevsetilmesi ile birlikte insanlarin eski yasantisina dönmesi ile birlikte bunun gayrimenkul sektörüne de yansiyacagini düsünüyorum.

Cografyamiz bilindigi üzere çok kritik bir bölgede, bu da ister istemez dis olaylardan çok çabuk etkileniyor. Yabanciya konut satisi konusunda da satislarda gerileme var. Konut sektörü bir süre yabanci konut alicisi sayesinde ayakta durabildi. Her ne kadar eskisi kadar olmasa da ev almaya devam ediyorlar. Önümüzdeki süreç bize neler gösterecek hep birlikte görecegiz.

Dogal afetler konuta olan ihtiyaci artiriyor.

Ülkemizde son zamanlarda yasanan dogal afetlerin sayisinda ciddi bir artis söz konusu. Daha önce ülkemizde sik görmeye alismadigimiz hortum dehseti felaketlerle bogusan Izmir’i agir bir sekilde vurdu. Birçok bina hasar gördü ve burada tek tesellimiz can kayiplarinin olmayisi. Ülkemizin gerçegi depremler kendini siklikla hatirlatiyor.

Kentsel dönüsüm hiz kazanmali

Devletimiz kentsel dönüsümle ilgili önemli bir karar aldi. Bugüne kadar agir aksak ilerleyen süreç, bahar ayi sonrasinda hiz kazanacagini düsünüyoruz. Bu da durgun olan konut sektöründe hareketlenmeye neden olacaktir. Izmir depremi ve sel felaketleri son olarak da hortum dehseti bize gösterdi ki hizli ve etkili tedbirler alip kentsel dönüsümü basarili bir sekilde sonlandirmaliyiz.

Bilindigi üzere Cumhurbaskani tarafindan 30 Ocak 2021 Tarih ve 31380 Sayili Resmi Gazetede Yayimlanan ve ayni gün yürürlüge gren Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Deger Vergisi Oranlarinin Tespitine Iliskin Kararda Degisiklik Yapilmasina Dar Karar (Karar Sayisi: 3470) le 2007/13033 Sayili Bakanlar Kurulu Kararin ek (l) sayili listenin 13 üncü sirasinin sonuna asagidaki ibare eklenmek suretiyle son verilmistir.6306 sayili Kanun kapsaminda riskli yapilara yönelik dönüsüm projeler çerçevesinde tasinmaz maliklerine at mevcut insaat alaninin 1,5 katina kadar olan yen insaat alanlarinda yapilacak konutlara iliskin insaat taahhüt islerinde KDV orani yüzde 18’den yüzde 1’e düsürülmüstür. Bu karar ile kentsel dönüsüm çalismalarina hiz verilecegini düsünüyorum.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —