Tarih: 19.10.2021 15:46

2022'DE ASGARI ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Facebook Twitter Linked-in

Milyonlarca asgari ücretli çalisan geçen yil yüzde 21 olarak gerçeklesen asgari ücret zamminin bu yil ne kadar olacagini merak etmeye basladi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yil aralik ayinda toplaniyor ve ay sonunda nihai kararini açikliyor. Görüsmelerde enflasyon belirleyici rol oynayacak. Aralik ayinda açiklanmasi beklenen yeni asgari ücretin en az enflasyon oraninda artirilmasi bekleniyor.

Yüzde 25'lik zam gündemde

Enflasyon orani eylül ayinda yüzde 19,58'e çikti. Bu durumda bugün net 2.825,90 TL olan asgari ücret, en az 3.390 liraya yükselecek. Ortalama yüzde 20 olan enflasyon oranina 5 puanlik refah payi eklenip, yüzde 25 zam yapilmasi halinde ise; yeni asgari ücret 3.550 lira civarinda olacak.


Asgari ücret nasil belirlenir?

Kasim 2020'de yillik enflasyon yüzde 14,03 seviyesindeyken, komisyon, yeni asgari ücreti yüzde 21,56 artirmisti. Bu nedenle bu yil da enflasyona en az 5-6 puanlik refah payi beklentisi yüksek. Komisyonun aralik ayinda yapacagi toplantilar dizisiyle, yilin son günlerinde yeni ücreti açiklamasi bekleniyor.


Her biri yasa geregi bes isçi, isveren ve devlet temsilcisinden olusan 15 kisiden olusan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlemektedir. Türk-Is bu komisyonda isçi tarafini temsil ederken, en fazla üyeye sahip konfederasyon oldugu için TISK, isveren tarafi adina masaya oturuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —