3 KISIDEN 1'I MAGDUR

Her üç kisiden birinin cinsel istismara maruz kaldigina dikkat çeken Izmirli kadinlarin temsilcileri Izmirli kadin temsilcileri farkindalik olusturmak için sokaga çikti. Izmir Kent Konseyi Kadin Meclisi Baskani Nevin Ögütcen, " Hiçbir cinsel suça hükm

Güncel 3.03.2021 16:48:24 0
3 KISIDEN 1

Izmir Kent Konseyi Baskani Seniye Nazik Isik ile birlikte önemli sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerinin katildigi etkinlikte “Cinsel zorbalik istismar suçudur, Istismarciyi koruma aklama yargila, Cinsel istismara sesiz kalma, Cinsel dokunulmazlik devlet güvencesidir” yazili pankartlar açildi. Yapilan basin açiklamasi isitme engelliler için isaret diline çevrildi. 

BU SALDIRILAR YAYGIN

Dünya Cinsel Istismar ile Savasma Günü kapsaminda Izmir Kent Konseyi Kadin Meclisi temsilcileri sokaga çikti. Konseyin Kadin Meclisi Baskani Nevin Ögütcen, Konak’ta bir basin açiklamasi gerçekestirdi. Cinsel istismarin, çogu zaman kadina yönelik diger siddet biçimleriyle birlikte, kadini baski altinda tutmaya yönelik, evrensel bir olgu olduguna dikkat çeken Baskan Ögütçen, “Cinsel istismarin magdurlari tüm dünyada ve Türkiye’de çogunlukla kadinlar, engelliler , lgbt ve çocuklardir. Yasina, medeni durumuna, fiziksel görünüslerine, engelli olup olmamalarina, egitim durumlarina, cinsel yönelimlerine , yaptiklari islere bakmaksizin tüm kadinlar ve kiz çocuklari bu saldirilara yaygin biçimde maruz kalmaktadirlar”dedi.

CINSEL SÖMÜRÜ TICARETI

Gelismis ve gelismekte olan çok sayida ülkenin cinsel istismarla mücadele ettigine vurgu yapan Baskan Ögütçen, “Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) her yil yaklasik bir milyon kisinin cinsel sömürü amaçli ticaretinin yapildigini tahmin ediyor.  2001'de yayinlanan bir rapor, Amerika Birlesik Devletleri'nde 300.000 çocugun, ticari olarak kabul edilebilecek cinsel sömürü riskiyle karsi karsiya oldugunu  yazmaktadir. Göçler,gelir dagilimi adaletsizlikleri v.b nedenlerle  bugün bu sayi çok daha fazladir. Her üç kisiden biri yasami boyunca en az bir defa cinsel istismara ugramistir”seklinde konustu.

ERGENLIKTE CINSEL ZORBALIK

Son dönemde istismarlarin katlanarak attigina dikkat çeken Kadin Meclisi Baskani Nevin Ögütçen, “Türkiye Istatistik Kurumu’nun 2016 verilerine göre Türkiye’de çocuk istismariyla ilgili dava sayisi, son 10 yilda yaklasik 3 kat artmis, son 10 yilda 250 bin çocuk istismara ugramistir.  Cinsel istismara ugrayan kisilerin, utanç, korku ve suçluluk duygusu nedeniyle istismari saklamakta ve istismara maruz kalmaya devam etmektedir. Özellikle ergenlik döneminde karsilasilan cinsel zorbalik ve sanal zorbalik da önemli bir istismar alanidir”dedi.

GÖREVLILER DE SUÇ ISLEMEKTEDIR

Kanunlarin ivedilikle uygulanmasi gerektigine vurgu yapan Baskan Ögütçen, “5237 sayili Türk Ceza Kanunu’nun 6. Bölümünde “Cinsel Dokunulmazliga Karsi Suçlar” düzenlenmistir.  Buna göre; 102. Maddede “Cinsel saldiri”, 103. Maddede “Çocuklarin Cinsel Istismari”, 104. Maddede “Resit Olmayanla Cinsel Iliski”, 104. Maddede ise “Cinsel Taciz” suçlari yer almaktadir. Magdurun sikâyetine ragmen geregini yapmayan,faili bulmak yerine magduru ikna etmeye çalisan, magdurun magduriyetini artiran görevliler de suç islemektedir”seklinde konustu.

ERTELEME VE INDIRIM UYGULANMASIN

Erteleme ve takdir indirimlerinin yapilmamasi geregine isaret eden Kadin Meclisi Baskani Nevin Ögütçen, “Ister bir yetiskine isterse çocuga karsi islenmis olsun, hiçbir cinsel suça hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi, ertelenmesi ve takdiri indirimi uygulanmamalidir. Tanik da yoksa fotograf, video kaydi ve ses kaydi gibi baska tür deliller aranir. Onlar da yoksa sadece magdurun beyani, adli tip raporu ve alinacak uzman raporu delil olarak kullanilmalidir. Degerli basinimiz sizlere de bu konuda önemli görevler düsmektedir. Sizleri de cinsel istismarla mücadelemize katkiya davet ediyoruz”dedi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °