5 Adimda Verimli Çalisma Taktikleri

5 Adimda Verimli Çalisma Taktikleri

Iyi bir üniversiteye girmek için milyonlarca adayin yarisacagi 2021 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (2021-YKS) 26-27 Haziran'da yapilacak. Ailelerin beklentisi ögrencinin derslerine çok çalisip, basarili olmalari yönünde.

Ancak tüm dünyayi etkisi altina alan Covid-19 nedeniyle ögrenciler online ortamda egitim hayatlarina devam etmek zorunda kaldilar. Hal böyle olunca ögrencilerin sinava hazirlanma süreçleri de zorlu hale geldi. Ancak uzmanlar, pandemi döneminde evde verimli ders çalisma teknikleri bilerek hareket edilirse basarinin kaçinilmaz oldugunu söylüyor. 

Istanbul Rumeli Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Engin SAHIN.’’ Tüm dünyayi etkisi altina alan Covid-19 ile bütün dünyada oldugu gibi Türkiye’de de egitim alaninda yeni düzenlemeler gerçeklestirildi. Içinde bulundugumuz ‘pandemi’ dönemi nedeniyle ve online egitim asamasinda da sinavlar ögrenciler için önemini koruyor. Bu özel dönem dolayisiyla egitim-ögretim görmekte olan ve sinavlara hazirlanan ögrencilerle entegreli çesitli programlar yapmak dogru olacaktir. Elbette ki üniversiteye hazirlanmak ekstra özen isteyen bir süreçtir. Ögrencilerin ders çalisirken bilmesi gereken önemli noktalardan biri de verimli bir sekilde nasil ders çalisilacagi konusu. Çünkü saatlerce odaya ya da kütüphaneye kapanmak her zaman nitelikli bir sekilde ders çalisildigini göstermez’’ diyor. Doç.Dr.Engin Sahin, basarinin sirrini bes adimda söyle siraliyor:

DERS ÇALISMA PROGRAMI HAZIRLAYIN

Ders çalismak için plan/program yapmak biraz klise gelebilir ama basarili olmak istiyorsaniz uyabileceginiz bir program hazirlamalisiniz. Bu program elbette size özel olmali, sonuçta neyi yapip neyi yapmayacaginizi en iyi siz bilirsiniz. Sinav gününe henüz bu kadar vakit varken oturup kendinize güzel bir zaman çizelgesi çizin. Bu zaman çizelgesine hangi derse ne kadar zaman ayiracaginizi ya da günde kaç saat konu tekrari, kaç saat soru çözümü yapacaginizi not edin. 

DERS ÇALISACAGINIZ ORTAMI DÜZENLEYIN 

Ders çalisacaginiz ortamin atmosferi, basarinizi dolayli yoldan da olsa etkiliyor. Çünkü siz çogu zaman fark etmeseniz de çalisma masanizin düzeni ya da odanizin daginikligi dikkat konusunda sizi manipüle ediyor. Örnegin, çalisma ortaminiz çok karisiksa dikkatinizin, masanin üstüne yigilmis olan kitaplara ya da baska nesnelere kaymasi hiç sasirtici olmaz. Bu nedenle ders çalisirken çevrenizi derli toplu tutmaya özen gösterebilirsiniz. 

NOT TUTMAYI IHMAL ETMEYIN 

Herkesin ders çalisma yöntemi elbette birbirinden farklidir. Online egitim de olsa not tutma, okudugunuz ve dinlediginiz konularin aklinizda kalmasi için son derece iyi bir yöntem. Sadece ders esnasinda tuttugunuz notlar yeterli olmayabilir. Bu nedenle konu tekrari yaparken ya da soru çözerken önemli noktalari minik kagitlara yazabilir ve bu kagitlari akliniza takildikça bakmak için kolay ulasabileceginiz bir yere yapistirabilirsiniz. 

MOLA ZAMANLARINI IYI AYARLAYIN

Araliksiz ders çalismak çok zorlayici ve yorucu olabilir. Bu nedenle bir süre sonra ister istemez performansiniz düser ve çalistiginiz müddetçe bir sey anlayamaz duruma gelebilirsiniz. Bu nedenle mola zamanlarinizi dersten çok kopmayacak ama size de nefes aldiracak sekilde ayarlamanizi öneriyoruz. Hatta online ders sürelerini baz alarak, ders çalisirken örnegin 45 dakikada bir 15 dakikalik aralar verebilirsiniz. 

KENDINIZI MOTIVE EDIN

Ders çalisma isteginiz her zaman ayni kalmayacaktir, bu çok normal. Özellikle kendinizi yorgun ya da üzgün hissettiginizde ders çalismaniz bir hayli zorlasir. Ama belli noktalara dikkat ederek bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.