Kamuda toplu is sözlesmelerinden umduklarini bulamayan saglik çalisanlari, düsük maas, yüksek çalisma saatleri ve liyakatsiz atamalar nedeniyle istifaya zorlaniyor. Saglik sisteminde çöküsün esigine gelindigini belirten Saglik Hizmetleri Sendikasi (SAHIM-SEN) Genel Baskani Özlem Akarken, “Istifa eden emekçilerin yerine yenileri gelmiyor. Her kaybettigimiz çalisan, geride kalanlarin üzerine daha fazla is yükü binmesine sebep oluyor. 18 ay pandemi nedeniyle sinirlarini zorlayarak çalisan saglik kurum çalisanlari hiçbir taleplerinin karsilanmamasi, mevcut yönetmeliklerin yillar öncesi sartlarina göre hazirlandigi güncellenmeye ihtiyaç duyuldugu halde güncellenmedigi, kamuda 2 milyonu bulan sendikali olamayan kamu personeli oldugu halde toplu sözlesmeyle getirilen yüzde bir oranini saglayan sendikalarin üyelerine üç ayda bir ödenecek primin kazanim diye sunuldugu hukuksuz uygulamalarla karsilasmalari olumlu sonuçlar dogurmayacaktir” ifadelerini kullandi.
“SAGLIKTA HATA KABUL EDILEMEZ, DOKTORLARIMIZ HATAYA ZORLANMAMALI”
“Insan sagligi 5 dakikaya indirgenmemeli” diyen Özlem Akarken, “18 aydir gecesi gündüzü belli olmadan çalisan saglik emekçilerine ödenen nöbet ücretleri geri istendi. Haklarini aradiklari sendikalar toplu sözlesmeye eklenen bir maddeyle küçümsendi. Yillardir bekledikleri ve her seçim vaat edilen 3600 ek gösterge talepleri yerine getirilmedi. Tüm bunlarin üzerine düsük maas, yüksek çalisma saatleri ve liyakatsiz atamalarin eklenmesi istifalari hizlandirdi. Kalan saglik emekçilerinden 5 dakika içerisinde hastasina tani koymasini ve tedavi sürecini düsünmesini bekliyorlar. Insan sagligi aceleye getirilemez. Saglikta hata kabul edilemez, doktorlarimiz hata yapmaya zorlanmamali” diye konustu.
“IS GÜCÜ AZALIYOR, ISTIFALAR ARTIYOR”
Saglik kurum çalisanlarinin COVID 19 pandemisiyle birlikte çalisma sartlarinin zorlastigini, yüksek çalisma saatlerinin giderek yayginlastigini belirten Özlem Akarken, “Saglik emekçileri COVID 19 nöbetleriyle yiprandi. Giderek artan çalisma saatleri artik kaniksanan bir durum haline geldi. Çalisanlardan geri istenen artirimli ödenen nöbet ücretleri ve düsük maaslar saglik çalisanlarini istifaya zorluyor. Saglikçilarin istifa etmesi is gücünü kisitliyor, kalanlara daha büyük sorumluluklar yüklenmesine sebep oluyor. Bu döngü liyakatsiz atamalarla birlestiginde saglik sistemini çöküsüne neden olabilir” dedi.