7 maddede psikolojik sagligi korumanin yollari

7 maddede psikolojik sagligi korumanin yollari

Dünya saglik Örgütü(WHO)''"Saglik sadece hastalik ve sakatligin olmayisi degil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” seklinde tanimliyor.Peki nasil koruyacagiz psikolojik sagligimizi?

Dünya Saglik Örgütü (WHO), saglik kavramini “Saglik sadece hastalik ve sakatligin olmayisi degil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” seklinde tanimliyor. Uzmanlar, tam iyilik hali için kisinin fiziksel yönden oldugu kadar psikolojik ve mental anlamda da saglikli olmasi gerektiginin altini çiziyor. Psikolojik sagligimizi korumak için dikkat etmemiz gerekenler ise sunlar;

Uyku düzeninize dikkat edin

Uyku, fiziksel ve psikolojik sagligi büyük ölçüde etkileyen ve kisinin yasam kalitesini belirleyen en önemli faktörler arasinda yer aliyor. Psikolojik sagligi iyi, mutlu ve yasamdan keyif almayi bilen bireylerin en az 8 saatini uykuya ayirmasi gerektiginin alti çiziliyor.


Hayatinizi düzene koyun

Uzmanlara göre psikolojik sagligi korumanin en etkili yolu düzenli ve disiplinli bir yasam modelinden geçiyor. Bireyler, tek düze olmayan ve rutin haline gelmeyen düzenli ve disiplinli bir hayat modeli ile psikolojik sagliklarini büyük ölçüde koruma firsati yakaliyor.

Saglikli beslenmeye çalisin

Uzmanlara göre psikolojik sagligi olumlu yönde etkileyen bir diger unsur ise saglikli beslenme. Protein, karbonhidrat ve lif dengesini koruyarak ve meyve-sebze ile beslenerek metabolizmasini ve vücut kuvvetini koruyan bireylerin psikolojik olarak daha saglikli oldugu görülüyor.

Spor yapmayi ihmal etmeyin

Spor yapmanin fiziksel saglik kadar psikolojik sagliga da olumlu etkileri oldugu biliniyor. Bireylerin psikolojik sagliklarini da korumalari adina spor yapmayi bir yasam tarzi haline getirmeleri gerekiyor. Uzmanlar disarida tempolu kosular ve uzun mesafe yürüyüslerini, evde ise vücut direncini arttiracak push-up, barfiks, pilates ve agirlik çalismalarini tavsiye ediyor.

Dijital detoks yapin

Kullanici sayilari her geçen gün artan ve günümüzde büyük bir güç haline gelen sosyal medya platformlarinin maruz biraktigi yaniltici bilgiler, olumsuz gündem ve siber zorbalik, psikolojik sagligi olumsuz yönde etkileyen faktörler arasinda yer aliyor. Bu noktada uzmanlar, bireylerin sosyal medya kullanimini azaltmalarini ve dijital detoks uygulamalarini öneriyor.


Kendinizi ödüllendirin

Is ve sosyal yasamin belirli bir rutin dahilinde ilerlemesi ve tek düze yasam sekli psikolojik sagligi olumsuz yönde etkiliyor. Bu noktada bireylerin belirli araliklarla kendini ödüllendirmesi, kendini mutlu hissedecegi hobilere ve kültür-sanat etkinliklerine zaman ayirmasi psikolojiye önemli katkilar sunuyor.

Zamaninizi ve stresinizi dogru yönetin

Günlük hayatta stresi ve zamani yönetememe durumu; bireyin hem fiziksel, davranissal, duygusal ve psikolojik problemler yasamasina hem de kronik bir hastaliga yakalanmasina yol açabiliyor. Bu olasi olumsuzluklarin önüne geçmek için, stresi yaratan kaynaklarin belirlenmesi ve zaman yönetiminin önündeki engellerin tanimlanarak gerekli adimlarin atilmasi kritik önem tasiyor.