89. DIL BAYRAMI KUTLANDI

Dil Bayrami'nin 89. yili, Konak Belediyesi ve Dil Dernegi Izmir Subesi isbirligi ile 17. kez Konak'ta kutlandi. Törende; Dil Dernegi'nin 2020 yili Ömer Asim Aksoy Ödülü yazar Gönül Çatalcali'ya, 2021 Emin Özdemir Ödülü ise gazeteci, yazar,

Kültür Sanat 29.09.2021 11:06:34 0
89. DIL BAYRAMI  KUTLANDI

Geçtigimiz yil salgin nedeniyle kutlanamayan Dil Bayrami, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanindaki parkin içinde bulunan Türkçe Tasi aniti önünde sade bir törenle kutlandi. Törene; Dil Dernegi Izmir Sube Baskani Gürsel Gezen, Konak Belediyesi Baskan Yardimcilari, meclis üyeleri, sairler, yazarlar, ögretmenler, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

 

Gezen: Türkçenin gücünü sürdürmeye andimiz var

Dil Dernegi’nin 1987 yilinda kuruldugunu ve Atatürk'ün Dil Devrimi yolunda attigi adimlari sürdüren, Türkçenin gücünü, varsilligini korumasi, gelistirmesi için çalisan bir dernek oldugunu dile getiren Dil Dernegi Izmir Sube Baskani Gürsel Gezen, Türkçenin bozulmasini da elestirdi. Gezen, “Yasiyorsak bu dille yasiyoruz. Bu dil olmadan hiçbir sey üretmek mümkün degil.  Atatürk’ün kurdugu Dil Dernegi, ‘devrimci’ bir anlayisla Dil Devrimi’ni sürdürme andini tutan, en degerli dil kurumudur” dedi. Gezen, dernekle dayanisma içinde olan Konak Belediyesi’ne ve Belediye Baskani Abdül Batur’a duyarliliklari ve her zaman omuz omuza olduklari için tesekkür etti.  


Çatalcali: Dilimizin bilincinde olalim

Konusmanin ardindan Dil Dernegi’nin Türkçenin önemli yazar ve arastirmacilari; Ömer Asim Aksoy ve Emin Özdemir adina verdigi ödüller de iki Izmirli yazara verildi. Geçtigimiz yil salgin nedeniyle ödünü alamayan egitimci, yazar Gönül Çatalcali, 2020 Yili Ömer Asim Aksoy Ödülü’nü Konak Belediye Baskan Yardimcisi Mustafa Anil Feroglu’nun elinden aldi. ‘Hamdüsena Sokagi Kadinlari’ kitabiyla alan Çatalcali, tüm yapitlarinda dile ve Türkçenin kullanimina önem veren bir yazar oldugunu belirterek, dilimiz bati dillerinin boyundurugu altinda oldugunu belirtti. Çatalçali, “Türkçe karsiliklari olan kelimelerin yerine yabanci dilde bir kelime kullanmanin kisiyi daha bilgili, daha kültürlü yaptigi saniliyor bugün. Hatta Türkçe-Ingilizce karmasi garip bir dil ortaya çikmak üzere. Dil Devrimi’ni baltalamak için son yillarda kullanimdan kalkmis eski sözcükler de bilinçli olarak yeniden kullanilmaya baslandi. Bu konuda tüm yazarlara, okurlara ve ögrencilere çok is düsüyor. Türkçemize deger verelim, dilimizin bozulmasini önlemeye çalisalim. Dilimizin bilincinde olalim” dedi.  


Hasan Tahsin kitabi film olabilir

Izmirli bir diger gazeteci, sair, yazar Yasar Aksoy da ‘Hasan Tahsin’ isimli kitabiyla 2021 Yili Emin Özdemir Ödülü’nü aldi. Aksoy’a ödülünü Konak Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan ve Dil Dernegi üyesi sair Mehmet Sadik Kirimli’nin elinden aldi. Yasar, ‘Hasan Tahsin-Yürekler Selanik’ kitabini yillar önce Türk sinemasinin efsane ismi Yilmaz Güney’in istegi üzerine yazdigi film senaryosunun ana taslagi oldugunu belirterek, “Yilmaz Güney hapishaneden bu görevi bana verdi. Senaryoyu yazip kendisine teslim ettim. Yilmaz Güney senaryoyu alinca bana; ‘kardes, dilini çok sevdim’ dedi. Aradan bunca yil geçti ve dil derneginden bu ödülü aliyorum. O yüzden bu ödül benim için çok anlamli. Yilmaz Güney af bekliyordu ama ne yazik ki af çikmayinca hapishaneden kaçmak zorunda kaldi ve hayali olan film olmadi. Günün birinde onun oynayamadigi Hasan Tahsin filminde umarim baska bir sanatçi oynar ve bu kitabim o filme kaynaklik eder” dedi.

Atatürk Lisesi mezunu ögrenciler yaptiklari müziklerle etkinlige renk katarken; Yücel Tonguç Okullari ögrencileri ellerinde tasidiklari Türkçenin önemini vurgulayan özdeyisleri seslendirdiler. Çakabey Okullari ögrencileri de Türkçenin önemini özlü sözlerden düzenledikleri söz korosunu sundular.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °