Tarih: 15.01.2021 22:36

ABD'de endise veren yeni bir koronavirüs mutasyonu tespit edildi

Facebook Twitter Linked-in

ABD'li bilim insanlari,24 saatten daha kisa bir süre içinde ülkede yayilan üç yeni mutasyonu açikladi. Bunlardan "A20C-US" adi verilen ve Mayis ayinda Teksas'da ortaya çiktigi tespit edilen mutasyonun digerlerinden daha fazla endise verici oldugu ifade edildi.

ABD'deki son mutasyonu kesfeden Güney Illinois Üniversitesi'nden bilim insanlari, "20C-US"un virüsün insan hücrelerine girmek ve enfekte etmek için kullandigi basak proteini de dahil olmak üzere onlarca kez mutasyona ugradigini bildirdi.

ABD'DEKI VAKALARIN EN AZ YÜZDE 50'SINDEN SORUMLU

Bununla birlikte, arastirmacilar su anda 20C-US'nin ABD'deki koronavirüsün en baskin varyanti oldugu ve ülkede vakalarin en az yüzde 50'sinden sorumlu oldugunu tahmin ediyor. Ancak, mutant virüs henüzülke sinirlarinin çok ötesine yayilmadi."A20C-US" su anda Ingiltere, Güney Afrika ve Brezilya gibi ülkelerde kesfedilen diger varyasyonlarla birlikte endise veriyor. Ayrica, ABD'deki yeni varyasyonun duyurusu, Ohio'luarastirmacilarinin ülkedekiiki yerli varyantin ilk kesfini duyurmasindan sadece bir gün sonra geldi. Fakat, bilim insanlari diger iki varyantta A20C-US''ta oldugu kadar ciddi degisiklikler görülmedigini söyledi. A20-US'a iliskin çalismanin bulgulari, bioRxiv.org'da bir ön-baski makalesinde yayinlandi.

"NE KADAR ÇOK INSAN ENFEKTE OLURSA, O KADAR MUTASYON ORTAYA ÇIKAR

"Öte yandan bilim insanlari,ortaya çikacak yeni mutasyonlar hakkinda uyardi. Arastirmacilar, ne kadar çok insan koronavirüse yakalanirsa, bu son derece bulasici varyantlarin o kadar fazla ortaya çikacagina inaniyor. Çünkü,dünya genelinde vaka sayilari artmasi yalnizca 'süper kovid' varyantlarinin yaygin hale gelmesi ve nadir kronik enfeksiyonlari olan insan sayisi artmasi anlamina geliyor. Bu durum ise savunmasiz vakalarin daha yeni ve güçlü koronavirüs mutasyonlariningelismesi için essiz bir firsat getiriyor.

MUTASYONLARIN ORTAK ÖZELLIGI: HEPSI DAHA BULASICI

Bununla birlikte, koronavirüs yerel popülasyonlara kendi adapte etmek amaciyla daha önce Ingiltere, Nijerya, Brezilya ve Güney Afrika'da mutasyona ugradi. Ekim ayinda, yüzde 50-70 oraninda daha bulasici oldugu belirtilen B117 varyanti su anda Avrupa'da baskin hale geldi.Arastirmacilar, Güney Afrika, Brezilya ve ABD'deki varyantlarin hepsinin Ingiltere'deki mutasyona gibi daha bulasici göründügünü, ancak daha ölümcül görünmedigini duyurdu.

MUTASYON ASILARIN HEDEFLEDIGI BASAK PROTEININDE GERÇEKLESTI

Çesitli ülkelerde ortaya çikan tüm bu varyasyonlarin ortak özelligini mutasyonun koronavirüsün vücuda tutundugu basak proteininde meydana gelmesi olusturuyor. Koronavirüs basak proteini sayesinde insanlarin ACE2 hücrelerine tutunuyor ve Kovid-19'a karsi gelistirilen asilar bu proteini hedefliyor. Meydana gelen degisiklik ise virüsün daha bulasici olmasi beraberinde getirirken asilarin etkinligi nasil etkiledigi hala arastiriliyor. Bununla birlikte,Pfizer/BioNtech asisini gelistiren Türk bilim insani Prof. Dr. Ugur sahin de dahil olmak üzere bilim adamlari, asilarin mutasyonlara karsi ise yarayacagini düsündüklerini açikladi.

BILIM INSANLARINDAN ASILARIN DOGRU KULLANILMASI UYARISI

Bununla birlikte, "A20C-US"u kesfeden bilim insanlarindan biri olan Dr. AliMokdad, asilarin dogru bir sekilde uygulanmasina dikkat çekerek,"Mutasyonlara karsi asi dozunun azaltilmasi veya yalnizca ilk dozun verilmesi konusundaki tartismalar çok, çok tehlikelidir. Bir asinin virüsü çok, çok düsük seviyede yok etmesini istiyorsunuz. Ancak, vücudun bagisiklik gelistirebilmesi küçük dozlar yeterli olmayacaktir" degerlendirmesinde bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —