Tarih: 28.01.2021 22:50

AB'den asi üreticilerine yasal tedbir tehdidi

Facebook Twitter Linked-in

Michel'in Çekya, Avusturya, Danimarka ve Yunanistan basbakanlarinin yazdigi ve asilara hizli onay çikmasi için güçlü bir mesaj verilmesini istedikleri ortak mektuba verdigi cevabi, AB yetkilileri tarafindan gazetecilerle paylasildi.

Mektubunda "Sizin öneriniz ancak üreticilerin tedarik için yeterli stoklari bulunmasi durumunda ise yarayabilir." diyen Michel, bazi ilaç sirketlerinin teslimatlarda gecikeceklerini hatirlatti.

Tedarikte yüzde 60'tan fazla kesinti yapacagini açiklayan AstraZeneca ya da iki hafta yaklasik yüzde 8 eksik teslimat yaptiktan sonra normal üretim seviyesine dönen Pfizer-BioNTech'in adini vermeyen Michel, su ana kadar ilaç firmalarinin gecikmeler hakkindaki yanitlarinin, AB'yi tatmin etmedigini aktardi.

Michel, firmalarla diyalogun devam edecegini ancak AB'nin asi arzi konusunda güçlü bir durus göstermesi gerektigini belirtti. Michel, AB Komisyonunun AB içinde üretilen asilarin ihracatinin seffaf yürütülmesi için önerdigi mekanizmayi destekledigini bildirdi.

122. MADDE TEHDIDI

Michel, "Firmalarla tatmin edici bir çözüme ulasilamamasi halinde tüm seçenekleri incelemeli ve (AB antlasmalarinda bulunan) tüm yasal araçlardan ve hukuki tedbirlerinden faydalanmaliyiz." ifadesini kullandi.

Michel, AB'nin Isleyisine Dair Antlasmanin 122'nci maddesinin bu tedbirler arasinda degerlendirilebilecegini, bu sayede etkili asi üretimi ve arzinin saglanabilecegini vurguladi.

Michel'in gündeme getirdigi 122'nci madde, basta enerji alaninda olmak üzere bazi ürünlerin arzinda ciddi zorluklarin ortaya çikmasi halinde AB Konseyi'ne ekonomik duruma uygun tedbirler uygulama yetkisi taniyor.

AB'DEN IZINSIZ ASI IHRACATI MÜMKÜN OLMAYACAK

AB, AstraZeneca ila yasanan ihtilaftan sonra Kovid-19 asisi için ön alim anlasmasi imzaladigi firmalarin AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen asilarin, diger ülkelere satisina da sinirlama getiriyor.

Yarin resmen duyurulacak mekanizmayla AB ile anlasmasi bulunan firmalarin AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen asilar diger ülkelere izinsiz satilamayacak.

Firmalarin izin alabilmesi için yilin ilk çeyreginde AB'ye saglamayi taahhüt ettigi miktardaki asiyi iletmesi gerekecek. Mekanizma simdilik 2021'in ilk çeyregi için uygulanacak. Gerekli görülmesi halinde mekanizmanin kapsami asi üretimindeki ham maddeleri içerecek biçimde genisletilebilecek veya süresi uzatilabilecek.

AB-ASTRAZENECA IHTILAFI ÇÖZÜLEMIYOR

AB ile AstraZeneca arasinda patlak veren tedarik ihtilafi henüz çözülemedi. AstraZeneca ile Oxford Üniversitesinin gelistirdigi Kovid-19 asisinin bu hafta beklenen AB onayi sonrasinda AB ülkelerine dagitiminin baslamasi bekleniyordu.

Ancak AstraZeneca'nin hafta basinda AB'ye yilin ilk çeyregi için tedariki yüzde 60 eksik yapacagi açiklandi. AB tarafi ise kesintinin daha fazla olacagini belirtiyor. AB'nin 100 milyon doz beklerken bunun dörtte birini alabilecegi ifade ediliyor.

AB, Ingiliz-Isveç sirketi AstraZeneca'nin eksik teslimatina tepki göstererek yükümlülüklerine uymasini istiyor. Sirket ise tedarik konusunda sözlesmede "en üst seviyede çaba gösterilmesi" yönünde bir madde bulundugunu ve tedarik için en üst çabayi gösterdigini savunuyor.

AstraZeneca'nin AB içindeki fabrikalarda üretimin az olmasi nedeniyle birlik ülkelerine beklenenden az asi dozu gönderecegi haberleri üzerine AB yetkilileri, Ingiltere'de bulunan ve üretimin fazla oldugu AstraZeneca fabrikalarindan asi gönderilmesini talep ediyor.

AstraZeneca ile AB arasinda 400 milyon doz asi için sözlesme geçen yaz imzalanmisti. Asinin gelistirme sürecini hizlandirmak amaciyla AB'nin 336 milyon avro ön finansman sagladigi açiklanmisti. (AA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —