AÇEV, 'BABAYIM' KAMPANYASI

AÇEV çocuk yasta evlilikleri önlemek için babalara sesleniyor "Babayim” kampanyasi babalari degisime çagiriyor

Güncel 16.06.2021 15:49:48 0
AÇEV,

Anne Çocuk Egitim Vakfi (AÇEV), Babalar Günü’nde çocuk yasta, erken ve zorla evliliklerin önlenmesi için babalara sesleniyor. Birlesmis Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) destegi ile sürdürdügü Çocuk Yasta, Erken ve/ya Zorla Evliliklerin Önlenmesi için Babalarin ve Toplumun Desteklenmesi Programi kapsaminda çalismalarini sürdüren Vakif, “Babayim” kampanyasi ile babalik rollerinde dönüsüm saglamayi hedefliyor. 

Babalar Günü’nde çocugunun ihtiyaçlarina duyarli, erken yasta evliligin risklerini bilen ve çocugunun gelecegine sahip çikan babalarin önemini vurgulamak istediklerini ifade eden Babalik Çalismalari Direktörü Hasan Deniz sunlari söyledi:

“Türkiye’de her 10 kiz çocugundan 1’i nisanlanma, evlenme, hamile kalma ya da anne olma nedenleriyle egitim hayatini terk etmek zorunda kaliyor. 2018’de gerçeklestirilen bir arastirmaya göre çocuk yasta evlenmis 20-24 yas grubundaki kadinlarin yüzde 54’ü ilk dogumlarini 18-19 yaslarinda, yüzde 33’ü 15-17 yasinda yapmis. Istenmeyen gebeliklerle henüz kendisi çocuk olan bireyin annelik sorumlulugunu üstlenmek zorunda kalmasi kalici saglik sorunlarina ve psikolojik sorunlara yol açmanin yani sira, anne-çocuk ölümü riskini de artiriyor. Çocuklarin bütüncül iyilik haline yönelik uygun ortamlarin yaratilmasi için babalari desteklemeyi ve onlarla is birligi içinde olmayi çok önemsiyoruz. Çünkü babalarin çocuklariyla geçirdikleri zaman ve kurduklari iliskinin, çocuklarin hem zihinsel ve fiziksel gelisimini hem de sosyal ve duygusal kapasitesini etkiledigini biliyoruz. AÇEV olarak, bir babanin hayatindaki en önemli rolün babalik oldugunu savunuyoruz ve “Babayim” kampanyasi ile bunun önemini vurgulamak istiyoruz. Babalar Günü’nde tüm babalari çocuklarinin yaninda olmaya ve onlari destekleyecek güvenli ortami yaratmaya davet ediyoruz.”

“Babayim, çocugumu erken yasta evlendirmem!”

1996 yilindan beri 3-6 ve 7-11 yas dönemi çocuklari olan babalarin egitim almasina imkân taniyan Baba Destek Programi ile bugüne kadar 60 binden fazla babaya ulasan AÇEV, “Babayim” kampanyasi ile bu sayiyi artirmayi hedefliyor. Kampanya kapsaminda yürütülen iletisim çalismalari ile erken evliliklerin önlenmesi, çocuklarin istismardan korunmasi, siddetsiz ve huzurlu bir ev ortami saglanmasi, çocuklarin egitime devam etmesi gibi konularda babalarin sorumluluklarina dikkat çekiliyor. 

Erkeklerin babalik sorumluluklariyla ilgili algisina da deginen Deniz, “Babalik Arastirmasi’na göre, Türkiye’de babalarin yüzde 91’i çocuk bakiminda birincil sorumlunun anne olduguna inaniyor; yüzde 51’i çocuklarini hiç tuvalete götürmedigini, yüzde 36’si çocugunun altini hiç degistirmedigini, yüzde 35’i ise hiçbir zaman tirnaklarini kesmedigini söylüyor. Biz egitimlerle bu algiyi degistirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

18 ilde 1.250 babaya egitim verildi

AÇEV Çocuk Yasta, Erken ve/ya Zorla Evliliklerin Önlenmesi için Babalarin ve Toplumun Desteklenmesi Programi kapsaminda 2019’dan bu yana Erkeklere Yönelik Bilgilendirme ve Farkindalik Toplantilari ve Toplum Bilgilendirme Seminerleri’ni düzenliyor. Ankara, Urfa, Istanbul, Izmir, Gaziantep, Van, Adana, Antalya, Osmaniye, Kocaeli, Bursa, Hatay, Mardin, Manisa, Eskisehir, Mersin, Samsun ve Diyarbakir olmak üzere 18 ilde düzenlenen seminerlerle 1.250’ye yakin babaya ulasildi. Çocuk yasta erken ve zorla evliliklerin bireysel ve toplumsal etkileri, hukuki karsiliklari ve önleme yollari konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen etkinlikler hem yerel düzeyde bilgi ve farkindaligin arttirilmasi hem de yeterli bir toplumsal katilim modeli olusturulmasi amaçlaniyor. 


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °