AÇLIK SINIRI ASGARI ÜCRETI GEÇTI

AÇLIK SINIRI ASGARI ÜCRETI GEÇTI

Birlesik Metal-Is'in açlik ve yoksulluk siniri arastirmasina göre, açlik siniri 4 bin 453 TL olurken, asgari ücret açlik sinirinin altinda kaldi.


Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu'na (DISK) bagli Birlesik Metal Isçileri Sendikasi (Birlesik Metal-Is), Mart ayina iliskin açlik ve yoksulluk arastirmasini yayimladi. Yapilan arastirmada, yetiskin bir erkegin saglikli bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gidalarin aylik karsiligi bin 210, yetiskin bir kadin için bin 158, 15-18 yas bir genç için bin 266, 4-6 yas arasi bir çocuk için 820 lira olarak hesaplandi. 4 kisilik bir ailenin saglikli beslenmek için yapmasi gereken zorunlu harcama 4 bin 453 TL oldu.

Açlik ve yoksulluk siniri mart dönemi raporuna göre;  4.453 TL olarak belirlenen açlik siniri, asgari ücreti geçti. Türkiye'de yoksulluk siniri ise 15.405 Türk Lirasi olarak belirlendi. Saglikli beslenmenin  bir günlük maliyeti ise  150 TL olarak hesaplandi.


TÜIK VERILERI BAZ ALINDI

Arastirmada su ifadeler kullanildi: "TÜIK Madde fiyatlari üzerinden yapilan hesaplamaya göre dört kisilik bir ailenin saglikli beslenmesi için aylik yapmasi gereken harcama tutari Mart 2022 için 4 bin 453 liradir. Bu harcama tutari sadece gida için yapilmasi gereken minimum tutardir. Açlik siniri üzerinden hane halki tüketim harcamalari esas alinarak yapilan hesaplama sonuçlarina göre ise yoksulluk siniri 15 bin 405 lira olarak gerçeklesmistir."

Verilere göre, Mart ayinda günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu 46,95 liralik harcama ile süt ve süt ürünleri grubu olusturdu. Arastirmada, diger gruplardaki günlük harcama ise söyle: "Et, tavuk ve balik grubu için günlük yapilmasi gereken minimum harcama tutari ise 31,03 TL, sebze ve meyve için 25,04, ekmek için 11.64, kati yag ve sivi yag için 10,21 liralik masraf yapilmasi gereken ürün gruplari oldu. Yumurta için 2,91, seker, bal, reçel ve pekmez için ise 6,90 lira harcama yapilmasi gerekiyor."