"AFETE DIRENÇLI TOPLUM PROJESI” KAPSAMINDA JAPON UZMANLARIN DA KATILIMIYLA OLASI ISTANBUL DEPREMI VE TSUNAMI DEGERLENDIRMESI

"AFETE DIRENÇLI TOPLUM PROJESI” KAPSAMINDA JAPON UZMANLARIN DA KATILIMIYLA OLASI ISTANBUL DEPREMI VE TSUNAMI DEGERLENDIRMESI

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
"AFETE DIRENÇLI TOPLUM PROJESI” KAPSAMINDA JAPON UZMANLARIN DA  KATILIMIYLA OLASI ISTANBUL DEPREMI VE TSUNAMI DEGERLENDIRMESI

Dünyanin birçok ülkesinde örgütlü Genç Liderler ve Girisimciler Dernegi’nin (JCI) Istanbul Subesi tarafindan Mahalle Gönüllüleri Dernegi (MAG-DER) ile Doga Hareketleri Arastirma Dernegi (DOHAD) isbirligi ile Afete Dirençli Toplum projesi kapsaminda on-line ‘Afete Dirençli Sürdürülebilir Sehirler’ paneli düzenlendi. 

JAPON uzmanlarin da katildigi panelde, olasi Istanbul depreminde  etkilenebilecek binalar ve olasi tsunami konusunu degerlendirildi. Türkiye’deki 20 milyona yakin yapidan yüzde 67’sinin son deprem yönetmeligine uygun olmadigi vurgulanirken, tsunami tehlikesinin Japonya’daki kadar büyük olmadigi vurgulandi.

?Japonya'da STK olarak devlet ile birçok alanda isbirligi yapan JCI'nin Istanbul Sosyal Sorumluluk Projeleri Direktörü Ilknur Doruker, dernegin Türkiye 2020 Hibe Programi’na hak kazanan proje kapsaminda düzenlenen paneli yönetti.

Panele, Yüksek Insaat Mühendisi, Yüksek Mimar ve Japonya Yurtdisi Insaat Sirketleri Dernegi Türkiye  Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki,  Kagawa Üniversitesi’nde dekan danismani olan ayni zamanda Türkiye’de bilimsel bir arastirmaya da katilan Prof. Yoshiyuki Kaneda, JCI 2013 Dünya Baskan Yardimcisi Kazutaka Amaki, TMMOB Insaat Mühendisleri Odasi eski Baskani ve Türkiye Deprem Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Gökçe konusmaci olarak katildi.

Türkiye’de 30 yildan bu yana önemli birçok projede yer alan Japonya Yurtdisi Insaat Sirketleri Dernegi Türkiye Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki, Türkiye ile Japonya’yi depremler ve sonuçlari bakimindan degerlendirdi.

5 büyüklügündeki depremler bakimindan Türkiye’nin 6’nci, Japonya’nin 4’üncü sirada yer aldigini, ülkelerin metrekare büyüklügüne göre deprem olma sikliginda Türkiye’nin 17’nci, Japonya’nin 6’nci sirada oldugunu, ülkesinde bugüne kadar en büyük depremin 9 büyüklügünde, Türkiye’de ise Erzincan’da 7.9 büyüklügünde oldugunu belirterek, söyle dedi:

“Türkiye ve Japonya ayni aciyi çekiyor. Türkiye’de Japonya’daki kadar büyük deprem yok. Bu rakamlara karsilik Türkiye dünyada en fazla can kaybinin oldugu 3’üncü ülke konumunda. Japonya ise 7’nci sirada.

Üstelik Japonya’da tsuinami de var. Amerika’daki tsunami de Japonya’yi etkiliyor. Türkiye’de 20 milyon bina varsa yüzde 67’si kaçak, usulsüz, kontrolsüz  bina konumunda. 1998, 2007 ve 2019’da deprem yapi yönetmelikleri yayinlandi. Bu yönetmelik ABD veya Japonya’dan farkli degil. Ancak, Türkiye’de kontrolsüz tehlikeli bina sayisi çok fazla”

YÜKSEK BINALAR VE DENETIMLERI

TMMOB Insaat Mühendisleri Odasi eski Baskani Cemal Gökçe de, Türkiye’deki yüksek katli binalar ile ilgili yönetmeligin geçen yil yürürlüge girdigini hatirlatirken, “7 ve üzeri depremde bu yapilarin nasil refleks gösterecegini sikinti yasayarak ifade etmem gerekir.

Diploma aldiktan sonra 5 yillik meslek hayatinda 3 yil hizmet yapana her türlü yapiyi denetleyebilirsiniz, diyoruz. Bunlarin yüksek katli binalari denetleyebilme sansi yoktur. Sadece deprem yönetmeliklerine sahip olmak yetmez, ekstra mühendislik bilgisine sahip olmak gerekir” diye konustu.

SIMILASYON ILE OLASI TSUNAMI

Bogaziçi Üniversitesi ile birlikte bir dönem Istanbul’da yapilan arastirmada Japon heyetinin basinda yer alan Kagawa Üniversitesi’nden Prof. Yoshiyuki Kaneda ise, olasi Istanbul depremi ve tsunami tehlikesini degerlendirdi.

Kuzey Anadolu Fay hattinin 1912’den bu yana dogudan batiya dogru büyük depremler ürettigini ifade eden Kaneda, Silivri’den baslayarak, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcilar, Bakirköy, Zeytinburnu’yu izleyerek Anadolu yakasina kadar uzanan hatta dalgalarin karaya vurabilecegini anlatirken animasyon görüntülerini paylasti. Prof.  Kaneda, Zeytinburnu haritasini ve risk olusturan bölgeyi haritada gösterirken, söyle dedi:

“Olasi Marmara Depremi’nde Kuzey Anadolu Fay hattindan gelen dalgalarin ne derece kiyiya vuracagini simülasyon yöntemi ile anlatmaya çalistik. Öngörüler göz önüne alinarak bu simülasyon hazirlandi. Dalgalarin 11 Mart 2011'de, Japonya'nin Tohoku bölgesinde gerçeklesen tsunami kadar büyük olmayacagini düsünüyoruz.”

Prof. Yoshiyuki Kaneda’nin paylastigi simülasyonda dalgalarin Haydarpasa’da kiyidan oldukça ileriye dogru gittigi dikkat çekti. Panelin son bölümünde JCI Dünya eski Baskan Yardimcisi Kazutaka Amaki, ülkesinde sivil toplum kuruluslarinin afet gibi önemli konularda önemli rol oynadiklarini anlatti.


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °