Akciger kanseri hastalarinin ömrü uzuyor

Akciger kanseri hastalarinin ömrü uzuyor

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
Akciger kanseri hastalarinin ömrü uzuyor

West Virginia Üniversitesi Kardiyovasküler ve Gögüs Cerrahisi Bölümü Trakeal Rekonstrüksiyon Bölüm Baskani Prof Dr. Alper Toker, "Türkiye’de de 10 yil içinde, akciger kanseri sikliginin daha az görülecegini ve yasam sürelerinin uzayacagini öngörebiliyoruz. Sigara birakma programlarinin, sigara yasaklarinin olumlu etkileri ortaya çikacak. Akciger kanseri hastalarinin ömrü uzuyor." ifadelerini kullandi.

Düzenlenen bir konferansta, yurt içi ve basta ABD olmak üzere yurt disindan gelen akciger cerrahisinde uzman isimler, akciger kanserindeki son gelismeler ve tedavi yöntemlerini konustu. Etkinlik çerçevesinde AA muhabirine bilgi veren Prof Dr. Alper Toker, akciger kanserinin Türkiye’de ve dünyada farkindaligi en fazla artan hastaliklardan biri oldugunu belirterek, sunlari kaydetti: "ABD’de son 2-3 haftanin en önemli konularindan biri, akciger kanserinde ilk defa ölüm oranlarinin azalmasi.

Akciger kanserinin en önemli etkeni sigara

Yillardir giderek artan akciger kanseri ölümlerinin azaldigini görmeye basladilar. Bunun sebebi, sigara birakma programlarinin bizden daha önce uygulamaya koyulmus olmasi. Akciger kanserinin en önemli etkeni sigara. Türkiye’de de 10 yil içinde, akciger kanseri sikliginin daha az görülecegini ve yasam sürelerinin uzayacagini öngörebiliyoruz. Sigara birakma programlarinin, sigara yasaklarinin olumlu etkileri ortaya çikacak.

Akciger kanseri hastalarinin ömrü uzuyor. Son dönemde, özellikle bazi onkoloji ilaçlarinin devreye girmesi ile metastatik akciger kanserlerinde bile ömrün uzadigini görüyoruz." Prof. Dr. Toker, arastirmalarin hizi ve yürüyen çalismalardan sonuç alinmasiyla birlikte akciger kanserinin, meme kanseri düzeyinde, çok uzun süre hastalarin bu hastalikla yasayabilecegi bir hastalik seviyesine gelecegini bildirdi.

"Teknolojiye ve gelismeye hemen adapte olabilen bir ülkeyiz"

Türkiye’de bu alanda yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Toker, "Türkiye, akciger kanserinde, dünyada en iyi tedavi olabileceginiz birkaç ülkeden biri çünkü biz teknolojiye ve gelismeye hemen adapte olabilen bir ülkeyiz, yeni çikan bir seyi sisteme hemen entegre edebiliyoruz. Bu konuda çok becerikli onkologlara sahibiz." ifadelerini kullandi.

Toker, ameliyatlar yapilirken, yan etkilerinin azaltilma yöntemleri ile hastaya en az zarar verilecek sekilde yapilmasi konusunda bir takim eksiklikler oldugunu, bunda da zamanla önemli ilerlemeler saglanmaya basladigini anlatti. Prof Dr. Toker, ABD ve bazi ülkelerde bununla ilgili robotlarin kullanildigini dile getirerek, sunlari söyledi: "ABD’de neredeyse açik ameliyat yapmiyoruz, her seyde robot kullaniyoruz. Robotik cerrahi, özellikle yemek borusu kanserinde çok faydali oluyor.

Burada ameliyatin siddetini çok azaltiyor, açik ameliyat olan hasta ile kapali ameliyat olan hasta arasinda önemli farklar oldugunu gözlemleyebiliyoruz. Akciger kanserinde de robotun kullanimini bu kadar yayginlastirabilirsek, hastalarin yatis sürelerini ve agrilarini azaltabiliriz. Türkiye’de robotik cerrahi kullanimi, akciger kanserlerinde belli bir seviyeye geldi ama biraz bu konu ekonomi ile de ilgili. Maliyeti yüksek bir is. Maliyet ve getirdigi faydayi karsilastirdiginiz zaman insanlarin aklinda soru isareti olusuyor. Buradaki denge bulunursa, bu is yayginlasmaya devam eder."



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °