AKDENIZ ÜNIVERSITESI'NDEN ÖNEMLI AÇIKLAMA:SIVRISINEK POPÜLASYONU ARTIYOR.

AKDENIZ ÜNIVERSITESI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, kuraklik ve yagis azligi nedeniyle çevrede olusan duragan su birikintilerinin sivrisinek popülasyonunu artirdigini söyledi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, küresel isinma ve çevresel faktörler nedeniyle kuraklik ve yagis azligi tüm dünyanin ortak sorunu haline gelmis durumda. Uzmanlar, özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimlerin ortadan kalkmasi ve kisin yagis azligi nedeniyle dünyada birçok bölgenin önümüzdeki yillarda ciddi kuraklikla karsi karsiya kalacagi uyarisinda bulunuyor.

4 mevsimin farkli zaman dilimlerinde yasanabildigi nadir cografyalardan biri olan Türkiye'de ise bu yil kis mevsimi geçen yila göre biraz daha sicak geçti. Karin az yagmasi ve yagdiginda da tutunamamasi ile yazdan kalma günlerin yasanmasi nedeniyle kuraklik uyari veriliyor. Yagis azligi nedeniyle özellikle yerlesim yerlerinde küçük su birikintileri olustu. Bu su birikintilerinin duraganligi ise sineklere davetiye çikariyor.

Bu yaz sivrisineklerin popülasyonunda Türkiye genelinde artis beklediklerini aktaran Prof. Dr. Çetin, dünyada 3 bin 500, Türkiye'de ise 60 civari sivrisinek türü oldugunu söyledi. Iklim degisikligi nedeniyle sivrisineklerin yaz aylarindan yil geneline dogru bir yayilis gösterdigini belirten Prof. Dr. Çetin, “Ege ve Akdeniz bölgesi gibi birçok alanda 3-4 derecelik artis bu canlilar için çok önemli. Artik sivrisinekler yil genelinde görülebiliyor. Bina bodrumlarinda, konutlar etrafindaki her türlü su birikintisinde ürüyorlar. Gelisim süreleri kisaliyor ve bu bir dezavantaj. Küresel iklim degisikligi nedeniyle daha geç kis uykusuna yatiyorlar ve bazi türlerin kurakliktan etkilenmeyip hayatta kalma olasiliklari artiyor. Asiri yagis ya da yagis azligi nedeniyle küçük su birikintileri olustu ve sivrisinekler buralari çok sever" dedi.

SIVRISINEK POPÜLASYONUNDA ARTIS BEKLENIYOR

Belediyelerin  mücadele kapsaminda yeteri kadar ilaçlama yaptigini, ancak tek basina mücadele etmesinin zor oldugunu da anlatan Prof. Dr. Çetin, vatandasin evinin çevresinde su birikintisi olusacak yerlerde kendi önlemlerini almasi gerektigini söyledi. Rögar ve foseptik gibi alanlar disinda bodrum katlarin, siginaklarin belediye ekiplerine zorluk çikarmayacak sekilde hazirda bulundurulmasi gerektigini kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, "Daha soguk bir kis yasansaydi sivrisinek popülasyonunda ciddi azalma olacakti. Binalarin bodrum katlarinda, sig sularda sivrisinekler kisi iyi bir sekilde geçirdi. Maalesef önümüzdeki yaz aylarinin tamaminda Türkiye'nin birçok bölgesinde sivrisinek popülasyonunda artis bekliyoruz" ifadelerini kullandi.