AKSOY'UN BINASI YIKILACAK

AKSOY

Menemen merkezindeki büyük parkta, Meclis'in durdurma kararina ragmen tuvalet olarak baslayip müze diyerek devam eden binanin kaba insaati bitirildi.

. Tutuklu yargilanan Belediye Baskani Serdar Aksoy'un istegiyle yapilan bina Meclis'in karariyla yikilacak. Aksoy'dan sonra Belediye Baskan Vekili olarak seçilen Avukat Deniz Karakurt, "Yeniden yetki verilirse söz veriyorum bu binayi yikacagim. Bana yetki verilmezse de Meclis karariyla yikilacaktir." dedi.   

Izmir'in akcigerleri konumunda olan Karagöl ve Menemen'in çesitli yerlerinde açilmak istenen tas ocaklarina karsi durusuyla bilinen Menemen Çevre Platformu, bu defa ilçe merkezindeki parka yapilan insaatin kaldirilmasi için mücadele veriyor. Yolsuzluk ve zimmet suçlarindan dolayi tutuklu yargilanan Menemen Belediye Baskani Serdar Aksoy'un istegiyle baslayan park içerisindeki binanin kaba insaati bitirildi. Insaat henüz devam ederken, Belediye Meclisi oy birligiyle insaatin durdurulmasina karar vermisti.

Aksoy'un tutuklanmasinin ardindan Belediye Baskan Vekili olarak seçilen Avukat Deniz Karakurt, üç meclis üyesi ve Menemen Çevre Platformu üyesi 16  kisinin katilimiyla park içerisine insaa edilen binanin önünde bir araya geldi.

Çevre Platformu katilimcisi Avukat Diler BosutGüven, yesil alan olan parkta agaçlar kesilerek baslatilan beton faaliyeti üzerine Menemen Belediye Baskani Serdar Aksoy'u platformdan 15 kisiyle ziyaret ettiklerini belirtti.Aksoy', görüsmede meclis karari olmadan bina insaaedebilecegini, eski tuvaletin yikilarak buranin yapildigini,Menemen'in sosyal donati alanina ihtiyaci oldugunu ifade etti. Bizim bu konuda kararli oldugumuzu görünce, 'tamam gerekirse biz bu süreci  durdururuz' diyerek bize bir söz vermis oldu. Ama geçen sürede faaliyetin durmadigini gördük. Biz de kamuoyuna ve basina, Menemen halkinin vicdaninin buna razi olmadigini ve hukuki mücadelemizin devam edecegini bir açiklama metniyle duyurduk. Ardindan  özellikle Deniz Hanim'in gayretiyle konuyu Menemen Belediye Meclisi'ne tasidik. Meclisten oy birligiyle yesil alandaki bu insaatin durdurulmasi karari çikti. Meclis kararina ragmen ne yazik ki, bu insaata devam edildi.Menemen halkiyla birlikte bu hukuksuz yapinin kaldirilmasini istiyoruz" dedi. 

Platform üyesi Dr. Suphi Toprak, " Iktidari ele geçiren bir grubun, ola ki aralarinda paylasim savasi yasamadiklari durumda, içlerinden muhalefet çikartmasi çok sik rastlanilan bir durum degildir. Bizde muhalefet gerçekler adina, toplum yararina yapilmaz, iç çekismelerden çikar. Biz Menemen Çevre grubu olarak parka yapilan binaya olan itirazlarimizi iletirken Aksoy’un yerel iktidardaki partisinden ilk Deniz hanim bizim hakliligimizi görmüs ve kabul etmisti. Bizi kendi bürosunda kabul etmis ve partili birkaç meclis üyesinin de toplantiya katilimini da saglamisti. Sonrasinda yerel iktidardaki ittifakin içinden bazi meclis üyeleri Aksoy’un hatali gördükleri diger uygulamalarinda da muhalefet etmeyi sürdürdüler. Deniz hanimi ve o meclis üyelerini bizim gözümüzde degerli kilan budur. Bu kisiler dogrular adina Aksoy’un yanlislarina muhalefet edip bazi gerçeklerin topluma ulasmasini saglamislardir. Onlar olmasaydi bu gün bu gelismeler asla olamazdi" dedi.

 

Meclis'te Baskan Vekili seçilen Avukat Deniz Karakurt, Mahkeme'nin yürütmeyi durdurma karari olsa da buraya meclis üyesi olarak katildigini ifade etti. Karakurt, "Sunu herkesin bilmesini istiyorum. Bu parkla ilgili her grup toplantimizda tartisma oldu. Meclis üyelerinin büyük bir çogunlugu bu insaatin yanlis oldugunu defalarca vurguladi. Hala da ayni noktadayiz. 

Eger yetki bende kalirsa sunun sözünü veriyorum ki bu bina yikilacak. Ama eger yetki bende kalmazsa da yine de ben Menemen Belediye Meclisi'nden bu binanin yikim kararinin çok kisa zamanda çikacagina inaniyorum. Bizler dogaya saygili olmak zorundayiz. Bu konuda Serdar Bey'i defalarca uyardik. Ama bazen söz dinletemiyorsunuz, yetkiniz olmuyor. Ne kadar kalabalik olursaniz olun bazen güç yanlis kullanilabiliyor. Ben vekil olayim olmayayim buranin yeniden yesillendirecegimizi düsünüyorum. Hatta eskisinden bile yesil hale getirebiliriz.

Serdar Aksoy, buranin kent müzesi olacagini söylemisti. Burasi hukuka uygun bile olsa halk istemiyorsa yapilmamali. Halkin yesil alana ihtiyaci varsa bina yikilir." seklinde konustu.  

 

BURADA BIRILERINE RANT SAGLANDI 

 

Iyi Partili Meclis Üyesi Halil Akbulut da konuyu söyle degerlendirdi: "Parklar bazilarinin istahini kabartiyor. CHP ve Iyi Parti olarak biz Meclis'te 18 kisiyiz. Meclis'teki grup toplantilarinda özelikle rant kelimesinden uzak durmaya çalisiyoruz. Bizim görevimiz rant saglamak degildir. Ama maalesef birileri birilerine burada rant saglamis durumda. 

Burada insaat ilk basta tuvalet olarak basladi. Tuvalet kent müzesi haline geldi, kent müzesi kültür merkezi oldu. Duyumlara göre de buranin içkili bir restoran yapilacagi söyleniyor. Daha önce de zaten Migros'un oldugu yer belediye restoraniydi. Bu binayla ilgili konu büyüksehirimar komisyonuna gönderildikten sonra bir daha meclise gelmedi. Mecliste insaati durdurma karari aldik ancak pandemi döneminde bile durmadi. Meclisteki muhalefet partili meclis üyeleri de buranin yapilamayacagini ifade etti ve oy birligiyle durdurma karari alinmisti."  

Platformdan Senol Saka, "Altmis yillik Menemen'li oldugumu söyleyebilirim. Bulundugumuz alanin lahana tarlasi oldugu günleri hatirliyorum. Su an parktaki göge uzanmis palmiyeler, anitlasmis çam agaçlari bizlerle birlikte büyüdü. Dogal sebeplerle bile olsa içlerinden birinin kurumasiyla dahi eski bir dostumuzu kaybetmenin hüznünü yasiyorken insan eliyle katledilmeleri kabul edilebilir bir sey degil. Parkimiz, agaçlar  sadece nefes alanlarimiz olmaktan öte gençlik yillarimizin tanigi bu kentin bellegidir. Bizlerden sonrada anilarimizi tasimaya devam etmeliler.

Ayrica burasi park olmanin yanisira, birinci derece deprem bölgesinde olan ilçemizde, insanlarin yasamda kalmalarini saglayacak afet-acil toplanma alanidir, beton bir an önce kaldirilip eski haline getirilmelidir" dedi.

Platform üyesi müzik ögretmeni Yasemin Tastan, "Burada hem bir dogasever, hem de egitimci ve sanatçi olmanin sorumluluguyla bulundugunu, bir agacin bile kesilmesinin  insan ruhunu yaralayacagini, bu dayanismanin içinde yer alan tüm arkadaslara ve baskanvekilimize tesekkürlerimi ifade etmek isterim" dedi.

Platformdan eczaci Yeliz Dermanci, "Menemen'e ilk geldigimde çocuklarimla birlikte nefes alabildigimiz, kendimizi iyi hissettigimiz yer bu park,  bu yesil alandi" dedi.

Platformdan Dr Hüseyin Güven, "Menemen'de insan sagligini tehdit eden bir hava kirliligi olduguna dikkat çekerek, kirli havaya ragmen Menemen'de kisi basina düsen yesil alanin1.8 metrekare oldugunu,  Avrupa sehirlerinde bu rakamin yüzlerle ifade edildigini belirterek, yesil alanimiz zaten bu kadar az iken var olan agaçlarin da yok edilip beton dökmenin dehset verici oldugunu, ayrica ilçedeki bu yesil alanin engelli yurttaslar içinde en önemli rahatlama,yenilenme alani oldugunu" söyledi

Platform üyesi emekli hemsire Müfide Saykam, bahçesinde yetistirdigi güllerden bir demeti Deniz hanima verirken, "parkta bu binanin yikilarak, agaçlarla, çiçeklerle bezeli bir parkin Menemen halkinin ve Çevre platformunun dilegi oldugunu" belirtti.