Alerji Yapmayan Kedi Var Midir?

Pandemi nedeniyle eve kapanmak en çok da çocuklarin canini sikmis durumda. Hal böyle olunca aileler hem çocuklari eglenceli vakit geçirsin hem de sorumluluk duygusunu tatsin diye evcil hayvan edinmeye basladi. Ancak özellikle astim, alerjik nezle ve egzam

Sağlık 12.02.2021 16:19:47 0
Alerji Yapmayan Kedi Var Midir?
Kedi Alerjisi Nedir?

Kedi oksadiginizda veya sevdiginizde burun akintisi, burun kasintisi, hapsirma basladiysa gözlerinizde sulanma ve kasinti olduysa ve kedinizle oynadiktan sonra hapsirmayla birlikte ve nefes darligi hiriltili solunum yasiyorsaniz muhtemelen kedi alerjiniz var demektir.  Kedi alerjisi, is, okul,  günlük hayatinizi ciddi sekilde etkiler. Ortamda kedi bulunmasa bile daha önce kedi bulunan ortamlarda, özellikle kapali ortamlarda, kedi alerjenine maruz kalma olasiligi oldugundan sürekli alerji semptomlari yasayabilirsiniz. 

Kedi Alerjisinin Nedenleri

En önemli neden genetik yatkinliktir. Anne veya babada alerjik hastalik varsa çocukta alerjik hastalik olma olasiligi çok yüksektir. Kedi alerjisi özellikle astim, alerjik nezle ve egzamasi olanlarda daha fazla oranda görülmektedir. Diger hayvanlara karsi alerjik olanlarda kedi alerjisi gelisme olasiligi da çok yüksektir.  Yasamin ilk yilinda kedi olmasi, 18 yasinda kedi alerjenlerine duyarliligi azaltmaktadir.

Kedi Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kedi alerjisine bagli olusan sikayetler, bireyin duyarliligina ve kedi  alerjenlerine maruz kalma düzeyine bagli olarak hafif ile agir arasinda degisir. Bu sikayetler, alerjik kisilerin maruz kaldiktan sonra semptomlarin ne kadar çabuk gelisecegini de etkileyebilir. Kedi hassasiyeti çok fazla olan kisilerde kediye dokunarak veya kedi bulunan bir eve girdikten birkaç dakika içinde, nefes darligi hirilti göz kapaginda ve dudakta sislik veya döküntü gibi belirtiler gösterebilir.

Kedi alerjisinin belirtileri sunlari içerebilir:

-Hapsirma veya burun akintisi, tikaniklik ve kasinti ile kendini gösteren alerjik rinit,

-Yüzde sinüslerin oldugu yerlerde agri (burun tikanikligindan kaynaklanan),

-Öksürme, gögüs sikismasi, nefes darligi ve hirilti ile kendini gösteren astim,

-Gözlerde sulanma, kizariklik ve kasinti ile kendini gösteren alerjik rinit,

-Deri döküntüleri ürtiker ve anjiyoödem,

-Alerjik sok.

Bazi kisilerde kedi tarafindan yalanmak ve kedi tarafindan tirmalanmak bile döküntü veya ürtiker anjiyoödem gelismesine neden olabilir. 

Kedi Alerjisine Bagli Astim ve Alerjik Rinit

Kedi alerjenine dogrudan veya dolayli olarak maruz kalma, bireyleri hassaslastirir, sonuçta bu alerjenlere maruz kalma meydana geldiginde alerjik rinit ve alerjik astimin alevlenmesine neden olur. Kedisi olmayan hanelerden gelen duyarli çocuklar, yüksek düzeyde kedi sahipligi olan siniflara yerlestirildiklerinde genellikle alerji belirtilerinde kötülesme yasarlar. Bir tatilinden döndükten sonra okulun ilk 2 haftasinda görülen astimla iliskili ilaç kullaniminin artmasi, hayvan alerjisine baglaniyor. Kedi sahipligi düsük olan siniflardaki çocuklar bu belirtileri göstermezler.  

Kedi Alerjisi Olanlarda Alerjik Sok Gelisebilir

Kedi alerjisi olan kisilerde nadir de olsa anafilaksi, yani alerjik sok gelisebilir. Alerjik sok, çok ciddi ve siddetli bir reaksiyondur ve acil tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmeyen anafilaksi hayati risk olusturur. Ayrica kedi isirmasi sonrasi alerjik sok gelisen vaka bildirimleri de vardir.

Alerji Yapmayan Kedi Var mi?

Evcil hayvanlara karsi alerji sikligi son yillarda artmis ve artmaya da devam etmektedir. Gelismis toplumlarda evde evcil hayvan beslenme orani % 60 civarindadir.  Belirli bir kedi irkinin "hipoalerjenik" oldugu fikri vardir. Bu fikirle bazi kedi ve köpek irki pazarlanarak kazanç elde edilmeye çalisilmaktadir. Alerji yapmayan kedi cinsi, bilimsel olarak kanitlanmis hipoalerjenik kedi gibi reklamlar kullanilarak bazi evcil hayvanlar yüksek ücretlere pazarlanmaktadir. Birçok hasta ve aileleri, hayvani evlerinden çikarmak zorunda kalmadan, alerjik semptomlarini azaltmak veya ortadan kaldirmak için bu evcil hayvanlar için büyük miktarlarda para harcamaktadir. Amerika’da geçmis yillarda genetigi degistirilerek alerji yapmayan evcil hayvan üretildigi ve  evcil hayvanlarin alerji üretmedigi ve alerjisi olanlarin %96 oraninda evcil hayvana karsi alerji belirtisi olusturmadigi söylenerek çok yüksek ücretler karsiligina bu evcil hayvanlar pazarlanmistir. Alerji yapmayan kedi yoktur ve hipoalerjenik diye öne çikarilan bu kediler alerji yapmadigina dair bilimsel bir kanit yoktur. 

Hipoalerjenik Kedi Yoktur

"Hipoalerjenik" bir hayvan kavrami bilimsel kanitlarla desteklenmemektedir; bu nedenle, evcil hayvan tüyü alerjisini önlemeye yönelik daha yerlesik uygulamalarin uygulanmasi düsünülmelidir. Aslinda alerji yapmayan kedi yoktur sadece pazarlama taktigi ile daha yüksek ücretlerle pazarlama taktigi yapilmaktadir. Bununla birlikte, Amerikan Alerji, Astim ve Immünoloji Akademisi ve Amerikan Alerji, Astim ve Immünoloji Koleji dahil olmak üzere profesyonel kuruluslarin web siteleri, bu iddialari çürüten referanslara atifta bulunmaktadir. Amerikan Alerji, Astim ve Immünoloji Akademisi web sitesindeki kaynaklarda "gerçek anlamda hipoalerjenik türlerin olmadigi" belirtilmektedir. 

Alerji Yapmadigi Söylenen Kedi Türleri Nelerdir?

Internette alerji yapmayan veya hipoalerjenik kedi türü yazmaniz halinde karsiniza çikan baslica kedi türleri Sibirya kedisi, Bali kedisi, Bengal kedisi, Birmanya kedisi, Sfenk kedisi, mavi Rus kedisi, Oriental Shorthair, Devon Rex, Cornish Rex ve Javanese kedisidir. Hipoalerjenik olarak tanimlanan baska kedilere de rastlamaniz mümkündür. Genellikle alerji yapmadigi bildirilen kediler maalesef yüksek fiyatlara pazarlanan kedilerdir.

Kedi alerjenleri her yerde olabilir

Kedi içeren evlerde kedi alerjen seviyeleri önemli ölçüde daha yüksek olsa da,  okullar, sinemalar, motorlu tasitlar, uçaklar ve hastaneler gibi kedileri barindirmayan ortamlarda da mevcuttur. Kediye alerjisi olan çocuklarin evde kedi olmamasina ragmen kedi alerjeniyle karsilasmasina bagli alerji belirtileri ortaya çikabilmektedir. Bunun nedeni kedisi olan çocuklarla okulda temas edilmesi veya birçok ortamda kedi alerjenlerinin olmasindan kaynaklanmaktadir. Bu nedenle kedi ve diger evcil hayvan alerjenlerinin birçok ortamda olabilecegi bilinmelidir. 

Kedi Alerjisi Teshisi Nasil Konulur?

Kedi alerjisinin teshisinde kullanilan birkaç test yöntemi vardir. Ancak kapsamli bir teshis için moleküler alerji testi yapilabilir. Moleküler alerji testinin, özellikle çok sayida alerjene alerjisi olanlarda kullanilmasi faydali sonuçlar verecektir. Moleküler alerji testi ile gerçek alerjiler saptanabilir ve diger hayvanlara çapraz reaksiyon olup olmadigi da belirlenebilir. Bu test ile kedinin alerjenlerin hangi moleküller oldugu saptanabilir. Kedinin alerjeni, kedinin tüyü, tükürügü ve idrarinda olup olmadigi alerjenin moleküllerinin tespit edilmesiyle ortaya çikarilabilir. Alerji asisinda hangi alerjenlerin kullanilmasi gerektigi ortaya çikabilmektedir. Kedi ve köpege alerjisi olan bir kiside alerjenin nedeni kedi olabilir ve köpekteki alerji çapraz reaksiyon nedeniyle olabilir. Bu  durumda moleküler alerji testiyle ortaya çikarilarak sadece kedi alerjisine asi yapilmasiyla kedi ve köpege karsi olan alerji tedavi edilebilir. Ayrica kedi alerjisinin ciddiyeti de bu test ile ortaya çikarabilir. Moleküler alerji testi bize hastaligin ciddiyeti hakkinda önemli bilgi saglar. 

Kedi Alerjisi Olanlar Nasil Tedavi Edilir?

Evcil hayvan alerjisini tedavi etmenin en etkili yolu, evcil hayvani evden çikarmaktir; ancak hastalar ve aileleri, evcil hayvanlarini bir "aile üyesi" olarak gördükleri için bunu genellikle reddederler. Bu durumda alerjiyi dislamayi zorlastirabilir ve belirtilerin siddeti artabilir. 

Kediye Alerjiniz Varsa Alerji Asisiyla Kedinizle Yasayabilirsiniz

Kediye karsi alerjiniz varsa ve alerji belirtileri varsa, alerji asisi alerjinizi tedavi edebilir. Kediye karsi alerji asisi enjeksiyon seklinde ve dil alti asi seklinde iki türlü olarak yapilabilir. Türkiye’de dil alti asisi günümüzde mevcut olmadigi için enjeksiyon seklinde asi yapilmaktadir.  Alerji testinde birçok evcil hayvana ve birçok maddeye alerjinizin olmasi durumunda moleküler alerji testi yapilmasi faydali olacaktir. Moleküler alerji testiyle gerçek alerjiler saptanarak çapraz reaksiyona bagli alerjiler belirlenebilir. Bunun sonucu olarak çok daha etkili alerji asilari ile tedavi yapilabilir.  Alerji asisinin etkisi 6 ay ile 12 ay içinde kendini göstermektedir. Öncelikle haftada bir yapilip giderek ara açilarak ayda bir yapilan tedavi 3 ile 5 yil uygulanmaktadir. 12 ay içinde basarili olmazsa asi tedavisi kesilmektedir. Basari orani yüksek olan bu tedavi ile kedinizden ayrilmak zorunda kalmayabilirsiniz. Bosu bosuna hipoalerjenik kedi bulmaya çalismaniza gerek yok. Alerjiniz varsa tedavisi alerji asisidir. Hipoalerjenik kedileri hiçbir alerji dernegi önermemektedir. Bu nedenle tavsiyemiz hipoalerjenik kedi olduguna inanmamaniz ve alerji asisi yaptirmayi düsünmeniz. 





Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °