Ali Babacan: ‘Son genel seçimlerin kaybedeni Sayin Erdogan'dir'

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, Karar TV'de yayimlanan Gündem Özel programinda Taha Akyol ve Elif Çakir'in konugu oldu.

Siyaset 23.01.2021 21:32:55 0
Ali Babacan: ‘Son genel seçimlerin kaybedeni Sayin Erdogan

Babacan gündeme iliskin su degerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaskani’nin tehdit ve siddet karsisinda susmasi vahimdir

“Tehdit suçtur, siddet suçtur, siddeti tesvik etmek suçtur. Hukuk devletinde böyle bir sey kabul edilemez. Bir siyasi partinin genel baskan yardimcisi siddete maruz kaldi. Türkiye, bu olayi sorusturan savcilarin alenen tehdit edilebildigi bir ülke oldu. En basit konularda topa giren Cumhurbaskani hiçbir açiklama yapmadi. Cumhurbaskani’nin bu konuda bir durus sergilememesi çok vahimdir.

Yanlis ortagi seçen Cumhurbaskaninin kendisidir

“Siddete göz yummak kabul edilemez. Bunlar siyasetin kirmizi çizgisi olmalidir. Bir siyasi partinin genel baskan yardimcisina saldiriliyor, iktidarin ortagindan geçmis olsun telefonu gitmiyor. Tersine durumu tirmandiriyor. Cumhurbaskaninin bu tür durumlarda hukuktan yana taraf olmasi lazim, ‘buna karsiyim, yanlistir’ demesi lazim. Yanlis ortaklarla yola çikmak böyle yoldan çikartiyor. Ama bu bir mazeret degil, çünkü yanlis ortagi seçen de Cumhurbaskaninin kendisidir.

“Sayin Erdogan, 2018 seçimlerini kaybetmistir. Bir baska partinin destegiyle Cumhurbaskani seçilmek ve Meclis çogunlugunu bir baska partinin destegiyle saglamak AK Parti açisindan da Sayin Erdogan açisindan da bir yenilgidir. Bu bir zafer degildir.

Muhalefeti egzersiz olarak görmüyoruz, hedefimiz iktidar

“Parlamenter sistem isteyenlerin geçis süreci, bu sürecin asamalari ve takvimi  üzerine çalismasi lazim. Bizim hedefimiz iktidar olmak ve bu ülkeyi yönetmektir. Bu nosyonla hazilaniyoruz. Bütün politika kurullarimiz hükûmetimizin ilk doksan gününü ve ilk bir yilini çalisiyor. Politika birimlerimizin ilk ev ödevi bu. Muhalefeti, ilelebet muhalefet olarak, muhalefet egzersizi olarak görmüyoruz. 

Anayasa degisikligi teklifimiz hazir

“74 maddelik Anayasa degisiklik teklifimiz hazir. Bu teklifi hazirlarken hem partili hukukçu arkadaslarimizdan hem de disaridan destek aldik. Biz bu teklifi “DEVA Partisi’nin çok güzel çalismasi var, bizim paketimizdir, kamuoyuna açikliyoruz” diye ortaya birakip geri çekilsek dogru bir yöntem olmaz. Çünkü anayasa degisikligi toplumsal mutabakat arayisidir. Dolayisiyla hazirladigimiz 74 maddelik detayli çalismadan bir vizyon belgesi çikariyoruz. Bunu kamuoyuyla paylasmadan önce, siyasi partilerle ve daha önce Anayasa konusunda çalismis kuruluslarla tek tek görüsecegiz. Diger taraflari dinleyip, diger çalismalarin geri planini anlamaya çalisacagiz. Aksi halde reklamini yapariz ama sonuç çikmaz.

Erken seçim, küçük ortak destegini çekerse mümkün olur

“Böyle bir tabloda mecbur kalmadikça seçime gitmezler. Iktidar partilerinin zemin kaybettigi bir durumda elindekini niye riske atsin? Hazir önünde iki buçuk yil daha süre var. Iktidar ortaklari arasindaki iliski de saglam bir yapida degil. Farkli duruslar oldugunu görüyoruz. Erken seçime ancak küçük ortagin destegini çekmesi gibi sartlar zorlayabilir.

Cumhurbaskaninin ve Bakanlarin yargiya müdahil olmamasi gerekir

“Bakanlik görevinin insanlara yükledigi bir devlet ciddiyeti vardir. Bu hukuka bagliliktir. Uzaktan izledigim kadariyla, bununla anne ile ogul iliskisinin duygusal hassasiyeti birbirine karismis durumda. Duygusallik olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletiyse, hukuk neyse onun geregi yapilir. Adalet Bakaninin da nokta atis müdahale yapmasi dogru degildir. Cumhurbaskani da bu nokta atis müdahaleleri çok sik yapiyor. Davalarda taraf oluyor.

Berberoglu kararina ‘insallah’ uyarlar

“Anayasa Mahkemesinin Enis Berberoglu davasinda verdigi hak ihlalini alt mahkeme uygulamayinca Cumhurbaskani çikip ‘uygulamayabilir’ dedi. Alt mahkeme gücü direkt oradan aldigi için bunu söyleyebiliyor. HSK’nin, mahkeme olarak nasil Anayasaya aykiri is yaparsin diye bir çalisma baslatmasi lazimdi. Döndü dolasti, Anayasa Mahkemesi önceki kararini teyit etmis oldu. Insallah uyarlar. Insallah diyorum çünkü Anayasanin ve Anayasa Mahkemesinin sistemdeki degeri eskisi gibi degil.”

Babacan’dan Akyol’a kalem hediyesi

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan ayrica Elif Çakir, Yildiray Ogur ve Taha Akyol’un isminin verilerek Karar gazetesinin tüm yazarlarinin tehdit edilmesine, tüm yazarlari temsilen Taha Akyol’a dolma kalem hediye ederek tepki gösterdi. Babacan, hediyeyi Akyol’un hedef gösterildikten sonra kösesinde kaleme aldigi “Eli sopali adamlarim yok. Elimde kalemim var sadece” sözlerinden esinlenerek seçtigini vurguladi.



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °