ALIAGA, DENIZCILIK VE GEMI TEKNOLOJILERI BÖLÜMÜ ISTIYOR

ALIAGA, DENIZCILIK VE GEMI TEKNOLOJILERI BÖLÜMÜ ISTIYOR

ALIAGA, DENIZCILIK VE GEMI TEKNOLOJILERI BÖLÜMÜ ISTIYOR

Ege Bölgesi’nin en degerli limanlarina sahip olan Aliaga, Denizcilik ve Gemi Teknolojileri bölümü istiyor. Aliaga’nin denizcilik ve gemi teknolojileri alaninda önemli bir potansiyeli barindirdigini belirten Aliaga Ilçe Milli Egitim Müdürü Erdal Bayhan, Aliaga’ya kazandirmak istedikleri denizcilik ve gemi teknolojileri bölümleri için ilgili yerlere basvurularini yaptiklarini söyledi.  

Aliaga, son yillarda yapilan liman yatirimlariyla ataga kalkarak deniz ticaretindeki hizli yükselisini sürdürüyor. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) ve Ege Ihracatçilar Birlikleri’nden (EIB) elde edilen verilere göre 2018 yilinda Aliaga limanlarindan 11 milyar 958 milyon dolar ihracat gerçeklesti. Aliaga limanlarindan 2018 yilinda gerçeklesen ithalat ise 10 milyar 859 milyon dolar oldu. Izmit’ten sonra Türkiye’nin en yogun ikinci limani olmaya devam eden Aliaga limanlari ithalatçilarin ve ihracatçilarin ilk tercihleri arasinda yer aliyor. Tüm bu verilere ragmen Aliaga’nin denizcilik ve gemi teknolojileri alaninda lise ya da yüksekokul düzeyinde bir bölüme sahip olmamasi Aliaga Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’nü harekete geçirdi.

ALIAGA ILÇE MILLI EGITIM MÜDÜRÜ ERDAL BAYHAN, “ALIAGA’NIN DENIZCILIK LISESI HAYALI UZUN BIR SÜREÇ ALACAK”

Liman büyüklügü ve deniz ticareti konusunda Aliaga’nin bölgenin en degerli kenti oldugunu ifade eden Aliaga Ilçe Milli Egitim Müdürü Erdal Bayhan, “Izmir’de denizcilik ve gemi teknolojileri alaninda Çesme, Konak, Urla ve Ayvalik disinda egitim veren ilçeler bulunmuyor. Ayvalik’ta bulunan Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, tüm is ve islemlerini Deniz Ticaret Odasi Aliaga Subesi’nden yürütüyor. Ulastirma Bakanligi ile Milli Egitim Bakanligi arasinda yapilan protokol geregi denizcilik liseleri her yere açilamiyor. Hemen yani basimizda yer alan Ayvalik Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi bu bölgedeki kotayi dolduruyor. Bu nedenle Aliaga’nin denizcilik lisesi hayali uzun bir süreç alacak. Denizcilik lisesi olmasa da denizcilik ve gemi teknolojilerinin bölüm olarak Aliaga’da açilmasini istiyoruz” dedi.

BAKANLIK ONAY VERDIGI TAKDIRDE BÖLÜMLER AÇILACAK

HABAS Hamdi Basaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Denizcilik ve Gemi Teknolojileri adi altinda bir bölümün açilmasi için gerekli yerlere tekliflerini sunduklarinin altini çizen Bayhan, “Aliaga’ya önemli bir kazanç saglayacagina inandigimiz denizcilik ve gemi teknolojileri bölümleri için verdigimiz teklifler il ve ilçe kurularindan geçti. Bakanligimiz da onay verdigi takdirde bu bölümleri Aliaga’ya kazandiracagiz” dedi. Bayhan ayrica, Aliaga gibi Adalet Bakanligi birimlerinin yogun oldugu bir bölgede Aliaga Meslek Lisesi’ne Adalet Bölümünün açilmasi yönünde Milli Egitim Bakanligina teklif sunduklarini da söyledi.