ALIAGA DIS TICARETINDE TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) ve Ege Ihracatçilar Birlikleri'nden (EIB) elde edilen verilere göre, 2021 yilinda Aliaga limanlarindan yapilan ihracat, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 46,6 artis göstererek 18 milyar 518 milyon dolar, ithalat ise

Ekonomi 10.02.2022 16:27:55 0
ALIAGA DIS TICARETINDE TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

Türkiye ekonomisinde sanayi ve ticaret denilince akla ilk gelen merkezler arasinda yer alan Aliaga, son yillarda yapilan yatirimlarla gerek sanayi gerekse de limanlariyla adeta bir cazibe merkezi haline geldi.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) ve Ege Ihracatçilar Birlikleri’nden (EIB) elde edilen verilere göre, 2021 yilinda Aliaga limanlarindan yapilan ihracat, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 46,6 artis göstererek 18 milyar 518 milyon dolar, ithalat ise yüzde 51 artis göstererek 12 milyar 937 milyon dolar olarak gerçeklesti. Toplam dis ticaret hacmi 31 milyar 455 milyon dolar ile tüm zamanlarin rekoru kirildi.

2021’de Aliaga limanlarindan en fazla ihracat yapilan fasil 4 milyar 843 milyon dolarla ‘kimyevi maddeler ve mamulleri’ olarak belirlendi. Bunu, 3 milyar 76 milyon dolarla ‘çelik’, 2 milyar 414 milyon dolarla da ‘elektrik-elektronik’ ürünleri ve 1 milyar 172 milyon dolar ile ‘maden ve metal mamulleri’ takip etti.

TOPLAM ELLEÇLEMEDE REKOR 73 MILYON 889 BIN 

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’ndan elde edilen verilere göre, Aliaga limanlarinda 2021 yilinda gerçeklesen konteyner elleçlemesi bir önceki döneme göre yüzde 8,9 artarak 1 milyon 389 bin TEU olurken, ayni dönemde limanlara gelen gemi sayisi da yüzde 7,97 artarak 5783 olarak gerçeklesti. Limanlara gelen toplam yük miktari ise bir önceki döneme göre yüzde 7,16 artarak 73 milyon 889 bin ton olarak gerçeklesti.

ALIAGA SANAYISI VE LIMANLARI 2021’DE ÖNEMLI KATKILAR SAGLAMAYA DEVAM ETTI

Aliaga limanlarinin ve sanayisinin 2021 yili verilerini degerlendiren Aliaga Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ömer Ertürk, pandemi neticesinde dünya ölçeginde daralan ticaret hacmi ve ekonomide yasanan negatif süreçlerin aksine; Aliaga limanlarinin ve sanayisinin stratejik konumu, nitelikli üretim gücü ve lojistik kapasiteleri ile gerek yurt içine, gerekse de dünya ticaretine 2021 yilinda da önemli katkilar saglamaya devam ettigini söyledi.


‘ÖNÜMÜZDE ÇOK IYI DEGERLENDIRMEMIZ GEREKEN BIR DÖNEM VAR’

Pandemi ile birlikte birbirine bagli birçok sebebin ardindan tedarik zincirinin kirilmasi sonucu özellikle dünyanin en büyük üretim merkezi olan Asya’dan Avrupa ulasmasi gereken mallarin navlununun çok yükselmesi ve talep edilen sürede teslim edilememesi gibi nedenlerle dünyanin yeni bir arayis içine girdigini ifade eden Baskan Ertürk, “Mevcut konjonktürde ülkelerin genel ekonomik yapisina göre sikintilar ve krizler yasanabiliyor. Belli dönemlerde yasanan bu krizler ayni zamanda yeni firsat kapilarini da beraberinde aralamakta. Bu noktada Türkiye ve ülkemiz özelinde Aliaga için su anda dünya lojistik sektöründe yasanan sikintilar, bir firsat olarak gözüküyor. Aliaga gibi Avrupa’ya yakinlik, stratejik sektörlerde sanayi deneyimi ve lojistik avantajlar gibi hususlari da üst üste koydugumuzda; Aliaga’nin Türkiye’nin üretim ve lojistik alaninda dünyanin yeni merkezlerinden biri olma potansiyeli oldukça yüksek. Önümüzde çok iyi degerlendirmemiz gereken bir dönem var. Pandemi kaynakli tedarik zincirlerinde yasanan kirilmalar, ABD, AB ve Çin arasindaki küresel güç ve pazar mücadeleleri ülkemiz için önemli firsatlar sunmakta. Bu baglamda yatirima, üretime ve ihracata eskisinden çok daha güçlü bir sekilde dört elle sarilmamiz gerekiyor. Üretirken katma degeri yüksek ürünlere yönelmemiz ise bu isin birinci kurali. Sanayi üretimimizden ticaret gücümüze kadar her alanda bu noktaya hassasiyetle yogunlasmamiz gerekiyor. Devletimizin her alanda yapacagi yapisal reformlarla hem Asya’da üretim yapan çok uluslu sirketleri bölgemize çekebiliriz, hem de bölgemizdeki mevcut yatirimcilarimizin bu yeni firsata entegre olabilmelerini saglayabiliriz” ifadelerini kullandi.

REEL SEKTÖRÜN BEKLENTILERINI KARSILAMAK ADINA ATILACAK ADIMLAR ÇOK ÖNEMLI

Ortaya çikan rakam ve rekorlarin bölge limanlarinin ve sanayisinin üretimde ve lojistik güç anlaminda olumlu ilerlemeleri gösterdigini belirten Ertürk, “Sanayimizin ve limanlarimizin gösterdigi basari, bölgemize odaklanmasini sagliyor. Bu noktada 2022 yilinda limanlarimizda, rafineri ve petro kimya tesislerimizde yatirim programlarinin devreye alindigini görüyoruz. Anilan veriler isiginda baktigimizda Aliaga’nin gelecege bakisinin hangi çerçevede olmasi gerektigine isaret ediyor. Bölge sanayicisinin ve lojistik firmalarinin sorunlarinin çözümü, bölgemizde is yapmayi tercih eden yatirimcilarin ve ilçe halkinin refahina olumlu etki edecek ve gelecege umutla bakmamizi saglayacak yatirimlarin bölgemize çekilmesi açisindan da çok önemli oldugu asikar. Is dünyasi olarak çalismaya, üretmeye, ürettigimizi de paylasmaya devam edecegiz. Bu noktada Reel sektörün beklentilerini karsilamak adina atilacak adimlar ve üreticinin desteklendigi politikalarin çesitlenerek hayata geçirilmesinin is dünyasi için çok önemli oldugunu vurgulamamiz gerekiyor” dedi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °