Aliaga Engelli ve Rehabilitasyon Dernegi’nin geçtigimiz Pazartesi günü gerçeklesen genel kurul sonucu ile yeni baskan Musa Pala oldu. Toplamda 159 üyesi olan dernegin 54 üyesi seçimde oy kullanirken, kullanilan oylardan 6‘si geçersiz sayildi. 48 oy ile baskan seçilen Musa Pala ve yönetimine Aliaga’da yasayan engelliler tepki gösterdi.
Seçim günü sikayetlerini dile getiren engelli vatandaslar mevcut yönetime dair elestirilerde bulundular.Bazi dernek üyeleri üye kayitlarinin silindigini ve kendilerine her hangi bir bildirimde bulunmadigini iddia ettiler. Bazi engelli vatandaslar ise kayit için basvurduklarini ama basvurularina cevap almadiklarini belirttiler.
Geçtigimiz ay (22.01.2022) Kamil Kaplan ve bir grup engelli vatandas ‘Üretimde Ben de Varim, Engelleri Birlikte asalim; Istiridye Mantari Üretim Projesi’ ile ilgili dernek yönetimine elestirilerini basin açiklamasi yaparak gündeme getirmislerdi.
Yaklasik 3000 engelli vatandasin yasadigi Aliaga’da, engellilere yönelik yasami kolaylastirmak için kurulan Aliaga Engelli ve Rehabilitasyon Dernegi son dönemde yasanan tartismalarla gündemde kalmaya devam ediyor.
Bir dernek üyesinin yönetime verdigi dilekçe ile sordugu sorulari bizde soruyoruz.
1) Dernek, kisi ve kuruluslardan bir takim bagislar almaktadir. Dernek kuruldugundan beri ve mevcut yönetim ne kadar ve hangi kisi ve kuruluslardan bagis almistir; kimlere ne yardimi adi altinda verilmistir? Bunlarin makbuzlari, dekontlari ve verilen kisilerin engelli belgesi, kimlik fotokopisi ve imzalari var midir?
2) Ilçe belediyesinin dernek adina tahsis ettigi dernek binasi ve dernegin iktisadi isletmesi olan çay bahçesinin kuruldugundan beri elde ettigi gelir ve gider ile ilgili fis ve faturalari ne kadardir? Elektrik ve su parasi ödemedigi bilinmektedir. Zarar ettiyse nedendir? Dernek hangi sebeplerle bir takim kisilere yetki ve salahiyet ile tost, çardak ve dondurma bölümlerini kiraya verdi ?
3) Dernek, "Üretimde bende varim" isimli istiridye mantari üretim projesi baslatmisti. Bu proje ile ilgili mevcut dernek baskani elde edilen gelir ile engelli istihdami ve engellilerin medikal ihtiyaçlarini saglayacaklarini kamuoyuna beyan etmistir. Dernegin bu projede harcamasi ne kadardir? Kimlere istihdam saglandi, bordrolari ve medikal ihtiyaçlari giderildi? Bu kisilerin engelli belgesi, kimlik fotokopisi ve imzalari, alinip satilan mantarlarin fis, fatura ve belgeleri nerededir? Ve neden niçin mantar üretimi sekteye ugradi, sebepleri ve ne zaman tekrar üretimi baslayacak?
3) Dernek kuruldugundan bu yana kaç engelli bireye dernegin kafeteryasinda istihdam saglandi? Onlarin maaslari nedir? Onlarin maas ve sigorta primlerinin dekontlari var midir?
4) Aliaga, Petkim, Tüpras, Gemi söküm, OSB, Demir Çelik gibi bir çok alanda is imkani barindiran bir sanayi ilçesidir. Dernek, engelli çalistirma zorunlulugu olan bu firmalarla belli bir kontenjan anlasmasi yapmis midir? Bu ve benzeri firmalar ile engelli istihdami için ne yapilmaktadir?
5) Dernegin, engellilerin medikal ihtiyaçlarini -Belki çok az müstesna- yerine getirdigi ortada degildir. Bununla birlikte, dernegin kamuoyuna verdigi beyanatlar söylem ile eylemin tam tersi konumundadir. Medikal bagislarin verilen kisilerin engelli belgesi, kimlik fotokopisi ve imzalari nerededir?
Dernek herhangi bir engelli kisinin aracindaki problemine bir sey yapmamaktadir. Örnegin geçen yil kendi akülü tekerlekli sandalyemde olusan bir arizayi baska bir semtin dernegi ücretsiz çözebilirken ikamet ettigim yerdeki dernek bunu yapmamaktadir. Yapiyorsa yaptigi kisilerin raporu, kimlik fotokopili ve yapilan isler nelerdir?
6) Dernek, sosyal proje adi altinda mehter takimi olusturmus olup bazi bayram gibi günlerde engelli bireyleri rehabilite, aktivite ve sahiplenme görüntüsü vermektedir. Ücret karsiliginda dügün ve özel gecelerde mehter gösterisi yapilmakta ve alinan ücretlerden engelli çocuklara ne kadar ücret verilmekte? Bu konudaki belgeler nedir ?
7) Bir baska konuda yönetim kurulu ve üyeler konusu. Dernek, dernekler tüzügüne göre hareket ettigini, o kurallar çerçevesinde oldugunu söylemektedir. Tüzükteki keyfi duruma müsait kurallar ile istedigini üye yapip istemedigini üye yapmamakta midir? Üyeler hangi kurallara göre kabul edilip çikarilmakta? Neden seçim yaklastiginda kamuoyuna seçim duyurusu yapilip üye olmayi ve seçime girmeyi isteyen engellilere çagri yapilmiyor? Mevcut yönetime muhalif üyeler hangi sebeplerle yönetim kurulundan ve üyelikten çikarilmakta? Üyelerin ne kadari engelli, ne kadari engelsiz? Hangi sebeplerle üye ve yönetim kuruluna seçiliyor? Üyeler, ne kadar aidat vermekte? Kimler veriyor veya vermiyor belgeleri?
8) Dernegin gelir ve giderleri ne siklikta ve kimler tarafindan nasil denetlenmekte? Banka hesap hareketleri kontrol ediliyor mu?
9) Yönetim kurulu toplantilari neden herkese açik kafeteryada yapilmak yerine kapali kapilar ardinda dernek odasinda yapilmakta?