ALIAGA, EUROVELO ILE BISIKLET TUTKUNLARININ ADRESI OLUYOR

ALIAGA, EUROVELO ILE BISIKLET TUTKUNLARININ ADRESI OLUYOR

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
ALIAGA, EUROVELO ILE BISIKLET TUTKUNLARININ ADRESI OLUYOR

Çevresindeki tarih, deniz ve doga rotalari ile bisiklet tutkunlarinin dikkatini çeken Aliaga, Avrupa Bisikletliler Federasyonu’nun (ECF) en önemli projelerinden olan EuroVelo’da kuzey Izmir ayaginin önemli bir parçasini olusturuyor.

Amaci, tüm Avrupa Kitasinda sürdürülebilir bir Trans-Avrupa Ulasim Agi olusturmak, desteklemek, isletmek ve koordine etmek olan EuroVelo, 5 bin 888 kilometrelik mevcut bisiklet agina sahip. Avrupa Bisiklet Turizm Agi Eurovelo’da yer alan Izmir’de bu agin kuzeyindeki ayaginda Aliaga destinasyonu önemli bir yer tutuyor.

Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar’in öncülügünde ‘Bisiklet Dostu Kent Vizyonu’ hedefi ile bisiklet kullaniminda önemli adimlar atan Aliaga Belediyesi, son bes yilda kent genelinde yaptigi çalismalarla bisiklet agini genisletti. Avci Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alani, sahil bandi, Mavi Bayrakli Agapark Plaji, kus cenneti, Yeni Sakran Sahili, Istiklal Caddesi, Hükümet Caddesi ve son olarak 'Yeni Mahalle Kent Parki Aiolis Kent Bellegi ve Ani Evi'ne yapilan Avrupa standartlarindaki bisiklet yollari ile bisiklet agi yaklasik 15 kilometreye kadar çikartildi. Ayrica Aliaga sinirlari içerisinde yer alan Kyme, Gryneion ve Myrina antik kentleri de bisiklet gruplarinin ziyaret edebilecegi mekanlar arasinda bulunuyor.

EUROVELO IZMIR ROTASI

EuroVelo 8 Akdeniz Rotasi'nin uzantisinda yer alan Izmir'e gelmek isteyen bisiklet severler, Sakiz Adasi'ndan Çesme'ye veya Midilli adasindan Ayvalik'a deniz yoluyla geçiyor. Dikili üzerinden Bergama, Aliaga, Foça, Sasali, Urla, Çesme, Alaçati, Seferihisar, Gümüldür'den Selçuk'a ulasiyor. Güzergâh üzerinde Pergamon, Atarneus, Pitane, Elaia, Gryneion, Myrina, Kyme, Larissa, Smyrna, Agora, Limantepe, Erythral, Teos, Lebedos, Colophon, Klaros ve Ephesos olmak üzere 17 antik kent bulunuyor.

AKDENIZ ROTASI’NDA HANGI ÜLKELER VAR?

EuroVelo’nun 16 adet uzun yol bisiklet rotasindan biri olan EuroVelo 8 Akdeniz Rotasi Ispanya’dan basliyor. Fransa, Monaco, Italya, Slovenya, Hirvatistan, Bosna –Hersek, Karadag, Arnavutluk’tan devam edip Yunanistan ve Kibris olmak üzere 11 ülkeden geçiyor. Rota üzerinde 23 dünya mirasi ve Ege Bölgesi’ne özgü 712 balik türü bulunuyor.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °