Tarih: 09.03.2022 13:37

ALIAGA'DA 8 MART ÇOSKUSU

Facebook Twitter Linked-in

Aliaga Petrol-IS Sendikasi önünde toplanan kadinlar Demokrasi Meydani'na yürüdüler.  Ellerinde erkekler tarafindan katledilen kadinlarin fotograflarini tasiyan kadinlar yürüyüs boyunca , "Erkek adalet degil gerçek adalet, tencere bos faturalar çok, yapilan zamlar geri çekilsin, kadin cinayetleri politiktir, kadin yasam özgürlük" sloganlari attilar.


Demokrasi Meydani'na gelen kadinlar burada basin açiklamasi yaptilar. Aliaga Emek ve Demokrasi Platformu adina basin açiklamasini Deniz Gültekin okudu.

Yasanan ekonomik krizin en agir faturasini kadinlarin yasadigini, yoksullukla mücadele ederken simdi açlikla mücadele etmeye baslandigini belirten Gültekin;''Issizligin rekor seviyelere ulastigi ekonomik kriz kosullarinda kadinlar olarak barinma, beslenme gibi temel ihtiyaçlari bile karsilayamaz olduk. Hali hazirda yoksullukla bas etmeye çalisirken, açlikla mücadele etmek durumunda kaldik. Var olan mesaimize yeni bir mesai daha eklendi; En ucuz ürünü nerede buluruz, hangi saatlerde pazara gidersek daha ekonomik alisveris yapariz, çamasir ve bulasik makinesini saat kaçta çalistirirsak enerjiden tasarruf ederiz... Artan zamlar, yükselen faturalar ve sefalet ücretleriyle karsi karsiya kalan kadinlar bir dar bogazin içinde yasamaya çalisiyoruz. ''dedi.

SUSMUYORUZ KORKMUYORUZ ITAAT ETMIYORUZ!

Türkiye'de yasanan kadin cinayetlerine, Istanbul Sözlesmesi'nin kadinlar için önemine dikkat çeken Gültekin kadin cinayetlerinin politik oldugunu belirtti.


Deniz Gültekin;'' Bugün katlettiginiz kadinlar için de yan yanayiz. Hakkinda hala bir cinayet davasi bile açilmamis olan Aleyna Çakir için buradayiz. Ümit Can Uygun’dan ve onun sirtini dayadigi iktidardan hesap sormak için buradayiz. Ipek Er’e tecavüz edip, intihar etmesine sebep olan Musa Orhan tutuklansin demek için buradayiz. Gülistan Doku’yu bulun, Nadira Kadirova, Yeldana Kaharman’in süpheli ölümlerini aydinlatin demek için buradayiz. Çilem Dogan’in hayati için buradayiz. Katledilen tüm kadinlarin isimlerini aklimizda, kalbimizde tasiyoruz. Bu yüzden öfkemiz hiç bitmeyecek. Kadin cinayetleri tamamen son bulana kadar, failleri koruyanlar, aklayanlar hesap verene dek sürecek. Cezasizlikla faillere cesaret veren düzeninize boyun egmeyecegiz. Kani elinizde olan bütün kadinlarin hesabini mutlaka soracagiz.'' ifadelerini kullandi.

Kadinlarin insanca yasamak istedigini,  Istanbul Sözlesmesi’nden, haklarindan ve hayatlarindan vazgeçmedigini belirten Gültekin sözlerini kadinlarin taleplerini belirterek bitirdi.

Deniz Gültekin'in konusmasi sik sik kadinlarin attigi ''SAVASA HAYIR BARIS HEMEN SIMDI, GÜLISTAN DOKU NEREDE, DÜNYA YERINDEN OYNAR KADINLAR ÖZGÜR OLSA, TENCERE BOS FATURA ÇOK'' sloganlar ile kesildi.

Kadinlarin taleplerini okuyan Deniz Gültekin;

• Yapilan zamlarin geri alinmasi, ücretlere ek zam yapilmasi için

• Kadin istihdaminda tek seçenekmis gibi sunulan esnek-güvencesiz-kayit disi ve 

taseron çalistirmaya son verilmesi için!

• Esit ise esit ücret, sendikal hak ve özgürlükler için

• Bütçede, egitimde ve her türlü yasa ve uygulamada toplumsal cinsiyet esitligi 

saglanmasi için

• Her mahalleye ve isyerlerine 7/24 hizmet veren kres ve bakim evleri 

açilmasi için

• Isyerinde siddeti, ayrimciligi ve mobbingi önleyen ILO 190 sayili yasanin uygulanmasi 

için

• Korunma ve siginma talep edenler öncelikli olmak üzere kadinlara is ve 

sosyal güvence saglanmasi için 

• Istanbul Sözlesmesi, 6284 sayili yasa basta olmak üzere kadina yönelik her türlü 

siddeti önleyen ve kadinlari koruyan yasal düzenlemelerin uygulanmasi için 

• Nafaka hakki için, istismar ve siddet davalarinda cezasizligin son bulmasi için 

• Temel ihtiyaç ürünleri ve hizmetlerinin ücretsiz saglanmasi için, dogum kontrol 

yöntemleri ve ürünleri; ped, tampon gibi hijyen ihtiyaçlarinin ücretsiz saglanmasi için, 

• Ücretsiz ve kosulsuz HPV asisi için, fiili “kürtaj yasaklarini” kaldirmak için 

Isyani büyütüyor, mücadeleyi örgütlüyoruz. 

YASASIN 8 MART KADINLARIN ULUSLARARASI BIRLIK, MÜCADELE VE DAYANISMA GÜNÜ

YASASIN 8 MART MÜCADELEMIZ '' diyerek sözlerini bitirdi.







Orjinal Habere Git
— HABER SONU —