ALIAGA'NIN ANTIK KENTLERI OKUYUCU ILE YENIDEN BULUSUYOR

ALIAGA'NIN ANTIK KENTLERI OKUYUCU ILE YENIDEN BULUSUYOR

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
ALIAGA

Aliaga Belediyesi’nin kültür yayinlari dahilinde hazirlanan ve Aliaga Kent Kitapligi’nin 9.yayini olan “Aliaga ve Çevresindeki Antik Kentler, Kyme, Myrina, Gryneion, Tisna, Elaia, Aigai, Larisa” kasim ayinin kitabi olarak okuyucu ile yeniden bulusuyor.

Aliaga Belediyesi’nin “Oku, Okut” kampanyasi kapsaminda ilk dagitimi mart ayinda yapilan eser arkeoloji ve akademi dünyasinin ilgisini kisa sürede çekmeyi basarmisti. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez’in editörlügünü üstlendigi 200 sayfalik eserde Aliaga ve çevresinde yer alan antik kentler Kyme, Myrina, Gryneion, Tisna, Elaia, Aigai ve Larisa’da yürütülen kazi arastirmalarinda elde edilen bilimsel bulgular toplu bir sekilde bilim dünyasina sunuluyor. 

HILAL MASA’DAN ÜCRETSIZ EDINEBILIRSINIZ

Bölge tarihi ve arkeolojisi hakkinda temel bilgilerin yer aldigi eseri okuyucular Aliaga Belediyesi merkez hizmet binasinda faaliyet gösteren Hilal Masa’dan ücretsiz olarak temin edebilecek. Kitaba dijital platformdan ulasmak isteyen okuyucular kitaplarin tam metinlerini Aliaga Belediyesi resmi internet sayfasi yayinlarimiz bölümünden okuyabilir ya da pdf olarak indirebilir.

Aliaga’nin tarih, kültür ve kent bellegine katki koyan kitapta;

KYME

Aliaga’nin 6 kilometre güneyinde ve ilçe sinirlarinda yer alan Kyme antik kentinde, 2008 yilindan itibaren Italya’daki Calabria Üniversitesi ögretim üyesi Doç. Dr. Antonio La Marca kazi baskanligini yürütüyor. Son yillardaki çalismalar agora, stoa, tiyatro, küçük tapinak, sütunlu yol, yerlesim bölgesi ve Helenistik sur duvarinda devam ediyor.

MYRINA VE GRYNEION

Myrina ve Gryneion kentlerindeki arkeolojik yüzey arastirmalari ve elde edilen buluntular ayrintili olarak Arastirma Baskani Doç. Dr. Murat Çekilmez tarafindan ele alindi.

TISNA

Aliaga’nin dogusunda, Uzunhasanlar Mahallesi sinirlari içerisinde yer Çandarli Körfezi’ne tepeden bakar sekilde yaklasik 250-300 metre yüksekliginde kuruldugu tespit edilen Tisna antik kentine ait buluntular ayrintili olarak Arastirma Baskani Dr. Ögr. Üyesi Emre Erdan tarafindan sunuldu.

ELAIA

Elaia antik kenti, Aliaga’nin yaklasik 20 kilometre kuzeyinde, Çandarli Körfezi kiyisinda, kalintilari bugünkü Zeytindag-Kazikbaglari mevkiinde uzanan eski bir Aiol liman kentidir. Pergamon Kazi Baskani Prof. Dr. F. Pirson yönetiminde gerçeklestirilen Elaia yüzey arastirmalarinda elde edilen son veriler, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi. Güler Ates tarafindan sunuldu.

AIGAI

Manisa il sinirinda yer alan Aigai, Kazilar 2004-2016 yillari arasinda, Ege Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Prof. Dr. Ersin Doger baskanligindaki ekip tarafindan yürütüldü. 2017 yilindan itibaren gerçeklestirilen çalismalar ise Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yusuf Sezgin’in baskanligindaki bilim insanlari ve ögrencilerin katilimiyla yürütülüyor. Eserde, kentin adinin anlami ve ekonomisi, arastirma tarihçesi ve kentte saptanan yapilar yer aliyor.

LARISA

Menemen ile Aliaga arasinda, Buruncuk Mahallesi’nin üst kisimlarinda yer alan Antik kent ve burada yapilan çalismalarda elde edilen veriler Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyesi ve Larisa yüzey arastirmalari baskani Prof. Dr. Turgut Saner tarafindan ele alindi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °