Izmir’e su kuleleri kurarak bu problemini asmayi amaçlayan Çetinkaya, konu ile ilgili Etiyopya’da çalisma gerçeklestirdigini belirtti. Yaklasik 10 milyon liralik yatirim yapmayi düsündügünü dile getiren Avukat Çetinkaya, Etiyopya’daki partnerleri araciligiyla 920 santimetrelik vazo biçimli su kulesi yaptirmaya basladigini da sözlerine ekledi. Yaptirilan bu kulelerin Izmir’e getirilerek Türkiye’de ve ilde baslayan susuzluk sorununa uzun vadeli çözüm üretmesi planlaniyor.
Avukatlik kimliginin, insani yardim çalismasi yapmasina ve proje gelistirmesine engel olmamasi gerektigini belirten Alperen Cihan Çetinkaya yaptigi açiklamada: ‘‘Yaptirdigimiz su kuleleri elastik hasirotuyla yapilmakta ancak dis katmani rüzgara karsi da çok dayanakli. Soguk hava yogunlastigi zaman, yapinin dibinde bulunan bir kaba, rüzgarlarin tasidigi nem toplaniyor. Yani bu demektir ki; sis ve çigden su elde edebilecegiz. Su, musluk görevi gören bir tüpten geçerek temiz halde içilebilir hale geliyor. Bir su kulesi ile günde 100 litre su elde edilebiliyor. Biz yaklasik 2500 adet kurmayi planliyoruz. Tabii ki bu Izmir’imizin bütün sorunumuzu çözmez farkindayiz ancak iyi bir baslangiç olacagini düsünüyoruz.’’
Yapilan arastirmalar sonucunda ilerleyen süreçte gelismis ülkelerin su sorununa bu tür çözümler getirecegini belirten uzmanlar, 2050 yilinda susuzluk probleminin üst seviyelere ulasacagini dile getiriyorlar. Ilerleyen yillarda 3 milyar insanin susuzluk sorunu ile bas etmek zorunda kalacaginin da alti çiziliyor.