ALTO YÖNETIMINDEN 2021 YILI DEGERLENDIRMESI

ALTO YÖNETIMINDEN 2021 YILI DEGERLENDIRMESI

Aliaga Ticaret Odasi Yönetimi, ilçedeki basin mensuplariyla bir araya gelerek, Aliaga Ticaret Odasinin 2021 yilinda gerçeklestirdigi faaliyetler ve yeni yilda gerçeklestirilmesi planlanan çalismalarla ilgili degerlendirmelerde bulundu.

ALTO Meclis Salonu’nda gerçeklestirilen toplantiya ALTO Yönetim Kurulu Baskani Ömer Ertürk, Yönetim Kurulu Baskan Vekilleri Hamdi Erdem ve Ugur Akyildiz, Yönetim Kurulu Üyesi Saban Atalan, Genel Sekreter Sezen Akyildiz Gürgen ile ilçede görev yapan basin mensuplari katilim gösterdi.

Konusmasinin basinda pandeminin olumsuz etkileri sonucunda 2021 yilinda tüm ülkelerin ekonomik olarak son derece kritik virajlardan geçtigini söyleyen Aliaga Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ömer Ertürk, Bunun yani sira ülke ekonomisinin de kur, faiz ve enflasyon sarmalindan kaynakli çesitli sorunlarla karsi karsiya kaldigini belirtti.

‘IS DÜNYASINA NEFES ALDIRAN ÇOK SAYIDA DÜZENLEME, ÜYELEIMIZDEN BASLAYAN SÜREÇLERIN NETICELENMESI ILE HAYATA GEÇTI’

Geride kalan yilda pandemi ve ekonomide yasanan olumsuz gelismelerden en çok etkilenen isletmelerin hizmet sektörü ile küçük ve orta ölçekli yerel esnaflar oldugunu dile getiren Baskan Ömer Ertürk, Bu süreçte ALTO olarak biz de yogun bir mesai yürüttük. Sektörlerden gelen talep ve önerileri basta Sayin Cumhurbaskanimiza, bakanlara, milletvekillerine, ilgili kurum ve kuruluslara ilettik, sorunlarin çözümü noktasinda takipçi olduk. Is dünyasina nefes aldiran çok sayida düzenleme, üyelerimizden baslayan süreçlerin neticelenmesi ile hayata geçti. Üyelerimizin finansman ihtiyaci için, bankalarla anlasmalar imzaladik. Bu süreçte yönetim, meclis ve komite üyelerimizle, personelimizle üyelerimizi ziyaret ederek sorunlari dinlendik, bunlari raporlar haline getirip ilgili kurumlara tasidik. Salgin nedeniyle uzaktan egitim gören ihtiyaç sahibi ögrencilerimize yaptigimiz tablet yardiminin güzel sonuçlarini aldik. Ayrica kentimiz için sosyal ve kültürel alanlarda is birligi çalismalarina imza attik. Aliaga Ticaret Odasi ailesi olarak 2022 yilinda da üyelerimizin ve bölgemizin yararina olacak olan tüm çalismalara katki koyma irademizi sürdürecegiz” dedi.

ODA VE BORSALARIN ÖNEMI BU DÖNEMDE ÇOK DAHA FAZLA ÖNE ÇIKTI

Oda ve borsalarin pandemi döneminde öneminin çok daha fazla öne çiktigini söyleyen Ertürk, “Sorunlara çözüm önerileri sunmanin ve çözüm bulmanin yaninda, kaynaklarimizi bankalara yatirarak düsük faizli finansman sagladik. Aidatlarimizi yapilandirdik. Ayni zamanda pandemi döneminde üyelerimizin islemlerini daha hizli yapabilmeleri için adimlar attik. Bu kapsamda il odalari bünyesinde gerçeklestirilen Sayisal Takograf (Dijital Ehliyet) hizmeti yetkisini aldik. Artik bu islemleri üyelerimiz kisa süre içerisinde Izmir’e gitmeden Odamizda gerçeklestirebiliyorlar. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin dijital ortama tasinmasi konusundaki görüsmelerimiz nihayete erdi. Kâgit baskisi kaldirilan gazeteye, üyelerimiz 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren dijital olarak ulasabiliyor ve ayrica onayli suretini de internet üzerinden temin edilebiliyorlar. Yine gerek pandemi gerekse de ekonomideki gelismeleri göz önünde bulundurarak, üyelerimizi bu süreçte desteklemek amaciyla internet üzerinden sundugumuz oda belgelerini ''ücretsiz'' veriyoruz. Bu kapsamda üyelerimiz faaliyet belgesi, oda kayit belgesi ve ortaklik teyit belgesini oda web sitemiz üzerinden ücretsiz temin edebiliyorlar” diye konustu.

ÜCRETSIZ MESLEKI EGITIM PROJESINE YOGUN KATILIM SEVINDIRDI

Aliaga Habas Hamdi Basaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi is birligiyle, is dünyasinin ihtiyaç duydugu nitelikli insan gücünün yetistirilmesi ve kent genelinde is arayan vatandaslara mesleki egitim verilerek mesleki yeterlilik belgesi almalarini amaçlayan projelerinin basladigini dile getiren Ertürk, “Uzun zamandir heyecanla bekledigimiz projenin baslangicini gerçeklestirdigimiz için çok mutluyuz. Egitim programina ilgi bizi çok memnun etti. Egitim için simdiden 4 grubumuz doldu. Biz Aliaga Ticaret Odasi olarak mesleki egitime büyük önem veriyoruz. Çünkü, hem sanayinin ihtiyaçlarina cevap verecek nitelik ve donanimda insan kaynagi yetistirilmesinin hem de var olan insan kaynagimizin ihtiyaç olan alanlarda egitilerek istihdam edilmesinin ortaya çikaracagi faydayi saglamak istiyoruz. Projemizin sonucunda her iki tarafin sorunun ortadan kalkmasinda payimiz olursa çok mutlu oluruz” seklinde konustu.


GIDA VE EGITIM YARDIMLARI

Oda olarak yaptiklari gida ve egitim yardimlarina da deginen Baskan Ertürk, Her yil ramazan ayinda yaptigimiz gida yardimi kapsaminda 2021 yilinda belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere gida paketi yardimi yaptiklarini, egitim yardimlari çerçevesinde de 2021’de gerek ilk ve ortaokul ögrencilerine gerekte üniversitelerin 2 ve 4 yillik bölümlerinde okuyan maddi destege ihtiyaç duyan ögrencilere de egitim yardiminda bulunduklarini dile getirdi.

INDIRIM PROTOKOLLERI IMZALANDI

Yaptiklari protokoller hakkinda bilgiler veren Baskan Ertürk, “Üyelerimizin çesitli alanlarda ihtiyaçlarini göz önünde bulundurarak çesitli indirim anlasmalari gerçeklestirmeye özen gösteriyoruz ve üyelerimizin bütçelerine katki saglamaya çalisiyoruz. Bu noktada 2021 yilinda egitimden, sagliga, konaklamadan bilisim hizmetlerine kadar çesitli firmalarla indirim protokolü imzalayarak üyelerimize katkida bulunmaya özen gösterdik” dedi.

2021’DE AÇILAN SIRKET SAYISI 259 OLDU

2021 yilinda Odada kurulan sirket sayisi hakkinda bilgiler veren Baskan Ertürk, 2021 yilinda kurulan sirket sayisi 259 oldu. Kapanan sirket sayisi ise 113 olarak gerçeklesti. 2020 yilinda ilçemizde toplamda 249 sirket kurulmustu. Yine ayni yil kentte kapanan sirket sayisi ise 109 oldu” diye konustu.

ALIAGA LIMANLARI EGE BÖLGESI'NIN DIS TICARET MERKEZI

Aliaga limanlarinin 2021 yili dis ticaret ve yük verilerini degerlendiren Baskan Ömer Ertürk, “Aliaga limanlarinda gerçeklestirilen ihracat, geçen yilin ayni dönemine göre 5,9 milyar artisla (yüzde 46) 18 milyar 541 milyon dolar olarak gerçeklesti. Ithalat ise, geçen yila göre 4, 4 milyar dolar artisla (yüzde 51) 12 milyar 937 milyon dolar olarak gerçeklesti. Böylece toplam 31 milyar 455 milyon dolar dis ticaret hacmi ile tüm zamanlarin rekoru kirildi. Aliaga limanlarinda gerçeklestirilen toplam yük elleçlemesi, geçen yil 66 milyon 532 bin ton iken, bu yil yüzde 7 artisla 73 milyon 889 bin ton olarak gerçeklesti. Limanlara gelen gemi sayisi,geçen yil 5 bin 356 adet iken, bu yil yüzde 8 artisla 5 bin 783 oldu. Aliaga limanlarinda gerçeklestirilen konteyner elleçlemesi, geçtigimiz yil 1 milyon 275 bin TEU iken, bu yil yüzde 9 artisla 1 milyon 389 bin TEU olarak gerçeklesti” dedi.


Sohbet havasinda geçen toplantinin ardindan, basin mensuplarinin sorularini yanitlayan ALTO Yönetim Kurulu Baskani Ömer Ertürk, soru cevap kisminda Aliaga’da planlanan yatirimlar, ilçenin ticari durumu ve gündemdeki gelismeler ile ilgili degerlendirmede bulundu.