Andropozu hafif belirtilerle atlatmak için ne yapmali?

Erkeklerde yaslanma ile birlikte kandaki testosteron hormonu seviyesinin azalmasi ve buna bagli olarak ortaya çikan klinik tablo andropoz olarak tanimlaniyor. 50 yasindan sonra görülebilen andropoz için kesin bir yas siniri olmadigini belirten uzmanlar; ö

Sağlık 23.04.2021 17:34:26 0
Andropozu hafif belirtilerle atlatmak için ne yapmali?

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tip Merkezi Psikiyatri Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Dilek Sarikaya, andropozun belirtilerine ve tedavi yöntemlerine degindi.

Depresif belirtiler ortaya çikabilir

Erkeklerde yaslanma ile birlikte kandaki testosteron hormonu seviyesinin azalmasina bagli ortaya çikan klinik tablonun andropoz olarak tanimlandigini belirten Dr. Dilek Sarikaya, “Bu sürecin en bilinen belirtisi cinsel islevlerdeki bozulmadir. Testosteron cinsel islevlerin düzenlenmesine ek olarak kisinin ruh hâlinin dengelenmesinde de etkili bir hormondur. Bu nedenle testosteron hormonu azalmasi ile depresif belirtiler ve uyku bozukluklari gibi ruhsal birtakim belirtiler de ortaya çikabilir.” dedi.

Kesin bir yas siniri yok!

Erkeklerde 40 yasindan sonra kandaki testosteron seviyesi gerilese de bu gerilemenin her erkekte ayni seviyede olmadigini belirten Sarikaya, “Bu nedenle andropozun her erkekte ortaya çikan bir durum olmadigini söyleyebiliriz. Siklikla 50 yasindan sonra görülebilen andropoz için kesin bir yas siniri bulunmuyor.  Özellikle fiziksel sagligi yerinde olan sosyal, psikolojik ve fizyolojik yönden herhangi bir sorun yasamayan kisilerde bu süreç oldukça yumusak bir geçis seklinde gerçeklesebiliyor veya hafif belirtilerle atlatilabiliyor. Bazi kisilerde ise andropoz belirtileri çok belirgindir.” diye konustu. 

Bu belirtilere dikkat!

Dr. Dilek Sarikaya, en yaygin görülen andropoz belirtilerini söyle siraladi:  “Cinsel isteksizlik, ereksiyon (sertlesme) problemleri, erken bosalma, ani gelen ates basmasi, kaygi düzeyinde artis veya depresyon, yorgunluk ve sinirlilik hali, motivasyon güçlügü, unutkanlik, uyku düzenine iliskin bozukluklar ve uyku gereksiniminde artis, kas ve eklemlerde agrilar, vücuttaki tüylerde azalma, kilo artisi, ciltte kuruluk ve kirisikliklarda artis, kemik erimesi ve anemi.”

Depresyon ve kaygi bozuklugu görülebilir

Testosteron düzeylerinde azalma ile birlikte moral bozuklugu, duygudurum dalgalanmalari, sinirlilik, konsantrasyon güçlügü, genel motivasyon kaybi, uyku sorunlari, enerji azligi, kilo artisi gibi belirtilerin sikça görüldügüne dikkat çeken Sarikaya, “Andropoz döneminde ortaya çikan cinsel sorunlar ve duygusal degisimler erkeklerin hayatlarini tekrar incelemesine, amaçlarini, hayallerini gözden geçirmesine neden olur. Gençlik yillarina duyulan özlem, cinsel islevlerin kaybi ve bedendeki degisimlerle birlikte ortaya çikabilen yetersizlik hissi bir orta yas krizini tetikleyebilir. Öfke, tahammülsüzlük ve dürtüsel davranislar yakin iliskilerde sorunlara yol açabilir. Ayrica sosyal ve mesleki islevsellikte bozulma, depresyon ve kaygi bozuklugu ortaya çikabilir.” ifadelerini kullandi.

Andropoz tedavisi nasil olmalidir?

Dr. Dilek Sarikaya, ‘Andropoz tedavisinde multidisipliner bir yaklasim gerekebilir’ dedi ve sözlerine söyle devam etti:

“Belirtileri yasayan kisilerin öncelikle bir üroloji uzmani tarafindan muayene edilmeleri, hormon seviyelerinin incelenmesi ve gerekli tedavilerin uygulanmasi yerinde olacaktir. Eslik eden ruhsal belirtilerin varliginda ise bir ruh sagligi ve hastaliklari uzmani tarafindan degerlendirme yapilmasini öneriyoruz. Genel bir ruhsal muayene yapildiktan sonra uyku bozuklugu, depresyon ya da kaygi bozuklugu tablosu eslik etmesi halinde psikofarmakolojik ilaç tedavileri düsünülebilir. Ayrica cinsel terapiler alaninda uzmanlasmis bir ruh sagligi ve hastaliklari uzmanindan cinsel danismanlik alinabilir, cinsel terapi uygulanmasi söz konusu olabilir. Süreçte ortaya çikmasi muhtemel iliski sorunlarinda ise bireysel psikoterapi ya da aile ve çift terapisine basvurulmasi uygun olacaktir.“


 


Cuma 20.7 ° / 14.3 °
Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °
Pazar 9.2 ° / 3.1 °