Tarih: 09.05.2021 12:40

Ankilozan spondiliti erken taniyin, agriya boyun egmeyin!

Facebook Twitter Linked-in

8 Mayis Cumartesi günü oynanan Trabzonspor - Antalyaspor maçi esnasinda gerçeklestirilen farkindalik etkinliginde futbolcular maça çikarken her zamanki gibi kosarak degil, yere yakin bir körükten egilerek sahaya çikarak AS hastaligina dikkat çekti. Maçin spikeri ise; “Degerli futbolseverler, bugün her iki takim da gördügünüz gibi sahaya biraz zorlanarak çikiyor. Nedeni ise omurgada hareket kisitliligi yaratan iltihapli bel romatizmasi Ankilozan Spondilit’e dikkat çekmek.1 Eger 3 aydan uzun su¨ren bel agriniz varsa; agriniz dinlenmeyle artiyorken hareketle azaliyor ve sabahlari 30 dakikadan fazla süren bel tutuklulugunuz varsa mutlaka doktorunuza danisin.1,2 Ankilozan spondiliti erken taniyin, agriya boyun egmeyin!” anonsu ile hastalikta erken taninin önemini vurguladi. 

Kampanya ile ilgili açiklamalarda bulunan Türkiye Romatoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Fatos Önen; “Ülkemizde her 200 kisiden birinde görülen AS hastaliginda erken tani büyük önem tasiyor. Toplumu dogru sekilde, dogru yollardan bilgilendirmeyi ve hastaligin genis kitleler tarafindan duyulmasini hedefleyen kampanyanin bu anlamda basariya ulasmasindan ötürü son derece mutluyuz.” dedi.

3 aydan uzun süren bel agrisi AS hastaligi olabilir

Hastalikla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Fatos Önen; “AS vücutta birçok sistemi tutan inflamatuvar bir hastalik. Günümüzde inflamatuvar bel agrisi siklikla mekanik bel agrisiyla karistiriliyor. Inflamatuvar bel agrisini mekanik bel agrisindan ayiran önemli farkliliklar bulunmaktadir. Inflamatuvar bel agrisi agirlikli olarak 40 yasin altindaki kisilerde baslamakta, agrilar üç aydan uzun sürmekte ve istirahatla geçmemektedir. Bel agrisinin özellikle gecenin ikinci yarisindan itibaren hastalari uyandirmasi ve sabahlari 30 dakikadan uzun süren tutukluga neden olmasi da inflamatuvar bel agrisinin belirtileri arasinda yer almaktadir.” diye konustu.

AS erkeklerde, kadinlara oranla 2-3 kat daha fazla görülüyor

Prof. Dr. Fatos Önen ayrica; “AS’nin nedeni halen bilinmemekle beraber, güçlü bir genetik bag söz konusudur. AS yetiskin nüfusun yaklasik %0,5’ini etkiler ve her yasta görülebilse de çogunlukla genç yaslarda ortaya çikar. Hastalik erkeklerde, kadinlara oranla 2-3 kat daha siktir.” dedi.

AS hastaliginin yönetilmesinde, erken tani büyük önem tasiyor

AS’nin inflamasyon sonucunda bel, sirt, boyun ve kalçanin arka kisimlarinda agri ve tutukluga neden oldugunu belirten Prof. Dr. Fatos Önen “Ilerleyen dönemlerde, bazen kamburluk ve omurgada kalici hareket kisitliligi gelisebilir. Ankilozan spondilitte gögüs kafesinde, daha çok diz ve ayak bilegi gibi büyük eklemlerde ve topuk gibi kas kirisleri ile baglarin yapistigi kemik bölgelerinde de agri ve sislikler ortaya çikabilir. Ayrica gözde kizariklik ve agri (üveit), sedef hastaligi veya iltihapli bagirsak hastaligi AS’ye eslik edebilir.” diye konustu. Prof. Dr. Fatos Önen; “Erken teshis, egzersiz ve uygun müdahale ile hastalarin daha saglikli ve kaliteli bir yasam sürmesi mümkündür.” diye açiklamalarina devam etti. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —