Bir virüs hastaliginda immünoglobulin G tipi koruyucu antikorlarin gelisme süresi minimum 14 gün olarak kabul ediliyor. Asi yapildiktan sonraki gün kan tahlili yaptirilmasi durumunda antikor seviyesinde yükselme tespit edilememesinin dogal oldugunu belirt
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Songül Özer, asidan sonra antikor olusmasi süreci hakkinda önemli bilgiler paylasti.
Antikor olusmasi için en az 14 güne ihtiyaç var
Dr. Songül Özer, ‘Koronavirüsle ilgili bilgilerin sinirli oldugunu belirtmekle birlikte diger genel virüs enfeksiyonlarinda olusan bilgilerle antikor testi süreci hakkinda degerlendirme yapabiliriz’ dedi ve sözlerine söyle devam etti:
“Bir virüs hastaliginda immünoglobulin G tipi koruyucu antikorlarin gelisme süresi minimum 14 gündür. Ikinci asiyi yaptirdiktan sonra 14 gün geçmeden aslinda kanda, serumda bakilan antikor seviyesinin yükselmesini beklemiyoruz. Asiyi yaptirdiktan sonra ertesi gün kan tahlili yaptirip antikor yükselmis mi diye bakildiginda yükseldiginin görülmemesi son derece normal bir durumdur. Bu sonuç asinin korumadigi anlamina gelmez. Antikorlarin henüz olusmadigini ya da kanda tespit edilebilir düzeye henüz gelmedigini gösterir. En saglikli ölçüm minimum 14 gün sonra yapilmalidir.”
Antikor olusma sürecinde kisiye göre degisiklik yasanabilecegini belirten Özer, “Ortalama 14 günlük süreden bahsediyoruz. Bu süre 3 haftaya ya da 1 aya da yayilabilir. Bazi durumlarda immünoglobulin G yanitinin tespit edilebilir düzeye gelmesi 6 haftaya da uzayabilir. Çok nadir sayida insanda 14 günden önce de antikorun yüksek seviyede ve kanda tespit edilebilir düzeye gelebilecegini unutmamak gerekir” dedi.
Antikorun kanda 4-6 ay boyunca kalacagi öngörülüyor
Antikorun kanda ne kadar süre kalacagina cevap vermenin ne kadar sürede olusacagina cevap vermekten zor oldugunu ifade eden Özer, “Covid-19 için bu sürenin ne kadar olacagini henüz bilmiyoruz. Su andaki bilgilerle ortalama 4-6 ay sürede yüksek kalabilecegini öngörebiliyoruz. Kornavirüs asisi ya da koronavirüs hastaligi ile vücutta antikor olustugunda 4-6 ay süre ile kanda tespit edilebilir oldugunu ve hastaliktan koruyabilecegini söyleyebiliyoruz” diye konustu.
Asi ile 1 yila çikacagi tahmin ediliyor
6 aylik sürenin asi ile 1 yila kadar uzatildigini ve 1 yil boyunca kanda immünoglobulin G seviyesine bakildiginda yüksek bulunacagini düsündüklerini dile getiren Dr. Songül Özer, “Asilama çalismalari yeni basladi. Yurt disinda ilk asilar aralik ayinda yapilmaya baslandi. O yüzden asi yapildiktan 14 gün sonra antikor ölçtürdüler ve tespit etmeye, çalismalara basladilar. Ne kadar süre antikorun yüksek kaldigini ölçümlemek için tahminimize göre klinik çalismalarda haftada 1 immünoglobulin G kontrolü yapiliyordur. Ancak ne kadar sürede yüksek kaldigini söyleyemezler çünkü asi uygulanmaya baslayali henüz 1 veya bazi ülkelerde 2 ay oldu. Ikinci doz asi uygulamalari tamamlanmis ülke sayisi zaten çok az. Onlarin da üzerinden henüz 2 ay geçmedi. Bu nedenle 3-5 aylik sürelerde çalismalarin bitmesini bekliyoruz. Antikorun kanda ne kadar uzun süre kaldigini bu çalismalar gösterecek. Bu çalismalari baska hastaliklarda ve baska asilarda da görebiliyoruz” dedi.
Hepatit B’de asi takvimi yeniden uygulanabiliyor
Hepatit B asisinin en sik gözlemlenen asilardan biri oldugunu ifade eden Özer, “Hepatit B asisini 3 doz veya bagisiklik durumuna göre bazen 4 doz yapiyoruz. Sonrasinda 6 ay ve 1 yil sonrasinda kontrol ediyoruz. Kontroller sonucu hiçbir antikor gelismedigini görebiliyoruz. Hepatit B’de tablo farkli oldugu için hiç asilamamisiz gibi 016 asi takvimini yeniden uyguluyoruz. Bu durumda hastaya bir sans daha vermis oluyoruz. Sonrasinda tekrar antikor tahlili yapiyoruz ve sonuç yine negatifse vazgeçiyoruz. Covid-19’da henüz kontrol etme sansimiz olmadi. Henüz bir hasta deneyimine sahip degiliz” dedi.
Covid-19’da da kisiye ikinci sans verilebilir
Dr. Songül Özer, ‘Koronavirüs asisindan sonra 6 hafta sonunda kiside antikor gelismemesi durumu ile ilgili henüz bilim insanlari Hepatit B asisinda oldugu gibi asi takvimini yeniden uygulama önerisinde bulunmadi’ dedi ve sözlerini söyle tamamladi:
“Ancak muhtemelen bu yönde öneride bulunabilirler. Çünkü biz antikor gelistirmek için her zaman hastalara ikinci sansi veririz. Bazi immün sistemler çalisabilmek için biraz daha fazla antijenik uyari bekliyorlar. Ikinci asilamadan sonra da hala kiside antikor gelismiyorsa çalismayi birakiriz. Zaten asilama yapsak da maske, mesafe ve temizlige dikkat etmemiz gerektigini söylüyoruz. Antikor gelismeyen kisiler için konuyu kapatmak gerekiyor. Bu durumda da virüslere karsi önlemleri her zaman hayatlarinda bulundurmalari ve korunmaya devam etmeleri gerekiyor.”