Araç kullanirken stresi artiran 6 faktör

Sürüs, tam konsantrasyon ve sakinlik gerektir. Ancak yapilan arastirmalar, özellikle büyük sehirlerde araç sürücülerinin sürüs sirasinda stres yasadigini ortaya koyuyor. Yoldaki stres faktörlerine karsi önlemler almak, konsantrasyon ve sakinligi korumak i

Güncel 18.02.2021 19:25:12 0
Araç kullanirken stresi artiran 6 faktör
Yanlis sürüs pozisyonu

Arabadaki sürüs pozisyonunun yanlis olmasi, koltugun dogru ayarlanmamasi, direksiyon mesafesi, direksiyonu çok siki kavramak gibi faktörler, konsantrasyon ve sakinligi etkileyerek, stres yasanmasina neden olabilir. Bu gibi durumlarda vücudu gevsek tutacak dogru pozisyonu almak stresi azaltmaya yardimci olacaktir.

Rahat olmayan kiyafet ve ayakkabi tercihi

Araba kullanirken kiyafet ve ayakkabi seçimi düsünüldügünden daha fazla öneme sahiptir. Araç kullanirken siki, dar ve konforsuz kiyafet kombinleri ve ayakkabi seçimleri sürüsü dogrudan etkilemektedir. Özellikle gün sonu yogun trafikte ya da uzun yolculuklarda bu tip kiyafetler yerine daha rahat kiyafetler tercih edilmelidir.

Aceleci davranmak

Özellikle yagmurlu ve sisli havalarin yani sira kar ve buzun hakim oldugu günlerde araç kullanirken aceleci davranilmamalidir. Anlik acele bir kararin getirileri fazlasiyla olumsuz olabilmektedir. Araç kullanirken aceleci davranmamak ve varilacak noktaya geç de olsa güvenle varmak düsüncesi her daim akilda olmalidir.

Mola vermemek

Sürücüler yorgun veya sinirliyken araç kullanmaktan özellikle kaçinmalidir. Yasanan bu tip duygular araç kullanirken stresi artiracagi gibi hem can hem de araç güvenligine yönelik tehlikeleri de artirmaktadir. Özellikle uzun saatler araç kullandiktan sonra mümkünse mola verilmelidir. Biraz dinlenmek hem zihinsel hem de fiziksel olarak daha iyi hissedilmesini saglayacaktir.

Trafik kurallarina uymamak

Araç kullanan tüm sürücülerin trafik kurallarina uymasi bir zorunluluktur. Trafik kurallarina uymamak hem araç sürücüsünü hem de baskasinin can güvenligini tehlikeye atar ve strese sokar. Trafik kurallari evrenseldir ve bu kurallara uymak araç sürücüsüne huzur verecektir.

Diger araç sürücülerine kulak asmak

Araç kullanirken stres yaratabilecek faktörlerden bir digeri ise akan ya da duran trafikteki diger sürücülerdir. Bu sürücüler yasadiklari stres dolayisiyla araç camindan laf atma, sikistirma gibi faktörlerle civarlarindaki sürücüleri de strese sokmaktadirlar. Böylesi durumlarda bu tip araç sürücülerine kulak asilmamali ve sakinlik her daim korunmalidir.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °