Araci olanlar dikkat! Motorlu tasitlar vergisi (MTV) için son gün

Araci olanlar dikkat! Motorlu tasitlar vergisi (MTV) için son gün

Ticari kazanci basit usulde tespit edilen ve esnaf-sanatkarlar gibi mükellefleri ilgilendiren gelir vergisi beyanname dönemi yarin baslayacak. Kamu alacaklarinin yeniden yapilandirilmasina iliskin düzenleme kapsaminda da son basvuru günü yarin dolacak. Sö

Geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan olusan mükellefler, 1 Subat-1 Mart döneminde yillik gelir vergisi beyannamelerini verecek.

Söz konusu mükellefler, beyannamelerini Defter-Beyan Sistemi üzerinden olusturabilecek. 2020 yili kazançlarina iliskin olarak verilecek yillik beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi iki esit taksitte ödenecek. Birinci taksit 1 Subat-1 Mart döneminde verilecek. Ikinci taksitin ise haziranda ödenmesi gerekiyor.

Söz konusu vergi, anlasmali bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödenebilecek. Gelir Idaresi Baskanligi verilerine göre, basit usulde vergilendirilen mükellef sayisi 808 bin 571 olarak belirlenirken, bu mükelleflerin 46 bin 560'i Istanbul'da yer aliyor. Taksici, terzi, berber, ayakkabi tamircisi ve minibüs isletmecisi gibi esnaf ve sanatkarlar, basit usulde vergilendiriliyor.

Basit usulde vergilendirilen mükelleflere bazi avantaj ve kolayliklar da saglaniyor. Bu kapsamda, söz konusu mükellefler defter tutmuyor, vergi tevkifati yapmiyor ve muhtasar ile prim hizmet beyannamesi vermiyor. Bu mükellefler, geçici vergi beyannamesi vermiyor ve geçici vergi ödemiyor. Teslim ve hizmetleri katma deger vergisinden istisna oldugundan bu mükelleflerce, katma deger vergisi beyannamesi de verilmiyor. Ticari kazançlarina 2020 yili için 13 bin lira kazanç indirimi yapilacak bu mükellefler, engellilik indiriminden de faydalanabiliyor.

HIZMET ERBABI IÇIN DE BEYANNAME DÖNEMI

Öte yandan, diger ücret geliri elde eden hizmet erbaplarinin 2021 yilinda ödeyecegi gelir vergisinin tarh ve tahakkuk islemleri de 1 Subat ile 1 Mart arasinda yapilacak. Bu kapsamda, kazançlari basit usulde tespit edilen ticaret erbabi yaninda çalisanlar, özel hizmetlerde görev yapan soförler, özel insaat sahiplerinin ücretle çalistirdigi insaat isçileri, gayrimenkul sermaye iradi sahibi yaninda çalisanlar gibi hizmet erbabi yer aliyor.

Kamu alacaklarinin yeniden yapilandirilmasina iliskin düzenleme kapsaminda da son basvuru günü yarin dolacak. Söz konusu yapilandirmaya iliskin pesin ödeme ve ilk taksit ödeme süresi ise 1 Mart olarak belirlendi.

MTV'DE YARIN SON GÜN

Bu yila iliskin motorlu tasitlar vergisi birinci taksit ödemesi için taninan süre de yarin sona erecek. Temmuz-Agustos-Eylül-Ekim-Kasim-Aralik 2020 dönemine iliskin geri kazanim katilim payi beyannamesinin verilmesi ve ödemesinin de yarin gün sonuna kadar yapilmasi gerekiyor. (AA)