ARAP ÜLKELERINE IHRACAT AZALDI, ITHALAT ARTTI

ARAP ÜLKELERINE IHRACAT AZALDI, ITHALAT ARTTI

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
ARAP ÜLKELERINE IHRACAT AZALDI, ITHALAT ARTTI

Istanbul’da, ilk dokuz ayda, ihracat yüzde 12 azalirken ithalat yüzde 13,1 artti. Arap ülkeleriyle ihracatta yüzde 10,1 azalis, ithalatta yüzde 95,1 artis kaydedildi. Üçüncü çeyrekte en yüksek ihracat Almanya’ya yapildi. Isviçre’den yapilan ithalatta yüzde 763 yükselis oldu. 2020 yilinin üçüncü çeyreginde Istanbul’da kapanan ve tasfiye edilen firmalar yüzde 51, Türkiye genelinde ise yüzde 23 artti.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Istanbul Istatistik Ofisi, Istanbul’a iliskin reel piyasalarin degerlendirildigi Kasim 2020 Reel Piyasalar Istanbul Ekonomi Bülteni’ni yayinladi. Eylül ayinda gerçeklesen islemler, rakamlara söyle yansidi:

Ihracat azaldi, ithalat artti

Ilk dokuz ayda, ihracat yillik yüzde 12 azalarak 57,7 milyar dolar, ithalat yüzde 13,1 artarak 89,2 milyar dolar seviyesinde gerçeklesti. Üçüncü çeyrekte ise ihracat yillik yüzde 3,8 azalirken, ithalat yüzde 26,9 artti. Ayni dönemde, Türkiye’de gerçeklesen toplam ihracatta yüzde 2,4 azalis, ithalatta yüzde 10,7 artis kaydedildi.

Arap ülkelerine ihracat azaldi, ithalat artti

Üçüncü çeyrekte, Arap ülkeleriyle ihracat yüzde 10,1 azalirken, ithalat yüzde 95,1 artis gösterdi. Ayni dönemde, Avrupa Birligi ülkeleriyle ihracat bir önceki yil ile ayni seviyede gerçeklesirken, ithalat yüzde 23,1 artti.

En yüksek ihracat Almanya’ya

Üçüncü çeyrekte en yüksek ihracat Almanya’ya yapildi. Almanya’yi sirasiyla Birlesik Krallik, Fransa, Ispanya ve ABD takip etti. Almanya’ya ihracat yillik yüzde 2, ithalat yüzde 28 yükseldi.

Isviçre’den ithalat yüzde 763 artti

Üçüncü çeyrekte en yüksek ithalat Çin’den gerçeklesti. Çin’i sirasiyla Almanya, Irak, Isviçre ve Rusya Federasyonu takip etti. Çin’den ithalat yüzde 29 artarken, Isviçre’den yapilan ithalatta yüzde 763 artis kaydedildi. Rusya Federasyonu’ndan yapilan ithalat ise yüzde 17 azaldi.

Kapanan ve tasfiye edilen firma yüzde 51 artti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi kayitlarina göre, 2020 yilinin üçüncü çeyreginde, Türkiye genelinde kurulan firmalarin yüzde 38’i, kapanan firmalarin ise yüzde 50’si Istanbul’da yer aldi. Kurulan firma sayisi, Istanbul’da yillik yüzde 33, Türkiye’de yüzde 51; kapanan ve tasfiye edilen sirketler, Istanbul’da yillik yüzde 51, Türkiye’de yüzde 23 artti.

Reel Piyasalar Kasim 2020 Bülteni hazirlanirken, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Ticaret Bakanligi verilerinden yararlanildi.

IBB Istanbul Ekonomi Bülteni Reel Piyasalar Kasim 2020 bilgilerine https://istatistik.istanbul/ adresinden ulasabilirsiniz.

Çarşamba 23 ° / 12.6 °
Perşembe 22.2 ° / 11.9 °
Cuma 22.8 ° / 13.1 °