Tarih: 21.02.2021 13:17

‘Arastirmaci yazar Hüseyin Demir'den, Seçim Sistemi ile ilgili önemli öneriler'

Facebook Twitter Linked-in

Ak partinin ilk yillari ve öncesinde Milletvekillerinin geneli, seçim bölgelerinde taninan, itibar gören, bir tabani olan kisilerden olustugunu belirten Arastirmaci yazar Hüseyin Demir, 'Muhtar olamaz denilen Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan, birakin Muhtar olmayi, aza olamayacak yüzlerce ismi Milletvekili, Bakan, Belediye baskani yapti. Bu sahislar Milletvekili, Bakan, Belediye Baskani, il baskani olduysa bende olabilirim diyen büyük bir kitle ak parti çatisi altinda siyaset yapmaya basladi. Bugün gelinen noktada Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan halkta karsiligi olan ve ileride tabanina güvenerek çatlak ses çikarabilecek isimleri , ak partiden önce bu makamlari hayal dahi edemeyecek hevesli büyük bir kitleyi ak parti çatisi altinda makamlara getirerek kademe kademe  bölgelerinde, illerinde halkta karsiligi olan isimleri, bu kisiler araciligiyla  pasifize etmis, ak partinin alternatifi olabilecek tüm olusumlari Ak Parti çatisi altinda toplamis, ak parti disinda alternatif birakmamis, çesitli seçimlerde aykiri hareket edenleri tüm imkanlari seferber ederek basarisiz olmalarini saglamis ve bu yola tevessül edebilecek olanlari caydirici davranislar göstererek bugünlere geldigi net olarak görülmektedir’ dedi

Demir, Bugün için durumlar kendisinden ayrilanlarin 2 farkli parti kurmasiyla degismis durumdadir. Halkta karsiligi olan isimlerin kademe kademe dislanmasiyla eksilen oy miktarini Cumhur Ittifaki ile en son seçimde telafi bugün gelinen noktada bunu yeterli olmayacagini ve bu durumdan mütevellit seçim sisteminde degisim ve bir dönem çesitli görevlerde bulunan kisilere farkli görevlere getirerek ak parti çatisi altinda siyaset yapma umudunu korumanin gayretinde oldugunu görmekteyiz. Bunun en bariz örnekleri yerel seçimlerde bakanlik, milletvekilligi yapmis hatta basbakanlik yapmis kisilerin aday gösterilmesi, bugün ise il baskanligi görevlerinin bir dönem milletvekilligi yapmis kisilere verilmesinde görmekteyiz. Hazir seçim sisteminde güncelleme söz konusu, milletin vekili konumunda olan milletvekilliginin itibarini yeniden saglanmasinin önemini görmek gerekir diye düsünüyorum. 'dedi. 

‘Milletvekili makami, itibarina kavusturulmali’

Arastirmaci yazar Hüseyin Demir, ‘Eski milletvekilleri ve belediye baskanlarinin agirligi, is yapabilirligi, milletin haklarini savunma dirayeti, sorun ve sikintilara müdahale alani vardi simdi ise kimsenin artik ben seçilmis milletin vekiliyim, bu sehrin seçilmis belediye baskaniyim diyemedigi ve kendi haklarini bile savunamayan makamlarda bulunan kisilerden olusmasi, makamlarin geldigi tabloyu özetlemektedir. Bundan dolayi layik olmadigi halde makama gelenler sahsi ikbal pesinde kosmakta ve milletin sorunlarini çözmek yerinde baska makamlara gelmek için kime kaç takla atarimin hesabini gütmekte ve hak etmedigi makamlari isgal edenler bundan dolayi her makama aday olabilme Yüzsüzlügünü göstermeye devam etmektedir. Akil olarak ta, dinimizce de millet içinde ve devlet içinde yapilmasi gereken, makamlar emanet ve bu emaneti ehline vermek dogrudur. Yoksa millete, devlete hizmet makamlari, millete dert yaratma makamlarina dönüsmeye devam edecektir. ’dedi.

‘Meclis disinda kimse bakan olmamalidir’

Demir, ‘Milletin, sorunlarini çözmesi için Ankara gönderdigi ve çözüm bekledigi milletvekili makami itibarina kavusturulmalidir. Sorunlarin ivedilikle çözülmesi ve milletin beklentilerinin karsilanmasi adina Milletvekili seçilme kriterleri, görev ve yetkilerinin yeniden günümüz ihtiyaçlarina yönelik düzenlenmesi çok büyük önem tasimaktadir. Mevcut sistemde bir milletvekili bakan olacaksa milletvekilligi düsmekte bu durum partilerin mecliste bir sandalye kaybetmesi anlamina geldigi için disaridan isimlerin bakanlik makamina gelmesine ve milletvekili makaminin taleplerine kayitsiz kalmasi sorunu ile sonuçlanmaktadir. Bu durumda milletin talepleri ilgili mercilere ulasmamaktadir. Böyle durumlara son vermek adina bakanlik görevi için meclis disindan kimse bakan olmamali ve mecliste ki 600 sandalye sayisi daima korunmasi için bakan olan milletvekilinin seçim çevresinden ayni partiden en son seçilen kisiden sonra ki ilk kisi milletvekili olarak mecliste yerini almalidir.’dedi.

‘Her bölgeyi temsilen her bakanligin 7 bakan yardimcisi olmali’

Demir, ‘Her bakanligin 7 bakan yardimcisi olmali ve Türkiye'nin 7 bölgesi için ayri ayri bakan yardimciligi kadrolari ile tüm Türkiye bakanliklarda söz sahibi olmalidir. Bakan yardimcisi olacak isimler daha önce milletvekilligi yapmis isimlerden olma sarti getirilmeli böylelikle milletin, vekil olarak seçtigi kisilerin milletin taleplerine cevap vermesi için daha uygun bir zemin olusmus olacaktir. Böylelikle talepleri dikkate alinmayan hiçbir sehrimiz kalmammis olacak, hizmet etmek isteyene hizmet etme firsati sunulmus olacaktir. ’dedi.

‘Seçim sisteminde barajlar kaldirilmalidir’

  Yeni seçim siteminde, ittifaklarin yasal zemine kavusturulmasi gerektigini belirten Arastirmaci yazar Hüseyin Demir, ‘Cumhurbaskanligi için %50+1 barajin getirilmesi her ne kadar koalisyonlari bitirip istikrari saglamak için de olsa durumun hiç öyle olmadigi, ayan beyan ortadadir. Oy orani olarak düsük olan partilerin ittifaki bozma tehdidine karsilik ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmaktadir. Bunun tam ifadesi azinlik, çogunluga hükmetmesi demek yanlis olmayacaktir. Bu durum milletin oy verdigi partinin millete vadettiklerini gerçeklestirmesin de büyük bir engel olusturmakta ve sorunlarin çözülmemesine, sorunlarin çözüm önceliginin küçük ittifak ortaginin inisiyatifine birakilmasina, büyük partinin küçük partinin siyaset çizgisine gelmesine neden olmaktadir. Seçimlerde ittifak eden partilerin seçim öncesi hangi konularda ne tür bir ittifak yaptiklari millete açiklanmadigi için kisisel menfaatlerini milletin menfaatine degisebilecek durumlar ile karsilasmamak adina her islem seffaf olmadir. 2023 seçimlerinde Cumhurbaskanligi makami için en yüksek oyu alan ve milletvekilligi makami için barajlar kaldirilarak milletin meclisteki temsilcileri oy oranina göre temsil olunacak sekilde düzenlenmelidir. Bu islemler ülkemiz adina faydali bir zemine imkân verecektir. ’dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —