Tarih: 31.01.2021 17:33

Artan Özel Iletisim Vergisi hem vatandasi hem sektörü zorlayacak

Facebook Twitter Linked-in

ÖIV’in artirilmasinin sektördeki isletmecileri özellikle internet hizmeti saglayicilarini zorlayacagini vurgulayan TELKODER bu artisin tüketicilerin en önemli haklarindan biri olan haberlesme faaliyetlerini zorlastiracagini ifade ediyor. Yakin zamanda 2020 yili Aile Haberlesme Giderleri Raporu’nu da yayinlayan dernek 4 kisilik bir ailenin haberlesme giderinin vergiler dahil 3.737 TL oldugunu açiklamisti. Dernek ÖIV’deki bu artisla birlikte bu ailenin 74 TL daha fazla vergi ödeyecegine dikkat çekiyor. 

TELKODER Yönetim Kurulu Baskani Halil Nadir Teberci: “TELKODER olarak her zaman, dünyanin hiçbir ülkesinde bulunmayan ve 1999 depremi nedeniyle geçici olarak getirilerek 2004 yilindan itibaren kalici vergi haline getirilen Özel Iletisim Vergisi’nin tamamen kaldirilmasi gerektigini savunduk. Bugün yayinlanan Cumhurbaskanligi karariyla %7,5 olarak uygulanan ÖIV’in yüzde 10’a yükseltilmesi devam eden taahhütlü sözlesmeler nedeniyle sektörde yer alan isletmeciler açisindan sikintilara sebep olacak.  Özellikle sabit internet saglayicilari taahhütlü anlasmalar sunduklari için ilk asamada bu artisi faturalara yansitmakta güçlük yasayacak. Bir önemli sikinti da bu vergi artislarinin hemen uygulanmaya baslamasi nedeniyle ortaya çikacak, bu tür vergi artislarinda gerekli hazirliklarin yapilabilmesi için geçis sürelerine ihtiyaç duyuluyor. Öte yandan bu vergi artisindan vatandaslarimiz da olumsuz etkilenecek. Özellikle içinde bulundugumuz pandemi dönemi pek çok insan için internet aboneligini zorunlu hale getirmisken bu artisla birlikte daha pahali hale gelecek olan internet abonelik fiyatlari vatandaslari ekonomik olarak zorlayacak.” diyor.

Özel Iletisim Vergisi’nde geçtigimiz yillarda nasil degisiklikler olmustu?

1999 yilinin Kasim ayinda hayatimiza giren ÖIV o dönem mobil internet ve mobil telefon hizmetlerinde %25, sabit internet ve sabit telefon hizmetlerinde ise %15 olarak uygulaniyordu. Subat 2009’da sabit ve mobil internet servis saglayiciligi hizmetine iliskin ÖIV yüzde 15’ten yüzde 5’e indirilmisti. Söz konusu kararin, haberlesme ve internet vergilerinin en yüksek oldugu ülkelerin basinda gelen Türkiye’nin bu olumsuz durumunu bir nebze olsun hafifletecegine inanilsa da; o dönemde de TELKODER yine vergilerin kademeli olarak düsürülmesinin ve 3 yil içinde tamamen kaldirilmasinin hem sektör hem de vatandas açisinda önemli olarak görüyordu. Ancak 2018’de ÖIV tüm hizmetlerde %7,5 olarak sabitlendi. Bu düzenleme GSM isletmecileri açisindan olumlu karsilansa da internet servis saglayicilari ve vatandaslar açisindan olumsuz olarak degerlendiriliyordu. Geldigimiz noktada 30 Ocak 2021 tarihi itibariyle %10’a sabitlenen bu verginin sektördeki tüm isletmecileri ve vatandaslari olumsuz etkileyecegi düsünülüyor. TELKODER vatandasa büyük bir yük oldugunu vurgulayarak artik ÖIV’in tamamen kaldirilmasi gerektiginin altini çiziyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —