Tarih: 04.04.2021 10:18

ASBESTLI OLDUGU IDDIA EDILEN UÇAK GEMISI IZMIR'E GELIYOR…

Facebook Twitter Linked-in

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve Izmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu Meclis gündemine tasidi ve 4 Bakanlik’a sorular yöneltti.

CHP’li Bakan, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’a, “Topragimizi, havamizi, denizlerimizi kirleten, dünya incisi ege kiyilarini riske atan, daha önce Aliaga-Foça kiyilarinda felakete yol açan, canli-cansiz dogaya zarar veren gemi sökümüyle ilgili olarak; söküm islemini yapan isletmelerde asbestin öncelikle o bölgeye verecegi zarara iliskin hangi ön çalismalar yapildi?” diye sordu.

Bakan, asbestli gemilerin söküm islemlerine dair tüm detaylari sordu

Söküm islemleri sirasinda; canli-cansiz doga ve halk sagligi yönünden bir felakete yol açilmamasi için hangi tedbirler alindigini soran CHP’li Bakan, asbestli gemilerin sökümünün, islem yapilan yerin dogal hayatina, deniz, toprak ve kirliligine ve insan sagligina yönelik etkilerini inceleyen bir çalisma yapilip yapilmadigini irdeledi.

Bölge halkinin ve konuyla ilgili çalisan sivil toplum örgütlerinin görüslerinin, uyarilarinin ve önerilerinin gemi söküm süreçlerinde dikkate alinmadigina deginen CHP’li Bakan, Kurum’dan bunun sebebini açiklamasini istedi.

Sökülmek üzere Türkiye’ye getirilen gemilerin parçalanmadan önce yapilan kontrollerinde saptanan asbest miktari ile dis kaynaklardan alinan veriler arasinda ciddi farklar saptandigina dikkat çeken Bakan, bu duruma iliskin Bakanlik’tan açiklama talep etti. Yani sira, çevre koruma önlemlerine uymayan isletmelere uygulanan cezai islemler, tehlikeli atik ve asbest barindiran gemilere dair bazi veriler de sordu.

Türkiye’de sökülecek uçak gemisi 600 ton asbest mi barindiriyor?

Söküm için Türkiye’ye getirilecek olan uçak gemisinin 600 ton asbest barindirdigi iddiasinin dogrulugunu Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu’na soran CHP’li Bakan, “Diger ülkelerde görülen tepki sonrasi, asbest içeren gemilerin söküm islemleri Türkiye’ye mi yönlendirilmistir? Sökülmek üzere ülkemize getirilen gemilerin parçalanmadan önce yapilan kontrollerinde saptanan asbest miktari ile dis kaynaklardan alinan veriler arasinda ciddi farklar saptandigi belirtilmektedir. Söz konusu duruma iliskin Bakanliginizin aldigi tedbirler nelerdir?” sorularini yöneltti.

Asbeste maruz kalinmasi sonucunda olusan meslek hastaliklarini inceliyor musunuz?

Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Zehra Zümrüt Selçuk’a, “Asbest içeren gemilerin söküm islemlerinin yapildigi isletmelerde çalisan isçilerin çalisma kosullari ile ilgili Bakanliginiz hangi tedbirleri almistir?” diye soran CHP’li Bakan, asbeste maruz kalinmasi sonucunda olusan meslek hastaliklarini inceleyen çalismalar olup olmadigina dikkat çekti.

Saglik Bakani’na: “Halk sagligi konusunda karar vericiler arasinda olmak için bir çabaniz olacak mi?”

Asbestin solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiginde basta kanser olmak üzere çesitli hastaliklara yol açtigindan hareketle; söküm islemi yapildigi yerde yasayan bölge halkinin ileride karsilasabilecegi saglik sorunlari ile ilgili Saglik Bakanligi’nin yol haritasini soran CHP’li Bakan, “Halk sagligini ilgilendiren hususlarda karar vericiler arasinda olmak için bir çalismaniz veya çabaniz olacak mi? Bu konuda diger Bakanliklarla koordinasyon ve is birlikleriniz neler?” dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —