ASI SONRASI GEÇICI ADET DÜZENSIZLIGI YASANABILIR

Dünya üzerinde Covid-19 asisi ve yan etkileri hakkinda birçok arastirma yapilirken, son dönemlerde kadinlarin adet döngüsünde görülen düzensizlikler yeni bir arastirmanin yapilmasina sebep oldu. Bu süreçte görülen adet düzensizlikleri ise dogrudan koronav

Sağlık 19.01.2022 13:55:33 0
ASI SONRASI GEÇICI ADET DÜZENSIZLIGI YASANABILIR

Tüm dünyayi etkisi altina alan Koronavirüs salgini birçok hastaligi beraberinde getirirken, kadin sagligini da dogrudan etkiledi. Dünyanin birçok farkli yerinde yapilan arastirmalar ise bazi kadinlarin asi olduktan sonra adet düzensizligi yasadiklarini belirtiyor. Asilarin adet düzenini olumsuz etkilemesi hakkinda yayilan yanlis bilgiler ise birçok kadini asi olmakta tereddüte sokuyor. Stres ve kaygi düzenin artmasiyla birlikte adet döngüsünde degisikliklerin olusabilecegi belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Asiya ya da salgina bagli olarak adet düzensizliklerinin görüldügüne dair tüm dünyada arastirmalar yapiliyor. Asi olan kisilerde görülen adet gecikmeleri ciddi bir problem teskil etmiyor. Bu süreçte gebelerin de asilarini tamamlamasi gerektigini belirtiyoruz’’ dedi.

‘’ENDISELENECEK BIR DURUM DEGIL’’

ABD’de yapilan bir arastirmada Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson asisinin uygulandigi 2.403 kadin ve 1.556 asilanmamis kadin arasinda bir arastirma yapildi. Asili ve asisiz grup karsilastirildiginda ise, ilk asidan sonra ortalama 0.64 günlük döngü uzunlugunda artis, iki doz asi yaptiranlar için de 0.79 günlük bir artisla iliskilendirildi. Iki farkli döngü arasinda ortalama iki günlük artis görüldügünü tespit edilse de, etkinin geçici oldugu da belirtildi.


Bu kapsamda adet döngüsünün gecikmesi ya da uzamasi gibi süreçlerin endiselenecek bir durum olmadigini belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Içinde bulundugumuz süreçte kadinlarin regl süreçlerini ve döngülerini siki takip etmeleri gerekiyor. Bir ya da iki günlük degiskenlikler ciddi problemleri olusturmasa da regl dönüsünü birkaç ay daha takip etmek gerekiyor. Bu süreçte kadinlarin stres seviyelerini azaltmalari da önemli rol oynuyor’’ dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °