Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani, Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, koronavirüse karsi yapilan asilamaya iliskin degerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ilhan, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasinin görülmesinin üzerinden 1 yil geçtigini animsatarak, bu süreç boyunca 2 milyon 800 binden fazla kisinin koronavirüse yakalandigini, 29 binden fazla kisinin de hayatini kaybettigini söyledi.
Prof. Dr. Ilhan, "Burada önemli olan 29 bin canimizi yitirmis olmamiz. Koronavirüs dünyayi etkiliyor, dünyada da rakamlar çok olumsuz durumda. Türkiye, görece baktiginizda koronavirüs kontrolünde iyi ülkeler arasinda yer aliyor. 29 bin vatandasimizi kaybettik; ama yeterli tedavi ve önlemler almasaydik bu rakam çok daha yukariya dogru çikabilirdi" dedi.
Prof. Dr. Ilhan, koronavirüs ile mücadelede iki yöntem oldugunu belirterek, "Biri virüse hiç yakalanmamak, fiziksel mesafe, maske ve hijyene dikkat ederek. Bunun yaninda bir de asimiz var. Dünya 2020 sonbaharindan itibaren asilamaya basladi. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak ocak ayinin basinda asilamaya basladik. Geldigimiz noktada Türkiye'deki ilk asilamadan bu yana tam 2 ay geçti sayilir. Bu 2 aylik zaman diliminde de 10 milyon 400 binden fazla asi yaptik. 2 milyon 600 bini de bunlarin ikinci dozu. Bir baska ifade ile yaklasik 700-800 bin kadar saglik çalisanimizi ikinci dozda asiladigimizi öngörürsek bu, 1 milyon 800 bin kadar 65 yas üzeri büyügümüzü asiladigimiz anlamina geliyor. Çok yakin zamanda ikinci gruba geçilecektir. Her iki grubun asilanmasi tamamlanirsa koronavirüs için bir hayli asama kat etmis olabilecegimiz kanisindayim" diye konustu.
Prof. Dr. Ilhan, asinin önemine deginerek, ikinci dozu yaptiktan sonra üzerinden iki hafta geçen, yani 'bagisik' denebilecek seviyeye ulasan kisilere iliskin degerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ilhan, "Iki doz koronavirüs asisi olduktan sonra üzerinden iki hafta geçen, yani bagisik olarak tanimlayabilecegimiz 1 milyon 300 bin vatandasimizdan sadece 852 kisi hastalik tanisi aldi, bunlarin içerisinde de sadece 53 tanesi hastanede yatti, bunlarin içerisinde de yogun bakimda yatan sadece 5 kisi söz konusu. 5 kisiden 3'ü de taburcu oldu. Bunlari hiçbiri entübe degil, hayatini kaybetmis degil. Benzer bir durum bizde de söz konusu, Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi'nde de yine asi olduktan sonra enfekte olan kisiler var; ama hiçbiri yogun bakimda yatmadi, entübe olmadi. Yogun bakimda yatan kisilerden entübe olan ya da hayatini kaybeden yok. Bu çok önemli. Demek ki asi gerçekten çok etkili oluyor. Zaten asida da amaç insanlarin agir hastalik geçirmesini engellemek. Belki hastaliga yakalanmasini engelleyemiyor; ama yakalanan kisiler agir hasta olmuyor, yogun bakimlik olmuyor, entübe olmuyor, hayatlarini kaybetmiyor. Tüm vatandaslarin tereddüt etmeden asi olmalari koronavirüs ile mücadeleye çok ciddi katki saglayacaktir" ifadesini kullandi. (DHA)