Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani, Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani ve Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, asilarin uygulanmaya baslamasinin ardindan antikor olusmasi için belli bir zaman dilimi gerektigini belirterek, antikorlarin olusmasi ile beraber giderek daha normal hayata dogru yönelmenin söz konusu olabilecegini ifade etti. Prof. Dr. Ilhan, "Ama yine fiziksel mesafeye, maskeye, hijyene, kalabaliga girmemeye, ortamlarda temiz hava girisine mutlaka müsaade etmemiz gerekiyor. Asi bize mücadelemizde yardimci olacak. Asili kisiler hasta olursa hastaligi daha hafif geçirecekler. Böylece bulas ihtimali, agir hasta olma durumu da azalacak. Okullara etkisi söyle olabilir; belli bir antikor düzeyi olustuktan sonra vakalar hastalar toplumda belli bir düzeyde gidiyorsa okullarin açilmasi 15 Subat tarihinde tekrar degerlendirilip ona göre karar verilmesi söz konusu olabilir" dedi.
Prof. Dr. Ilhan, asilanacak 2'nci grup içerisinde ögretmenlerin de yer aldigini hatirlatarak, "Ögretmenlerimizin asilanmasi ile beraber vaka, hasta sayisi da belli bir seviyeye inerse okullarin açilmasini tekrar düsünmek gerekiyor. Okullarin açildigi dönemi hatirlarsak, kimi ögrencileriniz okula gelmeyi tercih ederken kimi ögrenciler uzaktan egitime devam etmisti. Bu dönem muhtemelen böyle bir yaklasim da benimsenebilir. 15 Subat'tan sonra okullar açik olsa dahi yine EBA sistemi ile beraber sistemin devam edecegi kanisindayim. Yine zorunluluk söz konusu olmayabilir. Kimileri göndermek istemiyorsa çocuklarini okula göndermeyebileceklerdir düsüncesindeyim. Su an Istanbul'da, Ankara’da hasta sayisinda vaka sayisinda yüzde 40’a varan azalmalar var. Anadolu'daki bazi illerimizde bu sekilde olmayabiliyor. Illere göre degerlendirme yapilabilir. Eger okullarin açilmasina karar verilirse Türkiye genelindeki rakamlara göre bakmak gerekiyor. Illerde kendi özelinde degerlendirebilir" diye konustu.
Üniversitelerde yüz yüze egitime iliskin degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ilhan, Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Yekta Saraç'in, bütün ögretim üyelerinin, akademik ve idari personelin de bu süreçte asilanmasi, kademelendirme içinde yer alma konusunda talebi oldugunu animsatarak, "Bunu da bakanligimiz degerlendirecektir. Her üniversitenin fakültesine göre kendi teknik altyapisina göre sistem degisiyor. Ikinci dönem içinde her fakülte her üniversite kendi teknik alt yapisi kapasitesinde degerlendirme yapmalari gerekiyor. Bunu da yine 15 Subat'tan sonra ikinci dönem baslayacagi zaman degerlendirmek gerekiyor. Yine üniversitelerde uzaktan egitime geçebilirler, yüz yüze egitime geçebilirler, kismi olarak yüz yüze egitime geçebilirler. Süreyi biraz uzatarak yaz döneminde de egitime devam edebilirler. Yeter ki risk azalsin. Üniversite ögrencisi arkadaslarimiz da okullarini çok özlediler. Biz de ögrencilerimizi çok özledik. Biraz daha sabretmek gerekiyor. Su önümüzdeki 1-1,5 ayi bir görelim. Asilama nasil gidiyor bunu görelim ona göre karar verelim. Her üniversite kendi imkanlari kendi egitim kosullari kendi fakültesinin gerekleri dogrultusunda uzaktan egitime ya da yüz yüze egitime karar verecektir" ifadelerini kullandi.(mynet)