Tarih: 28.12.2020 06:06

ASIRI EL TERLEMESININ TEDAVISI MÜMKÜN

Facebook Twitter Linked-in

Hiperhidrozis adiyla bilinen ellerde ve avuç içlerinde asiri terleme, kisiyi sosyal, mesleki ve psikolojik olarak son derece rahatsiz eden bir durumdur. Ileri düzeyde yasanan hiperhidrozisin küçük bir kesi ile (1 cm), kapali bir ameliyatla çözümü mümkündür. Liv Hospital Ulus Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Celalettin Kocatürk endoskopik küçük bir girisim olan cerrahi tedavi ile el terlemesinin yüzde 95-100 oraninda basariyla sonuçlandigini söylüyor.

Yasam kalitesini bozar

Hiperhidrozis, sinir sisteminin sempatik sinir adi verilen bir bölümünün, asiri fonksiyon görmesiyle ellerde, koltuk altlarinda, yüzde ve ayaklarda asiri terleme olusmasidir. Ailesel yatkinlik söz konusudur. El ve koltuk alti terlemeleri ergenlikte belirgin hale gelir. Islak ellerde, fiziksel tahris ile dermatitler meydana gelebilir, sosyal, mesleki ve psikolojik açidan etkileyerek yasam kalitesini ileri derecede bozar. Kendine güvensizlik ve depresyona, dolayisi ile mesleki basarisizliga da neden olabilir.

Kalici tedavi mümkün

Hiperhidrozisin tibbi tedavisinde birtakim kremler, iyontoforez, galvanoterapi ve botoks kullanilmakta, ancak bunlar geçici olarak etkili olmaktadir. El terlemelerinde esas ve kalici tedavi, minimal invaziv bir yöntem olan, endoskopik cerrahi ile saglanir. Çok küçük bir ameliyat olan torakoskopik sempatektomi, ayni seansta iki tarafli olarak, gögüs içinde omurganin iki yaninda seyreden sempatik sinirin belli bölgelerde bloke edilmesi (klips konularak; ETS) ile yapilir. Komplikasyon orani çok düsüktür. Dogru hasta seçimi ile basari, yüzde 95-100 oranindadir. Yaklasik 40 dakika süren bir ameliyat ve 6-8 saat gözlem sonrasi, hastanede kalmayi gerektirmeyen bir islemdir. Çok az hastanin (%5-8) bir gün yatmasi gerekir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —