Asiri sicaklar Antalya'nin dünyaca ünlü portakalini üç kat büyüttü

Asiri sicaklar Antalya

Antalya'da geçtigimiz yil mayis ayinda yasanan asiri sicaklik dünyaca ünlü Finike 'Washington' cinsi portakalinin devasa büyümesine yol açti. Neredeyse hentbol topu büyüklügüne ulasan ve tanesi 1 kilo agirliga kadar çikan portakali görenlerse

Türkiye’nin yani sira dünyadaki birçok ülkeye ihracati gerçeklesen ünlü Finike 'Washington navel' cinsi portakallarin bu yil asiri büyümesi görenleri sasirtti. Neredeyse hentbol topu büyüklügüne ulasan portakalin tanesi 500 gram - 1 kilo agirliginda geliyor. Büyümedeki etkenin ise geçtigimiz yil mayis ayinda yasanan asiri sicakliklar olarak gösterildi. Normalde 250-300 arasinda meyve veren, portakal agaçlari, sicak hava kosullarindan dolayi ürünü az verince, mevcut meyvelerde büyümeye yol açti. Hasat dönemi sonrasi toplanan ve tanesi neredeyse 1 kiloya yakin gelen portakallar, kilosu 4,5-5 TL'den pazarlardaki tezgahlarda yerini alinca hem pazarcilari hem de alisveris yapan vatandaslari sasirtti.


Finike'de çiftçilerin portakallara özen gösterdigini dile getiren pazar esnafi Mehmet Uçankus, sicakligin etkisiyle Finike portakalinin hem büyüdügünü hem de fiyatinin yüksek oldugunu söyledi. Uçankus, "Tanesi 500-1 kg agirliginda geliyor. Su anda satis fiyati 4,5-5 TL civarinda ama pazarlara göre degisiyor. Bu sene yazin fazla sicak oldugu için çiçekteyken meyveler yandi, o yüzden çok pahali. Ragbet var ancak vatandas alamiyor. Fiyatlar böyle gider diye düsünüyorum. Bunlar diger portakallara göre biraz daha mayhos oluyor" diye konustu.

(DHA)